Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει, ότι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πολιτικό όφελος τοποθετεί το καλό της πατρίδας.
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο των εκλογών όπως υποστηρίζει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν κλείσει άμεσα την αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας όλα είναι πιθανά», όπως πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, είναι και ένα τέταρτο μνημόνιο.
Ο τ. πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει «ασαφείς και αόριστες» τις προθέσεις των εταίρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και σε σχέση με το «τι μέλλει γενέσθαι» λέει χαρακτηριστικά ότι είναι «άγνωσται αι βουλαί του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ».
Ερωτηθείς αν τελικά η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Πλακιωτάκης το θεωρεί «πολύ δύσκολο».
• Κύριε Πλακιωτάκη εκτιμάτε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα τέταρτο μνημόνιο;
Αν δεν κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση, είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει και πάλι “ασφυξία” στην ελληνική οικονομία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να μας φορτώσει και ένα τέταρτο μνημόνιο.
• Φοβάστε μήπως μπροστά σε μία τέτοια προοπτική ο κ. Τσίπρας προκαλέσει εκλογές, ώστε να “πετάξει την καυτή πατάτα” στη ΝΔ;
Μετά και την τελευταία επισήμανση του κ. Τσίπρα, ότι σε περίπτωση που δεν κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, θα προκηρύξει εκλογές, όλα είναι πιθανά. Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι αδιόρθωτος και επικίνδυνος για το τόπο. Παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού, ρισκάροντας το μέλλον της πατρίδας μας.
• Η ματαίωση του μίνι Eurogroup για την Ελλάδα με θέμα το ελληνικό ζήτημα δημιουργεί νέα δεδομένα; Προϊδεάζει συμφωνία ή ναυάγιο Δ.Ν.Τ. – ευρωπαίων;
Τα δεδομένα νομίζω παραμένουν τα ίδια. Για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε, ότι η κατάσταση σχετικά με τις προθέσεις των εταίρων μας για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους είναι ασαφείς και αόριστες. Επίσης, παρατηρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαδραματίζει κανένα απολύτως ρόλο. Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι, θα έλεγα άγνωστοι αι βουλαί του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ.
• Ωστόσο, κύριε Πλακιωτάκη η κυβέρνηση έχει βάλει ορόσημο την 5η Δεκεμβρίου, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Θα κερδίσει το στοίχημα;
Αν και δεν έχω μάθει στη ζωή μου να ποντάρω σε στοιχήματα, αξιολογώντας τα ως τώρα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, θα του συνιστούσα να μη βάζει ορόσημα και να μην επενδύει σε στοιχήματα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Με δεδομένο ότι το κουαρτέτο δεν έχει δεχθεί ως τώρα τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του Α.Ε.Π., για την τριετία 2018-2020 και η αντιπαράθεση του Δ.Ν.Τ. με τους ευρωπαίους καλά κρατεί, θεωρώ δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση την 5η Δεκεμβρίου.
• Ωστόσο, εκτιμάτε ότι πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις συναίνεσης με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους και τα εθνικά θέματα;
Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, το πλαίσιο της συναίνεσης δεν το διαμορφώνει η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει, ότι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πολιτικό όφελος τοποθετεί το καλό της πατρίδας. Υπάρχουν άλλωστε, πολλά δείγματα γραφής. Το καλοκαίρι του 2015 στηρίξαμε την Ελλάδα για να μην καταρρεύσει, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε ανοικτή ρήξη με τις συνιστώσες του. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο τότε πρόεδρος του κόμματος κ. Μεϊμαράκης ζητούσε στον κ. Τσίπρα να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης και να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα από όλα τα κόμματα για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν χρειάζεται συναίνεση και πως αυτός και το κόμμα του, ήταν ικανό να σώσει την Ελλάδα και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Στη συνέχεια ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσυρε το ζήτημα του μεταναστευτικού από την αντιπολιτευτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και άμυνας για τη χάραξη εθνικής γραμμής για τα εθνικά θέματα και έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που από μέρους της κυβέρνησης δεν έχουν τύχει ανάλογης αποδοχής. Το αποκορύφωμα της αδιαλλαξίας και του καιροσκοπισμού από μέρους του κ. Τσίπρα και των στελεχών της κυβέρνησής του, ήταν ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Με τέτοιες πολιτικές νοοτροπίες και αντιλήψεις δεν νομίζω ότι χτίζεται κλίμα συναίνεσης.
• Θεωρείτε επιβεβλημένη τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος;
Οπως προανέφερα, τη θέση αυτή την είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία μέσω του κ. Μεϊμαράκη, από τον Σεπτέμβριο του 2015. Καλό θα είναι να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα να σας αιτιολογήσει γιατί δεν απεδέχθη αυτή την πρόταση.
• Πέραν του χρέους ψηλά στην “ατζέντα” βρίσκονται και τα εθνικά θέματα. Σας ανησυχούν οι συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητεί πλέον ευθέως τη συνθήκη της Λωζάννης;
Είμαι από του ελάχιστους πολιτικούς, που εξ αρχής εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από την Τουρκία και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Επίσης, έχω επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς, τις περιφερειακές συγκρούσεις αλλά και από τις εθνικιστικές εξάρσεις των γειτόνων μας. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν φανερώνουν τις προθέσεις του. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς. Πιστεύω ότι απαιτείται από μέρους μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πέσουμε στην παγίδα του κ. Ερντογάν. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και να επιδιώξουμε συμμαχίες ικανές να προστατεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα».
• Μέσα σε αυτό το κλίμα η προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού με δεδομένη και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν πάει στις “καλένδες”;
Οχι βέβαια. Επειτα από πολύ καιρό, υπάρχει έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό και νομίζω ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό. Η διαπραγμάτευση αυτή θα διαρκέσει καιρό και θα απαιτήσει γερά νεύρα και ψύχραιμη αντιμετώπιση των εμποδίων που θα ανακύψουν. Το πρόβλημα δεν είναι η διαπραγμάτευση, αλλά τα ανατολίτικα παζάρια του κ. Ερντογάν και τα προσκόμματα που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει.
• Συμφωνείτε με την άποψη του κ. Αδ. Γεωργιάδη για θέσπιση της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18;
Οταν μιλάω για θέματα πού άπτονται της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είμαι προσεκτικός. Σε μια δύσκολη και ασταθή περίοδο όπως η σημερινή, τέτοιες πρωτοβουλίες χρήζουν συστηματικής μελέτης και ανάλυσης από εμπειρογνώμονες και ειδικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Όταν μελετήσω τα ευρήματα των εν λόγω μελετών θα είμαι σε θέση να τοποθετηθώ και να εκφέρω την άποψή μου.
• Κύριε Πλακιωτάκη, γίνεται μεγάλη κουβέντα στην Ε.Ε. για το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία. Πόσο, κατά τη γνώμη σας, απειλεί την Ευρωζώνη το ιταλικό δημοψήφισμα;
Το Brexit σε συνδυασμό με την εκλογή Τραμπ στις Η.Π.Α. έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ευρώπη. Αναμφίβολα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι πιθανό να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη και να σηματοδοτήσει αλλαγές. Ελπίζω βέβαια, οι αλλαγές αυτές να είναι προς το καλύτερο και προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.