Δύναμη και χαμόγελο από τον… ήλιο παίρνουν οι μαθητές από πέντε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με συντονιστή το Λύκειο Κολυμβαρίου.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων από την Πορτογαλία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ιταλία βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Κολυμβάρι όπου παρουσιάζουν τις εργασίες του πάνω στην ηλιακή ενέργεια και ειδικότερα σε συσκευές που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα με τη βοήθεια του ήλιου!
Η παρουσίαση των εργασιών ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται και σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ και όπως μας εξηγεί ο διευθυντής του ΓΕΛ Κολυμβαρίου και συντονιστής του προγράμματος κ. Ζαχαρίας Κουτουλάκης: «Στο πλαίσιο του προγράμματος, “Catch the European Sun”, θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία, που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να κατασκευάσουμε χρηστικές συσκευές, αποτέλεσμα της συνεργασίας των 5 σχολείων. Αποτελεί μια κοινή πρόκληση για την εξερεύνηση νέων τρόπων για την αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εργαζόμενοι σε αυτό το θέμα, οι μαθητές θα αναπτύξουν μια ισχυρότερη θέληση για ενεργή συμμετοχή στα κοινά και μια δέσμευση για την καλύτερη αντιμετώπιση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Πρόκειται για μια κοινή πρόκληση για την εξερεύνηση μεθόδων και πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.Τα προϊόντα (συσκευές) που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις ενθαρρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουν πιο συστηματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνοντας τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης, με όραμα την αειφόρο ανάπτυξη και οικονομία.».
Ειδικότερα οι μαθητές εργάζονται για την κατασκευή των παρακάτω συσκευών:
• Ηλιακό Ρολόι – ΓΕΛ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ – Ελλάδα
• Ηλιακή Κουζίνα – AKHISAR CAGLAK ANADOLU LISESI – Τουρκία
• Ηλιακό Ραδιόφωνο – ESCOLA CLARA DE RESENDE – Πορτογαλία
• Ηλιακή Σχολική Τσάντα – I.I.S. SANDRO PERTINI – Ιταλία
• Ηλιακό Ηχείο – TECHNICAL SCHOOL OF ENERGETICS IN POSEN – Πολωνία
ΜΑΘΗΤΕΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Για το Ι.Ι.S Sandro Pertini της Ιταλίας η εκπαιδευτικός κ. η κ. Μαρία μας σημειώνει πως τα παιδιά εργάζονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project. «Πέρα από την εργασία για την κατασκευή της ηλιακής σχολικής τσάντας μαθαίνουμε για την επιρροή του ήλιου στη λογοτεχνία, την θρησκεία, την ιστορία» αναφέρει. Οι μαθητές Έρικα και Τζιανκάρλο μιλούν με θερμά λόγια για την παραμονή τους στην Κρήτη. «Μας αρέσει πάρα πολύ η περιοχή, η μέχρι τώρα διαμονή μας είναι εξαιρετική» λένε δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη τους στο Βοτανικό Πάρκο.
Από τη Μανίσα της Τουρκίας έρχονται οι μαθητές του Akhisar Caglak Anadolu Lisesi. Η Νίλσο μας εξηγεί πως το project έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς «θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μάθουμε να χρησιμοποιούμε την ηλιακή ενέργεια» ενώ σημειώνει επίσης πως βοηθάει τους μαθητές να βελτιώσουν tα αγγλικά τους. Τη φιλικότητα όλων των παιδιών αλλά και στη φιλοξενία αναφέρεται η Ελίφ, ενώ ο καθηγητής τους τονίζει πως τα παιδιά είναι πολύ ευχαριστημένα από τη συμμετοχή τους τη δράση.
Στην κατασκευή ενός ραδιοφώνου που θα λειτουργεί με ενέργεια από τον ήλιο εργάστηκαν οι μαθητές του Escola Clara De Resende από το Πόρτο της Πορτογαλίας. O Φραντζίσκο και η Μαρία Χίτα επισημαίνουν πως «είναι πολύ σημαντικό πως νέοι από διάφορες χώρες μπορούμε να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε ενδιαφέροντα και χρήσιμα πράγματα.» Παράλληλα δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της περιοχής «το χωριό είναι μικρό αλλά το τοπίο διαφορετικό, συνδυάζεται θαυμάσια το βουνό και η θάλασσα» λένε.
«Η ανταπόκριση των παιδιών είναι εξαιρετική, είμαστε πολύ χαρούμενοι από τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο project» αναφέρει η κ. Κατερίνα καθηγήτρια στο Techical school of energetics στο Πόζναν της Πολωνίας που θα φιλοξενήσουν την επόμενη συνάντηση των 5 σχολείων τον Απρίλιο.
Για το ίδιο σχολείο οι μαθητές Αλεξάντερ και ο Ούκας τονίζουν πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον για αυτό και η εργασία μας πάνω στο project έχει μεγάλο ενδιαφέρον». Τα δυό παιδιά τονίζουν πως τους έχει κάνει εντύπωση η περιοχή και πως όλα είναι σε μικρή κλίμακα καθώς προέρχονται από μια μεγαλούπολη με μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Για τους οικοδεσπότες οι μαθήτριες του ΓΕΛ Κολυμβαρίου Μαρία Πατεράκη και Νικολέτα Μαρνεράκη μας τονίζουν πως ανυπομονούν να παρουσιάσουν την εργασία τους πάνω στο ηλιακό ρολόι το πρωί της Τετάρτης για το οποίο «έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε κάτι πολύ καλό. Επίσης θέλουμε να δούμε τι έφτιαξαν και οι μαθητές από τα άλλα σχολεία».
Τελος η εκπαιδευτικός κ. Χαμηλάκη μας δηλώνει πως η πραγματοποίηση του προγράμματος ήταν ένας άθλος που δεν θα πετύχαινε χωρίς τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά και της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, ενώ παράλληλα με την όλη δράση εκπαιδευτικοί και μαθητές θέλουν να περάσουν « ένα μήνυμα ενότητας, συνεργασίας ειρήνης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Να καταλάβουμε όλοι πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».