Πειράματα φυσικής θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες στον Ιστιοπλοικό Ομιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο) την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από τις 10 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ.. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ με ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεόδωρος Τομαράς με θέμα τα: “Βαρυτικά κύματα: Η επιβεβαίωση 100 χρόνια μετά την πρόβλεψή τους”, με συνοδία μουσικών δρωμένων από την σοπράνο Κ. Πέτρου.
Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή το συνέδριο για τους νέους ορίζοντες στη Φυσική που πραγματοποιείται με επιστήμονες του CERN στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για «τρίτη συνεχόμενη χρονιά μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιό προηγμένη έρευνα αιχμής που γίνεται για την κατανόηση της φύσης και των δυνάμεων που την διέπουν. Οπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, με την ευκαιρία του Διεθνούς συνεδρίου για τους Νέους Ορίζοντες στην Φυσική που γίνεται στο Κολυμπάρι, οργανώνεται μία ημερίδα όπου το πρωί (10 π.μ. -1.30 μ.μ.) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα φυσικής καθώς και να επεξεργαστούν δεδομένα από τον Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση ελλήνων και ξένων ερευνητών».
Ακόμα στην ανακοίνωση σημειώνεται:
«Στο LHC πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, μετά από έρευνες πενήντα ετών. Πέρσυ το καλοκαίρι το LHC –μετά από αναβάθμιση δύο ετών- ξανά ξεκίνησε να καταγράφει δεδομένα Φυσικής από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν διπλάσια ενέργεια από πρίν, με σκοπό τις μελέτες ακριβείας του μποζονίου Higgs, καθώς και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων που ίσως παράγονται στις ανεξερεύνητες αυτές ενέργειες. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία και αυτό να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό ΥΠΑΤΙΑ (γραμμένο απο το Παν/μιο Αθηνών), να δεί πως το πέιραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ και γλυονίων –οι οποίες υπήρχαν τις πρώτες στιγμές του Big Bang- και να λύσει τις απορίες του συζητώντας με έρευνητες. Και ποιός ξέρει ίσως έχει την τύχη να ακούσει για μια νέα ανακάλυψη από πρώτο χέρι!!!».