Την πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας, μάς θυμίζουν τα μνημεία πεσόντων και οι προτομές που συναντάμε σε κάθε περιοχή του Νομού. Αυτά τα μνημεία παρουσιάζει η στήλη που ξεκινά σήμερα στα “Χανιώτικα νέα” με τη βοήθεια του, επί σειρά ετών συνεργάτη μας, Αντώνη Πλυμάκη, ο οποίος μας παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
Στον ήρωα Κωνσταντίνο (Κωνσταντή) Γ. Κριάρη (1797 – 1884) ανήκει μία από τις προτομές της πλατείας 1866.
Ο Κριάρης, ο οποίος γεννήθηκε στο Κουστογέρακο Σελίνου, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε Επαναστάσεις για την ελευθερία.
Σε σειρά ιστορικών σημειωμάτων του Μιχάλη Γρηγοράκη στα “Χανιώτικα νέα” το 2002 με τίτλο: “Σταυραετοί του Εξηνταέξι”, στο αφιέρωμα για τον Κωνσταντή Κριάρη (“Χ.ν”. – 11/8/2002), αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Στις Δεκαφτά τ’ Αυτούστου του 1866 έπεφτε στην Κάντανο η πρώτη γερή και υπολογίσιμη ντουφεκιά του Μεγάλου Σηκωμού. Ρίχτηκε από τον Κωνσταντή Κριάρη, που μαζί με τον Κορκίδη είχαν οριστεί αρχηγοί της επαρχίας Σελίνου, στη νέα τούτη Μεγάλη Επανάσταση».
Οπως γράφει ο Μ. Γρηγοράκης, «Κουστογερακιώτης ο Κριάρης γεννήθηκε το 1798 από πατέρα που πολέμησε αντρίκια στην Επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Στην Επανάσταση του Χαιρέτη, που έγινε το 1841, πρωτοστατεί. Κι όταν αυτή καταπνίγεται από την τουρκική στρατιωτική υπεροχή, μα και από την ευρωπαϊκή διπλωματία, φεύγει μαζί με άλλους στην Ελεύθερη Ελλάδα. Η σκέψη, όμως, πως εκείνος χαίρεται τ΄αγαθά της λεφτεριάς, ενώ οι συμπατριώτες του μένουν σκλάβοι, τον κάνει να υποφέρει. Ετσι σε λίγο κατεβαίνει κοντά στους δικούς του. Υστερα ξεσπά το Κίνημα του Μαυρογένη το 1858. Οι σκλάβοι δεν αντέχουν άλλο, ξεσηκώνονται..! Ο Κριάρης αρχηγός της επαρχίας του παίρνει από κοντά το αναίμακτο αυτό κίνημα. Μα εκεί που ο Κριάρης θα νιώθει να συγκλονίζεται από το μεγαλείο της θυσίας και θα κοιτάξει να δοθεί ολόψυχα, είναι ο Μεγάλος Σηκωμός του 1866».
Το 1878 γίνεται πάλι οπλαρχηγός του Σελίνου αλλά η επανάσταση καταπνίγεται σε λίγο από τα ξένα συμφέροντα και ο Κριάρης απογοητευμένος ξαναγυρίζει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το σημείωμα του Μιχάλη Γρηγοράκη, «για τον Κριάρη, το σελινιώτικο θεριό όπως τον είπαν, καλύτερα λόγια από εκείνα που έγραψε ο Γάλλος φιλέλληνας Ντεσμά δεν υπάρχουν. Ο Ντεσμά που έζησε το Μεγάλο Σηκωμό σαν πολεμιστής κι έγραψε το βιβλίο: “Αναμνήσεις ενός Φιλέλληνα” θα γράψει για τον Κριάρη τούτα τ’ απλά και τόσο επιγραμματικά λόγια: “Ο Σελινιώτης Κριάρης, είναι ένας πολίτης των αρχαίων ωραίων χρόνων της Ελλάδος για την καρτερία του και την προς την πατρίδα αφοσίωσή του”».