Πιάνει …δουλειά το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας (ΙΠΕ) καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του κτηρίου που θα φιλοξενηθεί στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ενώ προχωράει η πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού και έχει ξεκινήσει ήδη η ερευνητική εργασία.
Το ΙΠΕ που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019, λειτουργεί χάρις στην στήριξη του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά την ίδια στιγμή η ουσιαστική ανταπόκριση είναι μηδαμινή από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κρήτης.
Εντός της επόμενης εβδομάδας το ΙΠΕ θα λειτουργεί στις δικές του εγκαταστάσεις στο νοτιοανατολικό ισόγειο χώρο του κτηρίου του ΜΗΧΟΠ, για τη διαμόρφωση του οποίου δαπανήθηκαν 200.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΙΤΕ.
«Έχει διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονος εργασιακός και ερευνητικός χώρος, που λειτουργεί αυτόνομα με δική του ψύξη, θέρμανση, ρεύμα, πολύ λειτουργικός. Για την παραχώρηση του χώρου ήταν καθοριστική η βοήθεια του Πολυτεχνείου και του ΜΗΧΟΠ» αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας καθηγητής κ. Νίκος Πασαδάκης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του ΙΠΕ ο κ. Πασαδάκης σημειώνει πως «έχουμε πάρει από τα ΕΛΠΕ μια χορηγία 500.000 ευρώ για τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας, κάτι πολύ σημαντικό λόγω της οικονομικής στενότητας καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και να αναπτύξουμε μια καλή συνεργασία και σε επιστημονικά θέματα . Επίσης πολύς σημαντική η βοήθεια από το ΙΤΕ που από τα αποθεματικά τους μας στήριξε στην διαμόρφωση των κτηριακών μας υποδομών. Το ΙΤΕ επίσης έχει βάλει το ΙΠΕ σε μια πρόταση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή νέου κτηρίου και την προμήθεια
εξοπλισμο.ύ Όμως πρέπει να σημειώσω και κάποια άλλα πράγματα δυστυχώς δυσάρεστα. Θεσμοθετήθηκε ένα Ινστιτούτο και δεν προβλέφθηκαν – κάτι που για την Ελλάδα είναι κοινός τόπος – οι αντίστοιχοι πόροι και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα» .
Συνεχίζοντας ο κ. Πασαδάκης για το ίδιο ζήτημα κάνει λόγο για μια «μεγάλη αντίφαση για την Ελλάδα» καθώς «έχουμε μπει σε μια δύσκολη διαδικασία, για την οποία δεν θα ήθελα να εκφράσω άποψη για τον χειρισμό της, ώστε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα στη Ανατ. Μεσόγειο και στη νότια Κρήτη και από την άλλη το Ινστιτούτο Πετρελαίου που φτιάχθηκε για να είναι έτοιμη η χώρα να μπει στη νέα περίοδο της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων δεν ενισχύεται! Το ΙΠΕ μπορεί να συμβάλει και στην “διπλωματία των ειδικών” υποβοηθώντας τις ελληνικές θέσεις. Η Περιφέρεια Κρήτης παρότι έχει εκφραστεί θετικά μέχρι σήμερα για το Ινστιτούτο δεν έχει βοηθήσει έμπρακτα ! Το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Καμία οικονομική στήριξη μέχρι σήμερα! Υπάρχει μια αντίφαση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορείς να ξοδεύεις τόσο πολιτικό, διπλωματικό, εθνικό κεφάλαιο και από την άλλη να μην στηρίζεις το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας, γιατί ήταν μια στρατηγική κίνηση η δημιουργία του ΙΠΕ. Για αυτό και η Ελληνική πολιτεία από την Περιφέρεια μέχρι το Υπουργείο θα πρέπει να δουν το θέμα της χρηματοδότησης».
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ
• Για την στελέχωση του ΙΠΕ έχουν εγκριθεί 3 θέσεις ερευνητών και έχει καλυφθεί η μια από τον γεωλόγο κ. Σπύρο Μπέλα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι κρίσεις για τις δύο άλλες θέσεις.
• Στην έρευνα συνεχίζονται τα προγράμματα συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil κα.
• Έχουν προχωρήσει οι συνεργασίες με καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια μέσω του ΙΤΕ . Συγκεκριμένα με τους καθηγητές Σοφία Σταματάκη και Βασίλη Γαγάνη του ΕΜΠ και κ. Νίκο Καλογεράκη και Ανδρέα Γιώτη από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
• Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το Διεθνές Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου που θα αποτελείται από επιφανείς Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού. «Έχουμε συμφωνήσει με 5 από αυτούς και τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύντομα. Το Συμβούλιο θα μας παρέχει γνώση και εμπειρία για το πως κινείται η έρευνα και η βιομηχανία πετρελαίου παγκόσμια» τονίζει ο κ. Πασαδάκης.
• Προχωράνε τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την εξόρυξη πετρελαίου.
• Σε εξέλιξη είναι μια σειρά από περιβαλλοντικά προγράμματα για την αντιμετώπιση πετρελαιοειδών στο περιβάλλον, αποκατάσταση περιοχών, ταυτοποίηση ρύπων κα. «Επίσης έχουμε υποβάλλει δύο έργα για χρηματοδότηση που αφορούν τη δέσμευση και χρησιμοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. (CO2 Storage). Πως θα προχωράμε δηλαδή στη συλλογή του παραγόμενου άνθρακα, την υπόγεια αποθήκευση του και την επαναχρησιμοποίηση του»λέει ο διευθυντής του ΙΠΕ.
Μεγάλο ενδιαφέρον για το Μεταπτυχιακό
Στις 60 έφτασαν οι αιτήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για τη συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα που υλοποιεί το ΜΗΧΟΠ για μηχανικούς πετρελαίου.
Ήδη έχουν επιλεγεί 10 αλλοδαποί και 7 Ελληνες, ενώ τα μαθήματα παρότι σχεδιάζονταν να ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη λόγω κορωνοιού θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου.