Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πηγή βιώσιμη ανάπτυξης η πολιτιστική κληρονομιά

Στις σύγχρονες αντιλήψεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη η πολιτιστική κληρονομιά αναγνωρίζεται ταυτόχρονα ως ατμομηχανή, αλλά και ως καταλύτης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, όπου προστασία και χρήση μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά ως εταίροι στην αναπτυξιακή διαδικασία. Αυτό αποτελεί βασικό συμπέρασμα από την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του InHeriT, ενός τριετούς προγράμματος ERASMUS+, στο οποίο συμμετέχει ως συντονιστής το Πολυτεχνείο Κρήτης (Αρχιτεκτονική Σχολή) και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ, Xανιά.

Επίσης, ότι η πρόκληση για την Ελλάδα της κρίσης είναι να αξιοποιήσει το τεράστιο και μάλλον αναξιοποίητο πολιτιστικό κεφάλαιο πού έχει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ώστε να πετύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα πολλών άλλων χωρών, ιδιαίτερα τςη Ιταλίας.
Η εκδήλωση έγινε στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Πρύτανη κ. Μελετίου Αθανασίου Δημόπουλου.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τo InHeriT είναι ένα τριετές (2015-2018) πρόγραμμα ERASMUS + που στοχεύει στη διάχυση της καινοτομίας και των ορθών πρακτικών και εντάσσεται στη δραστηριότητα «Στρατηγικές Συμπράξεις» που προωθεί την ενίσχυση της καινοτομίας σε κάθε τομέα με κοινές πρωτοβουλίες πανεπιστημίων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Στόχος του InHeriT είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική και κοινωνική αξία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τον καίριο ρόλο της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συμβάλλοντας, έτσι, στην οικοδόμηση μιας «έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας» στην Ευρώπη με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.
Οι εταίροι του InHeriT είναι τέσσερα πανεπιστήμια, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (συντονιστής), ο Τομέας Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, το Business School του Πανεπιστημίου Middlesex του Λονδίνου και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, Κύπρος, καθώς και τρία κοινωφελή ιδρύματα, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ- Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Χανιά, και το Fondazione Flaminia, Ραβέννα, Ιταλία. Το πρόγραμμα ενώνει τις προσπάθειες επτά φορέων από τέσσερις χώρες με τελείως διαφορετική επιστημονική και διοικητική αφετηρία για να μελετήσουν την αρμονική σύζευξη αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη, η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Εφραίμογλου και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Αμαλία Κωτσάκη, η οποία αντικατέστησε τον Καθηγητή Πέτρο Θέμελη που λόγω κωλύματος δεν μπορεσε να παρευρεθεί. Το συντονισμό της παρουσίασης ανέλαβε η Λίνα Μενδώνη Αρχαιολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος έκανε εκ μέρους των εταίρων ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γεώργιος Μέργος. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος επιστημόνων με ενδιαφέροντα στην πολιτιστική κληρονομιά ενώ παραβρέθηκε ο Βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος. Στο χαιρετισμό του ο Πρύτανης κ. Δημόπουλος τόνισε τη μεγάλη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ελλάδα και την Ευρώπη και την ένθερμη στήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ερευνητικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κεντρικό αποτέλεσμα του προγράμματος είναι ένα πενθήμερο σεμινάριο που απευθύνεται προς το ευρύ κοινό με τίτλο «Η Πολιτιστική Κληρονομιά ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το σεμινάριο αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε από όλους τους εταίρους του προγράμματος σε διαδοχικές συναντήσεις στο Λονδίνο, τη Ραβέννα, την Κορώνη, την Πάφο και τα Χανιά. Το υλικό είναι διαθέσιμο δημόσια (public domain) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα σε εκπαιδευτικές δράσεις μιας ή περισσότερων ημερών από φορείς και ιδρύματα.
Σε φάκελο που διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες περιλαμβανόταν μια αναλυτική σύνοψη των αποτελεσμάτων του προγράμματος και ένα DVD με όλα τα προϊόντα, τα συνέδρια, τα βιβλία σε pdf, τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου σε power point, τις έρευνες, τα εγχειρίδια οδηγιών για εκπαιδευτές και εκπαιδευομένους, την αναλυτική χαρτογράφηση του πολιτιστικού κεφαλαίου τριών περιοχών, καθώς και το πρόγραμμα μιας Εβδομάδος Βιώσιμης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που οργανώθηκε στα Χανιά από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, την οποία συμπεριέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διεθνείς εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα