Συνεδριάζουν σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, αναζητώντας συναίνεση για σειρά έκτακτων μέτρων προκειμένου να μπει ένα φρένο στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι προσδοκίες ωστόσο παραμένουν χαμηλές με βάση ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τα οποία εκτιμούν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης καθώς ούτε η πρόταση της Κομισιόν, ούτε η συμβιβαστική της τσεχικής προεδρίας έχουν κριθεί ικανοποιητικές.
Η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προδιέγραψε το ναυάγιο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και ερωτηθείσα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, απάντησε ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας.
Επίσης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, προέβλεψε πως ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, καθώς δεν θα υπάρχει τρόπος να γεμίσουν οι αποθήκες αερίου.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία μείωσε ήδη κατά 80% τις ροές αερίου και θα μηδενιστούν του χρόνου. Όλη αυτή η κατάσταση εντείνει το χάσμα ανάμεσα στις χώρες τις Ευρώπης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρωτοβουλία των 15 χωρών– ανάμεσά τους η Ελλάδα- επιμένει πως πρέπει να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στο αυξημένο ενεργειακό κόστος με τον καθορισμό ενός χαμηλού πλαφόν στην τιμή του αερίου, κάτι που αρνείται το μπλοκ των “σκληρών”6 , Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία, που επίσης επιμένουν ότι δεν πρέπει να μπει κανένα πλαφόν γιατί τότε θα υπονομευθεί η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico, η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πτώση του ορίου στα 160 ευρώ ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης και η ΕΚΤ απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στα 135 ευρώ το φυσικό αέριο στο Ολλανδικό χρηματιστήριο, στα 318 ευρώ η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα την Τρίτη.