Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση είναι σε ελεύθερη πτώση, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση όλων των εποχών, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν άνευ προηγουμένου περιοριστικά μέτρα, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως αναμεταδίδει η Ναυτεμπορική, οι περιορισμοί στα ταξίδια, εργασία από το σπίτι, ακυρώσεις σε πακέτα διακοπών, προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και, κατ’ επέκταση, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεπάγονται μειωμένη ζήτηση για καύσιμα. Καθώς οι κοινωνίες προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση του κορωνοϊού, η πετρελαϊκή ζήτηση -που ήδη έχει υποστεί πλήγμα από τη απόφαση της Κίνας να βάλει «λουκέτο» σε μεγάλα κομμάτια τις οικονομίας- συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Και αναλυτές, oil traders και fund managers «ψαλιδίζουν» τις προβλέψεις τους για τις τιμές.
Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως η ζήτηση για πετρέλαιο -που το 2019 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο λίγο πάνω παό τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώσει φέτος τη μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, ξεπερνώντας τις απώλειες σχεδόν ενός εκατ. βαρελιών ημερησίως στη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης του 2009 και ξεπερνώντας ακόμη και τις απώλειες 2,65 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 1980, τότε που είχε καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία μετά τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση.
«Η παγκόσμια πανδημία είναι κάτι που ο κόσμος δεν έχει δει από το 1918», επισημαίνει ο Πιέρ Αντουράντ, του oil hedge fund Andurand Capital Management.
Οι πετρελαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% φέτος, καθώς ο αντίκτυπος του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία συμπίπτει με τεράστιο σοκ προσφοράς, καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, αποφασίζοντας να αυξήσουν την παραγωγή σε συνθήκες υπερπροσφοράς και μειωμένης ζήτησης. Ορισμένοι traders δεν αποκλείουν υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμό, για πρώτη φορά από τον πετρελαϊκό πόλεμο του 1997-99 μεταξύ Σ.Αραβίας και Βενεζουέλας.