Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Πιο ευάλωτοι οι φτωχοί στον καρκίνο

Τα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα είναι πιο ευάλωτα στο να νοσήσουν από νεοπλασματικές ασθένειες λόγω του ό,τι δεν έχουν πρόσβαση στην Υγεία και τη δυνατότητα συστηματικών προληπτικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή, σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νοσημάτων έχει κάνει η επιστήμη κοινότητα τα τελευταία χρόνια κατορθώνοντας να καταστήσει τον καρκίνο χρόνια ασθένεια.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν στο πλαίσιο του διήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα “Διεπιστημονική εκπαίδευση για τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων” που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Το συνέδριο διοργανώνει η Επιστημονική Εταιρεία “Καρκίνος Κοινωνία και Περιβάλλον” σε συνεργασία με το Ογκολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, την Ογκολογική Κλινική του Γ.Ν. Χανίων και την Αιματολογική Κλινική Γ.Ν. Χανίων υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτονοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Οργκολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας, του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων και του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης Ατόμων με Καρκίνο “Ορίζοντας”.

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων Ιωάννης Βαρθαλίτης η επιστήμη έχει καταφέρει πλέον μέσα από τη συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων να καταστήσει τα νεοπλασματικά νοσήματα χρόνια: “Οι ασθενείς ζουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε καλή κατάσταση. Αυτό για να το πετύχουμε χρειάζεται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων γιατί η παθολογία αυτών των νοσημάτων αφορά σχεδόν όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Συνεπώς η σημερινή εποχή απαιτεί καλή συνεργασία σε επίκαιρες φάσεις της νόσου του ασθενούς ώστε να ζήσει καλύτερα και πολύ περισσότερο χρόνο”.
Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την καλή εξέλιξη της αντιμετώπισης μιας κακοήθους νεοπλασματικής ασθένειας είναι η έγκαιρη διάγνωση. “Ο καρκίνος είναι ένα νόσημα το οποίο όσο πιο νωρίς κανείς το διαγνώσει τόσο πιο καλά θα πάει”, ανέφερε σχετικά ο κ. Βαρθαλίτης και πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η πρόληψη της νόσου περιορίζοντας γενεσιουργούς παράγοντες του καρκίνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκεία, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα κ.ά.

ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ
Αξιοσημείωτο είναι ακόμα, όπως επεσήμανε ο κ. Βαρθαλίτης, ότι τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι πιο ευάλωτοι και επιρρεπείς να ασθενήσουν από καρκίνο είναι τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
“Σε γενικές γραμμές τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από νεοπλασματικά νοσήματα πιο συχνά από τους πιο εύπορους πολίτες, γιατί δυστυχώς τους λείπει η πρόσβαση σε δομές υγείας. Συγχρόνως, βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει χτυπήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάτι που επηρεάζει επίσης -περισσότερο- τους πιο φτωχούς”, ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης. Ερωτηθείς για τα Χανιά και για το αν παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ασθενών με καρκίνο συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας ο κ. Βαρθαλίτης απάντησε: “Στα Χανιά η εικόνα που έχουμε, επειδή καταγράφονται πια τα περιστατικά από το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, είναι παρόμοια με όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, σε επίπεδο χώρας δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με ασφάλεια τα ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στα επίπεδα των άλλων Μεσογειακών χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία”. Επίσης, σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν η επιστήμη βρίσκεται κοντά στην οριστική θεραπεία των νεοπλασματικών ασθενειών ο κ. Βαρθαλίτης σχολίασε ότι “απέχουμε ακόμα πολύ”. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν κάνει πλέον βήματα αλλά άλματα.

Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου με τις ακόλουθες εισηγήσεις:
•10.00-10.30: Διάλεξη Προεδρείο: Α. Αθανασιάδης, Α. Αρδαβάνης.
Η επίδραση της ετερογένειας των όγκων για την επιλογή της θεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, Η. Αθανασιάδης.
•10.30-11.00 Διάλεξη. Προεδρείο: Ν. Ζήρας, Γ. Κουμάκης. Επιτυχίες και αβεβαιότητες για τις στοχευμένες θεραπείες των σαρκωμάτων, Ι. Μπουκοβίνας.
•11.00-12.30 Στρογγυλό Τραπέζι: Σηματοδοτικοί μηχανισμοί στον καρκίνο. Προεδρείο: Σ. Αγγελάκη, I. Μούντζιος.
Ιστορική αναδρομή της ανάπτυξης των σηματοδοτικών μηχανισμών του καρκίνου, Θ. Κατσίλα.
Βιοδείκτες πρωτοπαθούς όγκου και αντοχή σε στοχευτικές θεραπείες: ξεπερνώντας την αντίσταση, Μ. Λιόντος.
Υγρές βιοψίες για την παρακολούθηση των σηματοδοτικών μηχανισμών του καρκίνου, Γ. Καλλέργη.
Ανάπτυξη νέων φαρμάκων που στοχεύουν τα μονοπάτια των σηματοδοτικών μηχανισμών του καρκίνου, Μ. Τσιατάς.
•12.30-13.00 Δ ι ά λ ε ι μ μ α κ α φ έ.
•13.00-14.30 Στρογγυλό Τραπέζι: Καρκίνος Παχέος Εντέρου. Προεδρείο: E. Ξυνός, Π. Παπακώστας
Γενετική συμβουλευτική, Ε. Σαλούστρος
Νέα δεδομένα επί των αντιαγγειογενετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων στον προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου, Γ. Πενθερουδάκης
Ερωτηματικά στην αντιμετώπιση του mCRC: θεραπευτική αλληλουχία, διάρκεια θεραπείας, κόστος, Ζ. Σαριδάκη
•14.30-17.00 Μ ε σ η μ β ρ ι ν ή Δ ι α κ ο π ή.
•17.00-18.00 Στρογγυλό Τραπέζι: Καρκίνος Μαστού
Προεδρείο: Α. Ευφραιμίδου, Γ. Φούντζηλας.
Προκαρκινωματώδεις βλάβες, Λ. Γιαννικάκη.
Ερωτηματικά στη διαχείριση προεμμηνοπαυσιακών ασθενών με πρώιμο καρκίνο του μαστού, A. Αλεξόπουλος.
Εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, Ε. Λιανός.
18.00-18.30 Διάλεξη: Προεδρείο: Ο. Ζώρας, Ε. Μιχαηλάκης.
Συνδυασμός αναστολέων BRAF/ ΜΕΚ με ανοσοθεραπεία στο μελάνωμα, Δ. Μπαφαλούκος
•18.30-19.00 Δ ι ά λ ε ι μ μ α κ α φ έ
•19.00-20.30 Στρογγυλό Τραπέζι: Καρκίνος Ουροποιητικού Συστήματος, Προεδρείο: Χ. Μπακογιάννης, Χ. Παπανδρέου.
Πως να συνεργαστεί ο ογκολόγος με τον ουρολόγο ώστε να μη διαφύγουν τα σημαντικά σε αρχόμενο και μεταστατικό καρκίνο προστάτη, Δ. Δαλιάνη.
Nεo-επικουρική έναντι επικουρικής θεραπείας στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, Α. Μπάμιας.
Μεταστατικός καρκίνος νεφρού: πέρα από τους TKIs και τους mTOR αναστολείς: ανοσοθεραπεία και μεταστασεκτομές, Β. Μποζιονέλου.
•20.30-21.00 Διάλεξη, Προεδρείο: Γ. Σαμέλης, Χ. Χριστοφυλλάκης. Ο βαθμός διαφοροποίησης των γλοιωμάτων εξακολουθεί να είναι επίκαιρος; Μοριακή διαγνωστική για την αντιμετώπιση των γλοιωμάτων το 2015, Ν. Κεντεποζίδης.
•21.00-21.30 Διάλεξη Προεδρείο: Λ. Βαμβακάς, Λ. Χέλης. Ογκολογικός ασθενής σε παθολογική κλινική νομαρχιακού νοσοκομείου. Μια πραγματικότητα που απαιτεί λύσεις, Κ. Μαλάς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα