Πλατφόρμα πλειστηριασμών προκειμένου να προσελκύσουν τρίτους ενδιαφερόμενους αγοραστές για τα ακίνητα που θα βγάζουν σε πλειστηριασμό, δημιούργησαν οι τράπεζες. Όπως μεταδίδει το capital.gr, η πλατφόρμα www.landea.gr που είναι στον αέρα μόλις λίγες ημέρες, διαμορφώθηκε στα πρότυπα της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων spitogatos.gr και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πλατφόρμα eauction.gr των συμβολαιογράφων, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα της διενέργειας των πλειστηριασμών. Παρέχει στον ενδιαφερόμενο πλήρη στοιχεία και εικόνα των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, τα οποία έχουν αναγγελθεί στην πλατφόρμα eauction, δίνοντάς του τη δυνατότητα επιλογής ανά είδος ακινήτου (κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, γη, πάρκινγκ) και περιοχή.
Μπαίνοντας στο site landea.gr, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει το ακίνητο και την περιοχή που τον ενδιαφέρει και να δει φωτογραφία του ακινήτου με πλήρη στοιχεία αυτού (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, στοιχεία για το έτος κατασκευής και άλλα δεδομένα του ακινήτου). Η περιγραφή του ακινήτου συνοδεύεται από χάρτη για την ακριβή τοποθεσία του και πληροφορίες για την ημερομηνία διεξαγωγής του πλειστηριασμού, την τιμή πρώτης προσφοράς, τα ακίνητα του ίδιου πλειστηριασμού αλλά και άλλα προτεινόμενα ακίνητα. Πατώντας την επιλογή “Θέλω να συμμετέχω”, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στην πλατφόρμα eauction.gr, λαμβάνοντας αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα στοιχεία του πλειστηριασμού του ακινήτου ώστε να προχωρήσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διενέργεια του πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η νεοσύστατη πλατφόρμα πλειστηριασμών των τραπεζών θα μπορεί, έχοντας διαπιστώσει το ενδιαφέρον του υποψηφίου αγοραστή για συγκεκριμένο τύπο ακινήτου και περιοχή, το οποίο όμως δεν είναι διαθέσιμο στην παρούσα φάση, να ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο μέσω μηνύματος όταν υπάρξει σχετικό ακίνητο προς πλειστηριασμό.
Η δημιουργία της πλατφόρμας των τραπεζών αποτελούσε ζητούμενο και από πλευράς “θεσμών”, καθώς είχε διαπιστωθεί η ανάγκη να βελτιωθεί το εργαλείο των πλειστηριασμών, και συγκεκριμένα το μέσον των πλειστηριασμών (η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr) για την προώθηση του προϊόντος των τραπεζών (ακίνητα – εξασφαλίσεις δανείων). Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στην αδυναμία προσέλκυσης τρίτων επενδυτών ελλείψει πληρότητας στοιχείων για τα δημοπρατηθέντα ακίνητα, με αποτέλεσμα τα ακίνητα των πλειστηριασμών να καταλήγουν νομοτελειακά, κατά συντριπτική πλειοψηφία, στις ίδιες τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι από τους μέχρι στιγμής πλειστηριασμούς, το 75% έως και 80% των ακινήτων έχει καταλήξει στις τράπεζες, ενώ η άμεση προοπτική είναι η αναλογία αυτή να πέσει κάτω του 70%, οδηγώντας τουλάχιστον το 30% των πλειστηριαζόμενων ακινήτων σε τρίτους αγοραστές. Υπενθυμίζεται ότι μόνο για φέτος, οι τράπεζες προγραμματίζουν 40.000 πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι πλατφόρμες για διάθεση ακινήτων είχαν η Τράπεζα Πειραιώς (properties4sale, η οποία δημοπρατεί μέχρι στιγμής ιδιόκτητα ακίνητα της Τράπεζας), η Eurobank (findyourproperty και e-marketplace της θυγατρικής business exchanges μέσω της οποίας η Τράπεζα διαθέτει και ακίνητα τρίτων) και η Εθνική Τράπεζα (realestateonline).