Δειλά, με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω του κύματος ακρίβειας και του πολέμου, ο Πλατανιάς ετοιμάζεται για την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Αυτές τις ημέρες ξενοδοχεία κυρίως αλλά και εστιατόρια βρίσκονται σε έναν οργασμό εργασιών για την προετοιμασία τους.
Τα πρώτα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 9 Απριλίου, ωστόσο η μεγάλη τους πλειοψηφία θα λειτουργήσει στα τέλη του μήνα με τις πληρότητες για την ώρα να μην ξεπερνούν το 30-40%.
Ο κ. Αντώνης Κοκολοδημητράκης, πρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών Πλατανιά “Ιάρδανος” μας δείχνει τη λίστα των κρατήσεων του ξενοδοχείου του. Οι κρατήσεις είναι αρκετές, ωστόσο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια μεγάλη μετακίνηση τους για αργότερα (δηλαδή πολλοί επισκέπτες μετακινούν τον χρόνο των διακοπών τους).
«Τα αποτελέσματα του πολέμου θα φανούν καλύτερα σε 15 ημέρες. Πάντως βλέπουμε πολλούς τουρίστες να μετακινούν τον χρόνο διακοπών τους για αργότερα και προσωπικά θεωρώ ότι αυτό οφείλεται στα γεγονότα αυτά. Για μας μέχρι τον Γενάρη οι κρατήσεις πήγαιναν πάρα πολύ καλά, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων, η “Όμικρον” κα. προκάλεσαν μια ανησυχία στον κόσμο που φρέναρε το κύμα των κρατήσεων» λέει ο κ. Κοκολοδημητράκης.
«Στις 9 Απριλίου θα ανοίξουν 2-3 ξενοδοχεία, στις 16 Απριλίου ακόμα μερικά και από 23 έως 29 Απριλίου θα ανοίξει το 60% των ξενοδοχείων με πληρότητες πολύ χαμηλές 30-40% .
Αυτή είναι η πραγματικότητα» αναφέρει ο ξενοδόχος.
Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις στον Πλατανιά γίνονται κυρίως με δύο τρόπους από τους tour operator:
• COMMINTMENT: Με τη διαδικασία αυτή το ξενοδοχείο κλείνεται από έναν tour operator για ένα χρονικό διάστημα π.χ. Από Απρίλη έως Οκτώβριο και στέλνει εκεί τους πελάτες του εξασφαλίζοντας ότι θα είναι πάντα γεμάτο.
• ALLOTMENT: Με αυτή τη διαδικασία το ξενοδοχείο κλείνεται από έναν tour operator αλλά όχι με την υποχρέωση να το έχει γεμάτο, αλλά με όσους πελάτες μπορεί να βρει. Τα υπόλοιπα δωμάτια ο ξενοδόχος μπορεί να τα διαθέσει σε άλλο tour operator ή στο διαδίκτυο μέσα από τις σχετικές πλατφόρμες.
«Τα ξενοδοχεία από την παλιά εθνική μέχρι τη θάλασσα είναι στο commintment (αυτά από την παλιά εθνική προς το νότο είναι στο allotment), αλλά τώρα με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν και οι πωλήσεις των tour operator δεν είναι αυτές που αναμένονταν μέχρι τις 20 Μαΐου, θα αλλάξει και θα γίνει Allotment κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μείωση των χρημάτων» αναφέρει ο κ. Κοκολοδημητράκης.
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ενα άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι το θέμα της ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.
«Το κόστος των πρώτων υλών έχει φτάσει στα ύψη, το γκάζι, το πετρέλαιο είναι τρεις φορές πάνω. Τα αναλώσιμα, όπως πλαστικές σακούλες, χαρτικά, τα απορρυπαντικά έχουν πάρει 30-40% παραπάνω. Έχουμε και την εφορία 22% συν ΦΠΑ 13%, την επιστροφή των προκαταβολών που δόθηκαν για την covid, δεν ξέρουμε πώς θα αντεπεξέλθουμε! Ένα σούπερ μάρκετ θα αγοράσει σε παραπάνω τιμές και θα πουλήσει παραπάνω. Εμείς που έχουμε “φιξ” τιμές του 2019 θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ και ένα μεγάλο κομμάτι από τα κέρδη που θα είχαμε θα εξαφανιστεί από την ακρίβεια», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου επιχειρηματιών, σημειώνοντας την ανάγκη η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας ώστε να μειωθεί η ζημιά.
Οπως υπολογίζουν επιχειρηματίες του Πλατανιά, αν οι τιμές παραμείνουν τόσο ψηλά στις πρώτες ύλες, πολλές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια, τα καφέ, θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους μέχρι και 20-25%.