Σε αναµµένα κάρβουνα βρίσκονται οι παραγωγοί καλαµποκιού στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ξεκινήσει να συγκοµίζουν το προϊόν, καθώς αντιµετωπίζουν τις «ανοιχτές» τιµές τόσο από κάποιες Ενώσεις όσο και από τους εµπόρους.
Την ίδια στιγµή, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, «στις Η.Π.Α. η παραγωγή καλαµποκιού για το 2014 – 2015 αναµένεται στα 363 εκατ. µπούσελ υψηλότερα από πέρσι, και συγκεκριµένα στο επίπεδο – ρεκόρ των 14,395 εκατ. µπούσελ», σύµφωνα µε έκθεση του Αµερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), που δηµοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεµβρίου.
Στην Ελλάδα η ΕΑΣ Αγρινίου ξεκίνησε να αγοράζει στα 19 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς της περιοχής στα 20 – 21 λεπτά. Από την άλλη, η ΕΑΣ ∆ράµας λέει στους παραγωγούς ότι θα ξεκινήσει παραλαβές µε ανοιχτές τιµές, οι οποίες αποτελούν και τακτική των εµπόρων.
Όσον αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, η ΕΑΣ Βόλου ανακοίνωσε ότι η τιµή, µε την οποία θα παραλαµβανάνει το καλαµπόκι από τους παραγωγούς της περιοχής θα είναι τα 18 λεπτά το κιλό και η τιµή, στην οποία θα πουλήσει το καλαµπόκι στους πτηνοτρόφους θα είναι τα 21 λεπτά, µε τη διαφορά να προορίζεται για τα έξοδα συγκέντρωσης κτλ., όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Πρίντζος. Επιπλέον, η ΕΑΣ Ηλείας – Ολυµπίας παραλαµβάνει καλαµπόκι µε τιµή τα 18,50 λεπτά το κιλό, ενώ στα µέσα της εβδοµάδας θα καθορίσει την τιµή παραλαβής και η ΕΑΣ Τρικάλων, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Αχιλλέα Λιούτα.
Στις Η.Π.Α. η µέση τιµή παραγωγού προβλέπεται χαµηλότερη 40 λεπτά, στα 3,20 – 3,80 δολάρια ανά µπούσελ, σύµφωνα µε την έκθεση του USDA. Στην έκθεση αυτή εκτιµάται ότι τα αµερικανικά αποθέµατα καλαµποκιού για το 2014 – 2015 θα διαµορφωθούν στα 15,607 εκατ. µπούσελ, 826 εκατ. παραπάνω από την προηγούµενη χρονιά, η οποία θεωρείται χρονιά – ρεκόρ όσον αφορά τα αποθέµατα καλαµποκιού των ΗΠΑ. Επίσης, όπως καταδεικνύεται στην έκθεση, η απόδοση αναµένεται να αυξηθεί στα 4,3 µπούσελ το στρέµµα στις Η.Π.Α., στο ρεκόρ των 171,7 µπούσελ.
Έτσι, σύµφωνα µε την έκθεση, οι εξαγωγές καλαµποκιού των Η.Π.Α. προβλέπονται στα 25 εκατ. µπούσελ υψηλότερα σε σχέση µε πέρσι, σε χαµηλότερες τιµές και µε µειωµένο ανταγωνισµό από την Νότια Αµερική.
Βέβαια, υπάρχουν περιοχές που η παραγωγή καλαµποκιού για το ’14 – ’15 είναι µειωµένη, µε τη µεγαλύτερη µείωση να σηµειώνεται στην Κίνα, όπου η παραγωγή αναµένεται 5 εκατ. τόνοι χαµηλότερα, λόγω της ξηρασίας, που σηµειώθηκε το καλοκαίρι στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας. Χαµηλότερη είναι και η παραγωγή της Αργεντινής, ενώ η ξηρασία και οι υψηλές θερµοκρασίες στην Ουκρανία και τη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσµα να αναµένεται µειωµένη παραγωγή κατά 1 εκ. και 0,5 εκ. τόνους αντίστοιχα.
Αραβόσιτος, όπως ο σίτος των Αράβων
Το καλαµπόκι κατάγεται από την Αµερικάνικη ήπειρο όπου ήδη πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Οι Η.Π.Α έχουν τη µεγαλύτερη παραγωγή παγκοσµίως και ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Η ελληνική ονοµασία του («αραβόσιτος») σηµαίνει «ο σίτος (σιτάρι) των Αράβων». Στη Λατινική Αµερική χρησιµοποιείται ως βάση ενός είδους ζύµης από την οποία παρασκευάζονται οι «τορτίγιας», επίπεδες πίτες που αντικαθιστούν το ψωµί.
Πηγή: www.agronews.gr