Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο»

«Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι πολύ σοβαρών γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για το κοινό μας μέλλον. Η τριμερής σύνοδος αποτελεί, πλέον, έναν θεσμό που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολικη Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά την 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο δύσκολη, τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη» πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, μία πολύπαθη περιοχή, στην οποία συντελείται και αυτή η συνεργασία, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε έναν κοινό στόχο, να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις, γιατί πέρα από εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες και μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να αμβλυθούν οι εντάσεις, να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας πολλές προοπτικές ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της άμυνας».

«Είχαμε την ευκαιρία να επιβλέψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας, από την προηγούμενη συνάντηση. Με χαρά θα εγκαινιάσουμε σε λίγο τον εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο, με μεταφορά 1.500 δένδρων και από την Ελλάδα. Η ελιά είναι ένα σύμβολο φιλίας και αποτελεί σύμβολο φιλίας και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Επίσης, το Κέντρο Έρευνας και Επιχιερηματικότητας με έδρα την Αίγυπτο και παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δίνουμε έμφαση στους νεους ανθρώπους και άρα έμφαση στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Παράλληλα, υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, που πιστεύω ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των λιμένων μας και των πολιτιστικών μας αγαθών. Εκπροσωπούμε δύο, ίσως τους σημαντικότερους του πλανήτη, αρχαίους πολιτισμούς, είμαστε συνεχιστές και είναι μία βαριά παρακαταθήκη για όλους εμάς» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει: «Παράλληλα, εντείνεται η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική με το στρατηγικής σημασίας έργο “EuroAfrica Interconnector”. Είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης, της Κύπρου και με αυτήν την έννοια δίνουμε προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα γίνει με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός προορισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, τις δύο ηπείρους.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων για στενή συνεργασία που πήραμε το πρηγούμενο διάστημα».

«Αυτή η τριμερής συνεργασία που έγινε θεσμός πετυχαίνει γιατί βασίζεται σε μία σειρά από άξονες, οι οποίοι σηματοδοτούν την κοινή μας αντίληψη σε σημαντικα θέματα που αφορούν την περιοχή στην οποία ζούνε οι λαοί μας» ανέφερε και εξήγησε: «Ο πρώτος άξονας είναι η αντίληψη για το διεθνές δίκαιο, για το οποίο όλοι μας αναγνωρίζουμε την ανάγκη να το σεβαστούμε για την προώθηση των συμφερόντων μας και στην επίλυση των διαφορών μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, γιατί αποτελεί πρότυπο συνεργασίας που θέλουμε να αναδείξουμε και στις γειτονικές χώρες. Δεν αποτελούμε μία ένωση δυνάμεων έναντι τρίτων, αλλά πρότυπο συνεργασίας που θα θέλαμε να ακολουθήσουν και αλλες χώρες στην περιοχή».

«Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Μία επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού. Παράλληλα, στηρίζουμε τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Να καλωσορίσω τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην εξασφάλιση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης που πιστεύω ότι ανάμεσα σε πολλά, αρνητικά το τελευταίο διάστημα μηνύματα, μπορεί να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση της αναζήτησης μίας βιώσιμης λύσης, που σημαίνει ταυτόχρονα επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω, επίσης, να τονίσω την κοινή μας αντίληψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ. Ο αιγυπτιακός λαός έχει υποφέρει από την τρομοκρατία. Η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ευρώπη, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για συλλογική και συντονισμένη δράση, μέσω ενισχυμένης, αξιόπιστης και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και μέσω της διακοπής των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού των διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τρίτον, στο πνεύμα αυτό, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε σταθερά, ώστε η ΕΕ να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο και στην Υεμένη. Και οι τρεις χώρες αναπτύσσουμε δράσεις στην ΕΕ και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί δημιουργεί έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους οργανισμούς και αλληλουποστήριξης» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μας δίνει τη δυνατότητα στενής συνεργασίας σε θέματα της ΕΕ. Μία συνεργασία που πρέπει να εστιάσει στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου τής Αιγύπτου στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη στήριξη προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση για προώθηση μεταρρυθμίσεων, που πολλές φορές είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό».

«Η Ελλάδα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι αξιόπιστος εταίρος και μεσολαβητής στην περιοχή και αποτελεί σημαντική ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεών μας ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Κατάρ, ενώ προωθούμε και άλλα σχήματα συνεργασίας στον Αραβικό κόσμο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτός ο θεσμός προχωράει καλά, η συνεργασία εμβαθύνεται. Μπορεί στο μέλλον να δούμε και άλλα μέλη, άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουνε σταθερά προχωρήσει σε σχήματα συνεργασίας με την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη» επισήμανε, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, για τη φιλοξενία της 5ης τριμερούς συνόδου κορυφής.

«Θα χαρώ πολύ στην επόμενη συνάντηση να είμαι ο οικοδεσπότης στην Κρήτη και αν έχουμε τη χαρά να δούμε ακόμη περισσότερα και ουσιαστικά βήματα στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα