Μία σειρά από έργα έχουν δρομολογηθεί για το αλιευτικό λιμάνι της Σούδας και το επόμενο διάστημα οι ψαράδες θα τα δουν να γίνονται πραγματικότητα, λέει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Απαντώντας στο ρεπορτάζ των “Χ.Ν.” στο οποίο καταγράφηκαν τα παράπονα των αλιέων της περιοχής για την κατάσταση του λιμανιού το Λιμενικό Ταμείο αναγνωρίζει το δίκαιο πολλών εκ των αιτημάτων τους, συμπληρώνοντας πάντως γίνονται προσπάθειες για την επίλυση τους. Ειδικότερα όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δημήτρης Βιριράκης και η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών κ. Αρτεμισία Σκουμπάκη:
• Στα πλαίσια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προβλέπονταν εργασίες συντήρησης σε αλιευτικά λιμάνια, ανάμεσα τους και σε αυτό της Σούδας. «Υπήρξε ένα πρόβλημα με τη δημοπρασία, χρειάσθηκε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός, πλέον έχουμε ανάδοχο που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς στη μεγάλη προβλήτα, την αντικατάσταση των στύλων φωτισμού και άλλες εργασίες» σημείωσε η κ. Σκουμπάκη, ενώ στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργολαβίας θα γίνει προσπάθεια για την τοποθέτηση ενός αριθμού “πίλαρ” .
• Για την επέκταση του ανατολικού μώλου που θα βελτιώσει κατά πολύ την ασφάλεια των σκαφών μέσα στο αλιευτικό λιμάνι υπάρχει ο σχεδιασμός που εντάσσεται στη γενικότερη παρέμβαση εντός του λιμανιού της Σούδας. Στο υπόλοιπο τμήμα που χρησιμοποιείται από τον Ναυταθλητικό ανήκει στη γ.γ. του Αθλητισμού, ενώ στο παρελθόν μια παρέμβαση για ασφαλτόστρωση είχε κάνει και η Περιφέρεια. Η εμπλοκή πολλών διαφορετικών φορέων προκαλεί πρόβλημα στο να υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση. Πάντως από τη μεριά του Ναυταθλητικού δεν υπάρχει αίτημα προς το Λιμενικό Ταμείο για να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης στις δικές του προβλήτες.
•Το Λιμενικό Ταμείο προσδοκά στα πλαίσια του έργου του Μορώνη που έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, να υπάρξουν υπόλοιπα χρημάτων που να μπορεί να τα διαθέσει για τη γενικότερη αναμόρφωση των λιμενικών του εγκαταστάσεων.
• Για την καθαριότητα στο χώρο του λιμανιού έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου σε εργολαβική εταιρεία που αναμένει την έγκριση της “Αποκεντρωμένης Διοίκησης”. Μέχρι τότε υπογράφηκε δίμηνη σύμβαση με τον παλιό εργολάβο που θα αναλάβει εντός των ημερών τον καθαρισμό. Επίσης υπάρχει συνεργασία με το Δήμο για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την αυθαίρετη απόρριψη απορριμμάτων και μπάζων, ενώ από το λιμενικό ταμείο έχει αγοραστεί δεξαμενή που θα τοποθετηθεί για τη συλλογή λαδιών μηχανής και ορυκτελαίων από τα αλιευτικά σκάφη.
• Για το βυθισμένο σκάφος, κοντά στην είσοδο, μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη του αναμένεται να το κληρονομήσει η αδελφή του. Μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανέλκυση του. Η λιμενική επιτροπή συμφώνησε στην αγορά φαναριού για την ενίσχυση του φωτισμού, ενώ έχουν μπει και σημαδούρες για την αποτροπή ατυχήματος. «Οι αλιείς έχουν δίκιο σε πολλά από αυτά που λένε αλλά έφτασε η ώρα να γίνουν τα έργα» ανέφερε ο κ. Βιριράκης.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αναφορικά με τις μελέτες που εκκρεμούν εδώ και χρόνια για το εμπορικό λιμάνι της Σούδας, την επέκταση της προβλήτας “Αδρίας, τη δημιουργία επιβατηγού σταθμού κ.α. βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των εγκρίσεων. Ειδικότερα η κ. Σκουμπάκη σημειώνει: «Για την επέκταση της προβλήτας “Αδρίας” και την ολοκλήρωση του εμπορικού λιμανιού εκκρεμεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για τη διαχείριση των βυθοκορημάτων (υλικό από το βυθό της θάλασσας που μαζεύεται κατά τη διάρκεια εκσκαφών). Ένα πρόβλημα που αφορά όλη τη χώρα καθώς δεν είχαμε εντάξει στη νομοθεσία μας την ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά τα βυθοκορήματα. Η λύση που βρέθηκε ήταν το σκάψιμο ενός “πηγαδιού” στο βυθό του λιμανιού όπου εκεί θα μπει ο μεγαλύτερος όγκος των βυθοκορημάτων και τα υπόλοιπα θα τοποθετηθούν στο θαλάσσιο χώρο στο ύψος του “Πέρα Πλατανιού”. Οι τεχνικές μελέτες είναι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και εκκρεμούν οι μελέτες εφαρμογής ώστε να είναι ώριμα τα έργα για δημοπράτηση. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 25 εκ. ευρώ για την επέκταση του “Αδρίας” και άλλα 25 εκ. ευρώ το εμπορικό λιμάνι, ενώ 7 εκ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για το έργο του σταθμού επιβατών που θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλει η συνθήκη Σέγκεν. Επίσης έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας ένα πακέτο μελετών για το τμήμα μικρών σκαφών και την επισκευαστική μονάδα (καρνάγιο) που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από διάφορους πόρους.»