To σενάριο μιας παγκόσμιας ύφεσης -που συνεπάγεται και βουτιά της ενεργειακής ζήτησης- επισκιάζει τις αγορές πετρελαίου, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Η Σαουδική Αραβία επιχείρησε να παρέμβει φραστικά ώστε να συγκρατήσει τη διολίσθηση των τιμών. Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ, τόνισε σε δηλώσεις του ότι διαφαίνεται ομοφωνία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των υπολοίπων εταίρων ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις πετρελαϊκές αγορές στο δεύτερο ήμισυ του έτους, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Arab News» που αναδημοσιεύει η Ναυτεμπορική.
Το πετρέλαιο υπέστη τον Μάιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων έξι μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αντιπαραθέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο θα υπονομεύσυον τη ζήτηση για αργό. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε στα 9,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, σε επίπεδα χαμηλότερα του στόυχου που έχει ορίσει ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι -η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σταθερότητας των αγορών πέραν του Ιουνίου. Για μένα, αυτό σημαίνει μείωση των αποθεμάτων από τα υφιστάμενα, υψηλά επίπεδα», φέρεται να δήλωσε ο κ. Φαλίχ.
Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά πάνω από 1% στις αρχές της συνεδρίασης, αν και οι προσδοκίες περί παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής προσέφεραν ανάχωμα. Η τιμή του μπρεντ ανέκαμψε στα 62 δολάρια το βαρέλι, ενώ αρχικά είχε υποχωρήσει κάτω από τα 61 δολάρια. Η τιμή του αμερικανικού αργού κινήθηκε κοντά στα 53 δολάρια.