Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πετρέλαιο: Σενάρια για τιμή στα 110 δολάρια το βαρέλι

Εάν υλοποιηθούν πλήρως οι πρόσφατα εξαγγελθείσες περικοπές του ΟΠΕΚ+ τότε η αγορά πετρελαίου θα πιεστεί ιδιαίτερα και η τιμή του Brent θα οδηγηθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα του αναμενομένου, φτάνοντας πέριξ των 110 δολαρίων ακόμη και φέτος το καλοκαίρι.

Όπως μεταδίδει το capital.gr την πρόβλεψη αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της Rystad Energy Jorge Leon σε έκτακτο ενημερωτικό σημείωμα του οίκου το οποίο δημοσιοποίησε το πρακτορείο Rigzone. Σύμφωνα με τον ίδιο η εθελοντική περικοπή κατά 1,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εξέπληξε τις αγορές, προκάλεσε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τροφοδότησε τους φόβους για τον πληθωρισμό.

“Οι εθελοντικές περικοπές, στις οποίες ο Οργανισμός έχει καλό ιστορικό εφαρμογής, θα ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές από την άποψη των θεμελιωδών μεγεθών, προσφέροντας υποστήριξη περίπου 10 δολαρίων ανά βαρέλι”, δήλωσε ο Leon.

“Η Rystad Energy πιστεύει ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές θα σφίξουν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και να τις διατηρήσουν πάνω από αυτό το επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου έτους”, συνέχισε ο Leon.

Στην ενημέρωση, ο Leon προειδοποίησε ότι η αναμενόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους, ως αποτέλεσμα των εθελοντικών περικοπών, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, “προκαλώντας μια πιο επιθετική στάση για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο”.

Σε άλλη δήλωση που εστάλη στο Rigzone σχολιάζοντας τις νέες περικοπές του OPEC+, ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, ανέφερε πως “αυτό που βλέπουμε είναι ένας προσαρμοστικός και ευέλικτος όμιλος OPEC+ που είναι ικανός και πρόθυμος να δράσει μπροστά από την καμπύλη”.

Στη δήλωση, ο Schieldrop είπε ότι είναι εύκολο να μειωθεί η παραγωγή “όταν η αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου είναι σιωπηλή”.

“Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι περικοπές στην παραγωγή να οδηγήσουν σε απώλεια μεριδίου αγοράς και ο ΟΠΕΚ είναι πάντα προσεκτικός σε αυτόν τον κίνδυνο. Αλλά αυτή τη φορά δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος καθώς το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ αποτελεί τη μοναδική αμφισβήτηση για τον ΟΠΕΚ+”, πρόσθεσε.

Παραμένει κυρίαρχος ο ΟΠΕΚ +

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής απέδειξε ότι το καρτέλ παραμένει κυρίαρχο στην αγορά πετρελαίου ακόμη και όταν οι αποφάσεις του απειλούν να τροφοδοτήσουν εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως τορπιλίζοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών.

Ως γνωστόν, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως από τον Μάιο έως το τέλος του έτους. Σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες περικοπές παραγωγής, η κίνηση αυτή θα μειώσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά σχεδόν 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 1% των 100 εκατομμυρίων βαρελιών της τρέχουσας ημερήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Ποσότητα που καλύπτει σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters το 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Σε μια επίδειξη ισχύος 12 πετρελαιοπαραγωγές χώρες αφαίρεσαν σε μια νύχτα τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού υπενθυμίζοντας για ποιο λόγο σχεδιάστηκε ο OΠΕΚ αρχικά και ο ΟΠΕΚ+ αργότερα: να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πλούσια αποθέματα πετρελαίου με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Γιατί έγινε η κίνηση

Ο αποφασιστικός παράγοντας πίσω από την εθελοντική μείωση της παραγωγής από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ ήταν τα δεδομένα που προέκυψαν για πτωτική τροχιά της αγοράς με κερδοσκοπικές κινήσεις που ακολούθησαν την αναταραχή της αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Standard Chartered, εκδηλώθηκαν κερδοσκοπικές πωλήσεις αργού συνολικά 228,9 εκατ. βαρελιών μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων. Αυτός ο ρυθμός πωλήσεων ήταν ο μεγαλύτερος μετά τα λοκντάουν της πανδημίας. “Τα στοιχεία για ταχείες κερδοσκοπικές πωλήσεις, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, έχουν προκαλέσει συχνά ανησυχίες στους βασικούς παραγωγούς και μερικές φορές έχουν οδηγήσει σε μη αναμενόμενες περικοπές. Θεωρούμε ότι η τελευταία κίνηση ταιριάζει σε αυτό το μοτίβο”, ανέφεραν οι αναλυτές της Standard Chartered. “Το μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία ειδικότερα είναι ότι ήταν αφελές για τους traders να ωθούν σε μείωση το Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι και να μην περιμένουν απάντηση από τους παραγωγούς που δεν έβλεπαν δικαιολογία στα θεμελιώδη μεγέθη για την πτώση”, πρόσθεσαν.

Ένας ακόμη λόγος για την απόφαση της περικοπής εντοπίζεται και στα θεμελιώδη και συγκεκριμένα στο σημαντικό πλεόνασμα προσφοράς που υπήρξε στα τέλη του 2022 και το οποίο συνεχίστηκε στο 1ο τρίμηνο του 2023. “Τα αποθέματα είναι επί του παρόντος 200 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από ό,τι στην αρχή του 2022 και 268 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από το ελάχιστο του Ιουνίου 2022. Πριν από τις περικοπές, εκτιμούσαμε ότι τα αποθέματα θα… έπεφταν, αλλά μόνο αργά. Εάν οι περικοπές διατηρηθούν όλον τον χρόνο… η αύξηση των δύο τελευταίων τριμήνων θα έχει φύγει μέχρι τον Νοέμβριο και το ίδιο θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους εάν αντιστραφούν οι τρέχουσες περικοπές τον Οκτώβριο”, προσθέτουν οι αναλυτές.

Τέλος, σε άλλη έκθεση, αναλυτές της Macquarie Bank Limited υπογράμμισαν ότι, αν και πιστεύουν ότι οι αγορές είχαν ενσωματώσει πιθανή υποστήριξη του ΟΠΕΚ, το μέγεθος και ο χρόνος της περικοπής “αντιπροσωπεύει μια σαφώς ανοδική εξέλιξη για το αργό”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα