«Στο βουνό, στα μονοπάτια σε απομακρυσμένες περιοχές δεν πηγαίνουμε μόνοι μας! Αυτός είναι ο απαράβατος κανόνας για όσους θέλουν να απολαύσουν τη φύση». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του “Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων” κ. Σταύρος Μπαδογιάννης με αφορμή το τελευταίο πολύ δυσάρεστο συμβάν του θανάτου της 29χρονης Γαλλίδας επισκέπριας στο μονοπάτι που συνδέει τον Κριό με το Λαφονήσι.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι όπως και τα υπόλοιπα στο Νομό έχουν σηματοδοτηθεί από τους εθελοντές του “Ορειβατικού Συλλόγου” όπως ο κ. Τάκης Χουλιόπουλος, που σε τακτά χρονικά διαστήματα με δικά τους έξοδα και κόπο κάνουν και τη συντήρησή του.
«Τη συγκεκριμένη διαδρομή την είχαμε κάνει σε εκδρομή πριν από 20 ημέρες με 80 άτομα χωρίς κανένα πρόβλημα» δηλώνει ο κ. Μπαδογιάννης, επισημαίνοντας πως «ούτε τυφλός δεν θα μπορούσε να χαθεί σε αυτή τη διαδρομή που μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε με κλειστά τα μάτια χωρίς καμία υπερβολή. Οι στύλοι και η σηματοδότηση είναι τόσο πυκνά που είναι αδύνατον να “χάσεις” τη διαδρομή! Επίσης υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν στα ελληνικά και αγγλικά πως πρέπει να έχεις μαζί σου νερό. Ανάλογες πινακίδες υπάρχουν σε Κριό, Παλαιόχωρα και στη διαδρομή προς Σούγια και Λισσό».
Αναφορικά με το τι μπορεί να συνέβει στην άτυχη Γαλλίδα ο κ. Μπαδογιάννης παρατηρεί πως φαίνεται να μην είχε πάρει αρκετό νερό μαζί της (δίπλα της βρέθηκαν άδεια δύο μικρά μπουκάλια) και ότι προφανώς είτε επιχείρησε να ακολουθήσει μια “κονταρίδα” πιστεύοντας ότι θα φτάσει πιο γρήγορα στον Κριό ή λόγω ζέστης και ήλιου έχασε τη διαδρομή που πριν από τρεις ώρες είχε κάνει πηγαίνοντας προς το Λαφονήσι.
Στο σημερινό επεισόδιο “Στο Αρχείο” Νεκτάριος Κακατσάκης και Βασιλική Τωμαδάκη, συζητούν για εξαγωγές προϊόντων “έκπληξη” από τα Χανιά πριν από 45 χρόνια.
«Πιθανόν έχασε τον προσανατολισμό της από την κούραση, γιατί τρεις ώρες πριν είχε κάνει μόνη της πάλι τη ίδια διαδρομή. Πρέπει να τονίσω ότι μόνοι μας μπορεί να ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, με το αυτοκίνητο, μέσα στην πόλη κ.α. Όχι όμως στη φύση, στα μονοπάτια! Όταν είσαι μόνος σου το παραμικρό πρόβλημα γίνεται… προβληματάρα. Αν είσαι έστω και με ένα άτομο μαζί, μπορεί να σου δώσει το νερό του, να σου βάλει φάρμακο στην πλάτη έτσι και σε τσιμπήσει σφίγγα και δεν φτάνεις εσύ ώστε να μην πάθεις αλλεργικό σοκ, αν στραμπουλήξεις το πόδι σου να σε βοηθήσει να περπατήσεις ή να φέρει βοήθεια! Επίσης διπλοτριπλοτσεκάρουμε πάντα τη διαδρομή που θέλουμε να κάνουμε, είμαστε ντυμένοι κατάλληλα και φοράμε ανάλογα παπούτσια, παίρνουμε πληροφορίες από το ξενοδοχείο που μένουμε, από τον Ορειβατικό Σύλλογο που είμαστε πάντα διαθέσιμοι να ενημερώσουμε τον κόσμο. Σίγουρα πάντως δεν πηγαίνουμε μόνοι μας!» εξηγεί.
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΑ
Το συγκεκριμένο μονοπάτι όπως και όλα σχεδόν στο Νομό Χανίων έχει σηματοδοτήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος. O για χρόνια πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάκης Χουλιόπουλος θυμάται ότι ο ίδιος και μέλη του συλλόγου είχαν βάλει πινακίδες το 1994. «Χρειάσθηκε να κουβαλήσουμε τα υλικά (άμμο, τσιμέντο και νερό κα.) για κάθε στύλο. Φτιάχναμε τη λάσπη χρησιμοποιώντας τα σακουλάκια του τσιμέντου και τοποθετούσαμε σήματα σε όλη τη διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, από το Καστέλι, τα Λευκά Όρη, στα Σφακιά, παντού!».
Δυστυχώς πολλά από αυτά τα σήματα δεν είχαν την καλύτερη μεταχείριση. «Βρίσκαμε συχνά πινακίδες πυροβολημένες! Ή άλλοι πάλι άλλαζαν τη φορά των πινακίδων και έδειχναν λάθος διαδρομή για αυτό θυμάται πως είχαμε κάνει μια διαδρομή με τον Αντώνη Πλυμάκη και ανοίγαμε τρύπες στους στύλους και βάζαμε με πύρους βίδες ώστε να μην στρίβουν οι πινακίδες. Πρέπει ο κόσμος να σέβεται αυτές τις πινακίδες και τα σήματα γιατί είναι απαραίτητες στους περιπατητές» λέει ο κ. Χουλιόπουλος.