Τη στήριξη των «μικρών» παραδοσιακών παραγωγών και της οικοτεχνίας στο νησί μέσα από οργανωμένο και θεσμικά κατοχυρωμένο σχεδιασμό υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου, ψηφίστηκε σχετική πρόταση για την πιστοποίηση με το brand name «ΚΡΗΤΗ» των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγουν «μικροί» παραγωγοί όπως λουκάνικο, απάκι, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ελαιόλαδο, γιαούρτι, ευρύτερα προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης.
Με τον τρόπο αυτό, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, επιδιώκουμε να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ενίσχυσης, συμπλήρωσης των εισοδημάτων των μικρών παραγωγών του τόπου μας, μέσα από τη δυνατότητα της μικρο-μεταποίησης των προϊόντων τους, θωρακίζοντας τους για πρώτη φορά με νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τους καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.