Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι πλειστηριασμοί απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης

Να “παγώσει” προς το παρόν τη συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η οποία απειλεί την κυβερνητική συνοχή, επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όσα μετέδιδαν χθες αθηναϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην ευρεία σύσκεψη με τους υπουργούς, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε πρωθυπουργική παρέμβαση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, με σαφέστατο μήνυμα, ότι η κυβέρνηση δεν θα σπεύσει για μία νομοθετική ρύθμιση, αλλά θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια (έως 31-12-2013) για τη διευθέτησή του.
«Το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι του παρόντος. Είναι μεγάλο θέμα και θέλω να το δω προσωπικά», ανέφερε κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς, ενώ συνεργάτες του αναγνώριζαν ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μπει φρένο στην παρούσα περίοδο στη σχετική συζήτηση.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες όλων των Υπουργείων ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αναφορικά με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συντόνισε τη δράση όλων των Υπουργείων και ότι «θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Κάθε υπουργός, πρόσθεσε, παρουσίασε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο Υπουργείο του, τις δράσεις που έχει κάνει καθώς και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσής τους.
Ο ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Π.Ε.Κ.Α. Σταύρος Καλαφάτης. Συμπλήρωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός: Να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα και να αναπτύξει προϋποθέσεις για τα ζητήματα της ανάπτυξης.
Στην σύσκεψη με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα εν όψει του ελέγχου της τρόικας τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν 11 υπουργοί, ενώ δεν παρευρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό αργά χθες το μεσημέρι και συζήτησαν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία παρουσίασαν οι υπουργοί στο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε νωρίτερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό. Το θέμα των πλειστηριασμών θα συζητήσουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σε νέα συνάντηση που θα έχουν στο Μαξίμου αύριο.
Παρέμβαση Μίχαλου για τα στεγαστικά

Κατά της οριζόντιας ρύθμισης για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών τάσσεται από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, ο οποίος εκτιμά ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Μίχαλος για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δήλωσε: «Τη δεδομένη περίοδο μια τέτοια απόφαση θα ήταν καταστροφική, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για την κτηματαγορά γενικότερα. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου να υπάρξει μια ρύθμιση η οποία θα προστατεύει τους δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύει και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από κάποιους κατ’ επάγγελμα μπαταχτσήδες που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους».
Εξάλλου, ο κ. Μίχαλος δήλωσε ότι «θα μπορούσε να υπάρξει εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, χωρίς όμως να νομοθετηθεί η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Θα πρέπει, δηλαδή, να προβλεφθεί μια διαδικασία ελέγχου της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και αν διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, ο δανειολήπτης να μην χάνει το ακίνητο του, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μπορούν να κινούν διαδικασίες για την αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πάντα κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που να απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς, γιατί επιπροσθέτως σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και πλήρης απαξίωση των τιμών των ακινήτων, λόγω της υπερπροσφοράς, που θα οδηγήσει σε αφανισμό και την κτηματαγορά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα