Από την Ε.Ε. αποφασίστηκε η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της Ε.Ε. από την οικ/κή κρίση του covid. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσόν εκ 32 δισ. ευρώ, η έγκριση και η χορήγηση του οποίου προϋποθέτει την υποβολή στην Κομισιόν σχεδίου με πρόγραμμα δέσμης ανάκαμψης διαθέσεως των χρημάτων.
Τούτο αποτελεί ελπίδα ανόρθωσης της οικονομίας μας, που δέχθηκε τεράστιο πλήγμα την ώρα, που φαινόταν, ότι το “τραίνο”, έμπαινε στις ράγες μετά 10 χρόνια απ’ τα μνημόνια και μια ευκαιρία να προχωρήσει με δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ανάλυψη των 32 δισ. αναλύεται σε 19 δισ. ευρώ επιδότηση και 13 δισ. ευρώ δάνειο, θα διατεθεί σταδιακά σε 6 χρόνια και η κατανάλωση θα γίνει μέχρι το 2030.
Η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος συγκρότησε επιτροπή οικονομολόγων με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη και μέλη τους κ. Δημ. Βαγιανό, Νικ. Βέττα και Κων/νο Μεγήρ. Συνέταξαν, λοιπόν, την σχετική έκθεση του επίμαχου σχεδίου πάνω σε άξονες ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, που παρουσίασαν στον κ. πρωθυπουργό σε τηλεδιάσκεψη.
Σε γενικές γραμμές προβάλλονται η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η αύξηση των εξαγωγών, η διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία, η ενίσχυση της εργασίας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Προβλέπεται η βοήθεια των ανέργων, η άνοδος των επενδύσεων, η βοήθεια των μισθοσυντήρητων, η επένδυση στην εκπαίδευση και η προώθηση της τεχνολογίας, η επέκταση του συστήματος μητρικής άδειας και στους πατεράδες, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας.
Σχεδιάζονται φυσιολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά, που επένδυσαν σε ελληνικές εταιρείες ή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, όπως και η δημιουργία ειδικευμένων τμημάτων στα Δικαστήρια για υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Επί πλέον απαιτείται να γίνει εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, ότι το σχέδιο «θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο… αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων». Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουμε «ανταγωνιστικοί ως προς την φορολογία και την ποιότητα του ανθρωπίνου δυναμικού, η λειτουργία του κράτους και τη διαφάνεια».
Τα τελευταία αντιφάσκουν, αν αναλογισθούμε, πως έχει διαχειρισθεί το χρήμα, η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, σκορπίζοντας τις δημόσιες οικονομίες χωρίς φειδώ σε ημέτερους. Οσον αφορά το θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων οι εισηγήσεις της Επιτροπής αντανακλούν σε πολιτικές, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τον «ανταποδοτικό δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος». Δηλαδή να μειωθεί σταδιακά η κρατική δαπάνη ασφάλισης και ίσως να αναγκάσει τον εργαζόμενο, να καταφύγει στην ιδιωτική ασφάλιση. Τούτο ωφελεί ασφαλώς τον εργοδότη, φυσικά και το κράτος, που πληρώνει μεγαλύτερο ποσό, απ’ ό,τι ο εργαζόμενος για την ασφάλειά του.
Μένει να αποδειχθεί αν τα σχέδια των στελεχών του Υπ. Οικονομικών αλληλοσυμπληρώνονται με την έκθεση Πισσαρίδη, γιατί αν όχι, θα έχει χαθεί η ευκαιρία ανάκαμψης.