Πολλές είναι οι εταιρείες που πτωχεύουν και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά πολλάκις και σε εσκεμμένες ενέργειες επιχειρηματιών για την αποφυγή των παρενεργειών από την μη καταβολή των φόρων αλλά και των δεδουλευμένων.
Τα στοιχεία για τις πτωχεύσεις αποκαλύπτουν το συνολικό μέγεθος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο στην κυριολεξία χωρίς την παραμικρή αποζημίωση αφού δεν έχουν λαμβάνειν παρά του μη έχοντος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και κατ΄επέκτασιν την διαβίωσή τους.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες σημαντικά στατιστικά στοιχεία ως προς τις Κηρυχθείσες Πτωχεύσεις Επιχειρήσεων βάσει δικαστικών αποφάσεων, έτους 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πτωχεύσεις το 2017 αυξήθηκαν ελαφρώς, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους μειώθηκε συνολικά από το 2008. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται σε μία χώρα όπου η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της την τελευταία δεκαετία, αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις να κηρύξουν πτώχευση.
Τα στοιχεία για τις πτωχεύσεις των επιχειρήσεων προέρχονται από τα Πρωτοδικεία της Χώρας (Πτωχευτικά Δικαστήρια), τα οποία συμπληρώνουν και διαβιβάζουν στην ΕΛΣΤΑΤ στατιστικό πίνακα με στοιχεία για τις κηρυχθείσες πτωχεύσεις, σύμφωνα με τις εκδοθείσες σχετικές αποφάσεις.
Επιπλέον, συλλέγονται στοιχεία επί των πτωχεύσεων για τις οποίες περατώθηκαν οι επαληθεύσεις απαιτήσεων, το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και ο αριθμός των απασχολουμένων που έχουν αξιώσεις.
ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το 2017 οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 114 έναντι 111 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,7%. Ωστόσο, από το 2012 παρατηρείται, όπως προαναφέρθηκε, σταθερή μείωση των πτωχεύσεων με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,5%, για την περίοδο 2008 – 2017. Ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, από την ανάλυση των στοιχείων του χρονικού διαστήματος 2008 – 2017, παρατηρείται μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής -15,9% στις ατομικές επιχειρήσεις, -8,4% στις προσωπικές εταιρείες και -9,3% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.
ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ
Από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το έτος 2017, κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, παρατηρείται ότι οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου – επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 32,5%, ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 19,3%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 18,4% και ο τομέας των κατασκευών με 8,8%.
Τέλος, από τα στοιχεία των απαιτήσεων που επαληθεύτηκαν, κατά την περίοδο 2008 – 2017 προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο ετησίως, για 139 επαληθεύσεις βεβαιώνεται παθητικό 722 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι που έχουν αξιώσεις επ’ αυτών ανέρχονται σε 1.743.
Επιπλέον, για την ανωτέρω περίοδο παρατηρείται ότι, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, ο αντίστοιχος δείκτης σχετικά με το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και τον αριθμό των απασχολουμένων που έχουν αξίωση παρουσιάζει αύξηση 14,5% και 5,7%.