Οι φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν καμία δόση του φόρου που τους έχει βεβαιωθεί ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους με την εφορία βρίσκονται πλέον άμεα αντιμέτωποι με κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων. Μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκαν από τη φορολογική διοίκηση συνολικά 79.247 κατασχέσεις, δηλαδή κατά μέσον όρο περίπου 500 κατασχέσεις την ημέρα.
Αλλά υπάρχουν και χρήματα που η εφορία δεν μπορεί να κατάσχει. Σύμφωνα με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, είναι ακατάσχετοι μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα ως 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Σε μισθό ή σύνταξη από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% της διαφοράς, δηλαδή ως 250 ευρώ. Σε μισθό ή σύνταξή άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.
Επίσης ισχύει ακατάσχετο καταθέσεων σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό για 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ η κατάσχεση αναστέλλεται σε περίπτωση υπαγωγής του οφειλέτη σε ρύθμιση. Για χρέη όμως άνω των 100.000 ευρώ μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη αν δεν πληρωθούν εντός τεσσάρων μηνών.
Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού το όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά. Έτσι, στην περίπτωση δύο συνδικαιούχων δεν κατάσχονται ποσά 2.500 ευρώ, τριών συνδικαιούχων 3.750 ευρώ κ.ο.κ.
Η διαδικασία για συμψηφισμό φόρων:
-Επίσκεψη φορολογουμένου στην Εφορία για να γίνει συμψηφισμός οφειλών (φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.τ.λ.) με επιστροφές φόρων.
-Εφόσον το αποτέλεσμα του συμψηφισμού είναι πιστωτικό (επιστροφή φόρου): τα χρήματα μπαίνουν μέσα σε τρεις ημέρες στον λογαριασμό που έχει δηλωθεί.
-Εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο: ο φορολογούμενος θα ενημερωθεί αν έχει δικαίωμα να πληρώσει σε δόσεις ή εφάπαξ το υπόλοιπο ποσό φόρου.
-Σε δύο μήνες προβλέπεται οι πολίτες να μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τον συμψηφισμό μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογή στο Taxisnet.
ΠΗΓΗ: cnn.gr