Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για πρόσφυγες

Πιλοτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για πρόσφυγες ξεκίνησαν στην Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η οργάνωση Catholic Relief Services (CRS), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει 30 πρόσφυγες, 18 άντρες και 12 γυναίκες από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Συρία, η Παλαιστίνη, το Καμερούν και το Ιράν, για να δώσουν εξετάσεις και να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα με σχετική κοινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας και του υπουργείου, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από την προσφυγική κοινότητα, με περίπου 400 άτομα να έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής.

Στο πρώτο σεμινάριο παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο βοηθός Αντιπρόσωπος για θέματα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Αντριάνο Σιλβέστρι, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, και η εκπρόσωπος της CRS στην Ελλάδα, Κατερίνα Ραφτοπούλου.

«Σκοπός όλων μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία των προσφύγων και η δυνατότητα να οδηγούν, ανοίγει δρόμους προς την ελευθερία των μετακινήσεων και συμβάλλει σημαντικά στην επαγγελματική ένταξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη.

Πέρα από την ευαισθητοποίηση γύρω από την οδική ασφάλεια, ο απώτερος στόχος είναι να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι δεξιότητες που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Τη διαδικασία συσχετισμού των δεξιοτήτων τους με ανάλογες ευκαιρίες απασχόλησης έχει αναλάβει το Κέντρο Ένταξης ADAMA, το οποίο λειτουργεί από τις οργανώσεις CRS και Caritas Hellas, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

«Η πρόσβαση σε ευκαιρίες απασχόλησης συνιστά θεμελιώδη παράµετρο της ένταξης. Καθώς υπάρχουν σημαντικές ανάγκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη και την απασχόληση των προσφύγων, τόσο από ανθρωπιστική, όσο και από οικονομική σκοπιά», τόνισε ο Αντριάνο Σιλβέστρι, βοηθός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Για να μπεις στην αγορά εργασίας, κάποιες θέσεις απαιτούν δίπλωμα οδήγησης, κάτι που μου στέρησε αρκετές ευκαιρίες ως τώρα. Αυτή η δυνατότητα που μας προσφέρεται βοηθάει στην ένταξή μας», ανέφερε η Σίλβια, μια 30χρονη πρόσφυγας από το Καμερούν που συμμετέχει στο πρόγραμμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα