Με κοινή τους υπουργική απόφαση 1,5 χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό της 12ης Οκτωβρίου 2013 τα αρμόδια Υπουργεία οριοθετούν τις πληγείσες περιοχές και κάνουν πιστωτικές διευκολύνσεις για τα κτίρια και τις υποδομές που πρέπει να φτιαχτούν! Επίσης συνυπογράφουν τα κονδύλια που δίδονται για την παροχή της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και την κάλυψη των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες, αλλά και για την Κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων!
Αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων από το σεισμό της 12ης Οκτωβρίου 2013 που έπληξε τις προαναφερόμενες περιοχές των Π.Ε. Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης ορίζεται η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ., τέως Υ.Α.Σ.).
Στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών , Ανάπτυξης και Υποδομών οριοθετούνται οι ζώνες που επλήγησαν από το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη Νοτια Ελλάδα και χτύπησε την Κρήτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το cretalive, οριοθετούνται ως πληγείσες περιοχές:
Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Δ.Ε. Αρμένων: Τ.Κ. Καλυβών και Τ.Κ. Ραμνής
Δ.Ε. Γεωργιουπόλεως: Τ.Κ. Καλαμιτσίου Αμυγδαλίου και Τ.Κ. Φυλακής Δ.Ε. Κρυονερίδας: Τ.Κ. Βρυσών Αποκορρώνου
ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ
Δ.Ε. Ανατολικού Σελίνου: Τ.Κ. Ροδοβανίου, Τ.Κ. Επανωχωρίου, Τ.Κ. Καμπανού και Τ.Κ. Σκάφης Δ.Ε. Πελεκάνου: Δ.Κ. Παλαιοχώρας, Τ.Κ. Βουτά και Τ.Κ. Σκλαβοπούλας Δ.Ε. Καντάνου: Τ.Κ. Κακοδικίου
ΔΗΜΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
Δ.Ε. Ιναχωρίου: Τ.Κ. Έλους και Τ.Κ. Στροβλών
Δ.Ε. Κισσάμου: Δ.Κ. Κισσάμου, Τ.Κ. Γραμβουσής, Τ.Κ. Καλλεργιανών, Τ.Κ. Πλατάνου και Τ.Κ. Πολυρρη- νίας
Δ.Ε. Μυθήμνης: Τ.Κ. Δραπανιά, Τ.Κ. Μαλαθύρου, Τ.Κ. Περβολακίων, Τ.Κ. Ποταμίδας, Τ.Κ. Ρόκκας, Τ.Κ. Σφακοπηγαδίου και Τ.Κ. Φαλελιανών
ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Δ.Ε. Βουκολίων: Τ.Κ. Ανώσκελης, Τ.κ. Βουκολιών καιΤ.Κ. Παλαιών Ρουμάτων
Δ.Ε. Κολυμβαρίου: Τ.Κ. Βασιλοπούλου, Τ.Κ. Γλώσσης, Τ.Κ. Επισκοπής, Τ.Κ. Καμισιανών και Τ.Κ. Νοχιών Δ.Ε. Μουσούρων: Τ.Κ. Αλικιανού, Τ.Κ. Καράνου, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Σέμπρωνα, Τ.Κ. Σκινέ και Τ.Κ. Φουρνέ
Δ.Ε. Πλατανιά: Τ.Κ. Βλαχερωνιτίσσης, Τ.Κ. Γερανίου, Τ.Κ. Κοντομαρίου, Τ.Κ. Κυπαρίσσου, Τ.Κ. Μανολιο- πούλου, Τ.Κ. Πλατανιά και Τ.Κ. Σιριλίου
ΔΗΜΟ ΣΦΑΚΙΩΝ
Τ.Κ. Χώρας Σφακίων
ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: Δ.Κ. Αρωνίου
Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου: Δ.Κ. Μουρνιών
Δ.Ε. Θερίσου: Τ.Κ. Θερίσου
Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας: Τ.Κ. Σταλού
Δ.Ε. Σούδας: Δ.Κ. Σούδας
Δ.Ε. Χανίων: Δ.Κ. Χανίων
Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
Δ.Ε. Αρχανών: Δ.Κ. Αρχανών
Δ.Ε. Νίκου Καζαντζάκη: Τ.Κ. Καλλονής
ΔΗΜΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
Δ.Ε Αγίας Βαρβάρας: Τ.Κ. Αγίου Θωμά Δ.Ε. Γορτύνας: Τ.Κ. Βαγιονιάς
ΔΗΜΟ ΦΑΙΣΤΟΥ Δ.Ε. Μοίρων: Τ.Κ. Γαλιάς
Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
Δ.Ε. Κουλούκωνα: Τ.Κ. Δοξαρού
Δ.Ε. Γεροποτάμου: Τ.Κ. Αγγελιανών
ΔΗΜΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Δ.Ε. Λάμπης: Τ.Κ. Μουρνές
Δ.Ε. Φοίνικα: Τ.Κ. Αγκουσελιανών
ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Δ.Ε. Ρεθύμνης: Δ.Κ. Ρεθύμνης
Δ.Ε. Λαππαίων: Τ.Κ. Επισκοπής
Σύμφωνα με την απόφαση ορίζεται προθεσμία ενός (1) έτους, από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης για την υποβολή, από τους ενδιαφερόμενους, αίτησης στην Αρμόδια Υπηρεσία:
α) για τη διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίσμα και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του.
Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτίσματος.
β) για τη χορήγηση Σ.Σ. για την επισκευή του κτίσματος, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι το επιθυμούν. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται και η ταυτόχρονη υποβολή πλήρους φακέλου μελέτης επισκευής προκειμένου να εκδοθεί Άδεια Επισκευής.
Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ..
ΙΙ. Για τη χορήγηση Σ.Σ. για την ανακατασκευή κτιρίου στην περίπτωση που μετά τον επανέλεγχο (δευτεροβάθμιο έλεγχο) του κτιρίου έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτίσματος, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει αίτηση για τον καθορισμό της Σ.Σ. που δικαιούται, εντός έξι (6) μηνών από την παραλαβή του Πρωτοκόλλου. Οι αιτήσεις αυτές θα συνοδεύονται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που καθορίζονται σε Απόφαση Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ..
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Στις περιοχές που οριοθετούνται με την απόφαση χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό στις 12 Οκτωβρίου 2013 στις προαναφερόμενες περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.
Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής, όπως αναλυτικότερα περιγράφεται στα επόμενα. Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του επί του κτιρίου.
Η Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Α.Δ. δικαιούται για κάθε μία από αυτές, ενώ Δ.Κ.Α. μόνο για τη μία ιδιοκτησία, την οποία επιλέγει ο ίδιος με Υπεύθυνη Δήλωσή του. Για τις πέραν της μίας ιδιοκτησίες το σύνολο της Σ.Σ. χορηγείται εξ ολοκλήρου υπό μορφή Α.Δ., χωρίς Δ.Κ.Α.
Στις περιπτώσεις που δε χορηγείται στο δικαιούχο δάνειο από Πιστωτικό Ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του δύναται να λάβει μόνο τη Δωρεάν Κρατική Αρωγή από την αρμόδια Υπηρεσία.
Δε χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) σε κτίσματα που κατά την ημέρα του σεισμού ήταν εγκαταλειμμένα κατά την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας. Εγκαταλειμμένο κτίσμα, είναι το κτίσμα το οποίο παρουσιάζει εμφανή στοιχεία εγκατάλειψης όπως π.χ. καταστραμμένα εξωτερικά κουφώματα, βλάβες στα δομικά στοιχεία (στέγη, πατώματα) κ.λ.π., που εμφανώς προϋπήρχαν του σεισμού και οφείλονται σε απόλυτη εγκατάλειψη, απουσία μέριμνας και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους.
Προκειμένου να γίνει άρση του χαρακτηρισμού του εγκαταλελειμμένου θα πρέπει το κτίσμα να ήταν στοιχειωδώς κατοικήσιμο και ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει βεβαιώσεις Οργανισμών Κοινής Ωφε- λείας (Ο.Κ.Ω.), καθώς και δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε1), (Ε2) και (Ε9), στην οποία να περιλαμβάνεται το πληγέν ακίνητο, για χρονικό διάστημα πριν από το σεισμό.
β) σε κτίσματα πρόχειρης κατασκευής (π.χ. κτίσματα από φύλλα λαμαρίνας, φύλλα μοριοσανίδας, κ.λπ.).
Με αποφάσεις του Υπουργού Υ.ΜΕ.Δ. θα καθορίζονται οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι επιμέρους προθεσμίες και τα λοιπά θέματα, που αφορούν στη χορήγηση της Σ.Σ.
ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Δικαιούχοι Σ.Σ. για ανακατασκευή κτιρίων είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων που χαρακτηρίζονται από την Αρμόδια Υπηρεσία ως:
α) Επικινδύνως Ετοιμόρροπα (Ε.Ε.).
β) Δομημένα από Ευτελή Υλικά (Ε.Υ.) (ωμοπλίνθους ή μη διαμορφωμένους λίθους μικρής διατομής με συνδετικό υλικό αργιλώδες) τα οποία δεν έχουν χαρακτηρισθεί Ε.Ε. αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό δεν επιδέχονται, σύμφωνα με την κρίση της Αρμόδιας Υπηρεσίας, ουσιαστική αποκατάσταση, δηλαδή επισκευή που να εξασφαλίζει την αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους. γ) Υπέρμετρης δαπάνης επισκευής (ασύμφορα).
δ) Κτίρια που υπέστησαν ολοσχερή κατάρρευση από το σεισμό ή κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά από αυτόν με εντολή Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής για λόγους δημόσιας ασφάλειας, χωρίς να έχουν εκδο- θεί, από την Αρμόδια Υπηρεσία, Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτισμάτων