«Μπορεί να γίνει σοβαρά και υπεύθυνα συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς να υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις πολιτικής και συνταγματικής συναίνεσης;».
Ερώτημα που μας απασχολεί όλους, τώρα που η Κυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Χωρίς «στοιχειώδεις προϋποθέσεις πολιτικής και συνταγματικής συναίνεσης» εννοείται πως δεν μπορεί να γίνει καμία αναθεώρηση Συντάγματος. Και αυτό γιατί το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλει την συναίνεση για την αναθεώρηση. Πραγματικά: Στο άρθρο 110 το Σύνταγμα προβλέπει, στην παράγραφο 2, ότι για να ληφθεί απόφαση για την ανάγκη αναθεώρησης απαιτούνται 180 ψήφοι (τα 3/5 των μελών της Βουλής) σε δύο ψηφοφορίες, που απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα. Αν δεν υπάρξει η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, π.χ. 151 που είναι η δύναμη ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ, τότε η επόμενη βουλή «μπορεί» να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, παράγραφος 4, με την πλειοψηφία όμως των 180 βουλευτών.
Αν ήταν «αριστεροί», όπως ισχυρίζονται και αν ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος», όπως έχει πει ο Τσίπρας, θα διερευνούσαν, πριν από την κατάθεση των προτάσεών τους στη Βουλή, αν, με ποιους και σε ποια άρθρα θα συμφωνούσαν με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, να αναθεωρηθούν. Ωστε να υπάρξει η συνταγματική πλειοψηφία και οι προτεινόμενες αλλαγές, να γίνουν πράξη.
Τώρα το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να υπάρξει η πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην κατάργηση της ευνοϊκής διάταξης «περί ευθύνης υπουργών», την οποία θα ψηφίσουν και το ΚΙΝΑΛ και η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, θα καταφέρουν και κάτι άλλο: Να εμφανίζονται -γιατί δεν είναι- στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε ως «αριστεροί» ή και «προοδευτικοί» αφού όλοι οι άλλοι δεν ψηφίζουν τα όσα αυτοί -και μόνο- προτείνουν! Και αλήθεια, απορώ:
Σ’ αυτή τη Βουλή δεν θα συγκεντρώσουν τους 180 βουλευτές. Θα τους συγκεντρώσουν στην επόμενη που δεν θα είναι πρώτο κόμμα;
Αλήθεια: «Μπορεί να παίζει κάποιος με το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» σαν να είναι το τρενάκι του Καμμένου;
*Ο Αντώνης Κ. Γκαζής είναι επ. δικηγόρος