Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Πλήγμα από τη νέα φορολόγηση για μικροεπιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες

Για μέτρα “άδικα” που θα πλήξουν σοβαρά τους μικρούς επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κάνουν λόγο επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι αναφερόμενοι στις φορολογικές αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση.
Τα νέα φορολογικά μέτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο το πρωί του Σαββάτου.

«Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι πάμε καλά αλλά το θέμα είναι με ποιους πάμε καλά: Πάμε με το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας ή με ένα μέρος; Γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι ότι πάμε καλά για ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας αφήνοντας εκτός νυμφώνος τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος ΓΣΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις σοβαρές συνέπειες που έχει η νέα φορολόγηση στις ατομικές επιχειρήσεις «που είναι και οι πιο μικρές και αδύναμες» και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς, όπως είπε, «έρχεται να τριπλασιάσει το φορολογικό τους κόστος».
«Την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, την αύξηση του λειτουργικού κόστους που μεσοσταθμικά έχει ανέβει τα τελευταία 2 χρόνια κατά 40% και που θα επιδεινωθεί λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουμε 5,7 δισ αύξηση των ληξιπρόθεσμων στην ΑΑΔΕ το 2023 κι έχουμε φτάσει τα ληξιπρόθεσμα στον ΕΦΚΑ να είναι 47 δισ», πρόσθεσε ο Καββαθάς.

Ειδικότερα για τις μικρές επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα που γίνονται με “βαλίτσα” (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς στην άτυπη ζώνη της οικονομίας (“μαύρη” οικονομία) κι έκανε λόγο για «κεφαλικό φόρο»: «Η διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνονται και της κατανάλωσης είναι 60 δισ ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το όφελος για το Δημόσιο αν ήταν όλα νόμιμα θα ανέρχονταν σε 6-7 δισ. Όμως εδώ πάμε να πιάσουμε 550 εκατ. Άρα τα υπόλοιπα τι τα κάνουμε τα αφήνουμε, όταν μάλιστα η Ελλάδα χάνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Φορολόγησης Ε.Ε. κ. Ζούκμαν το 8% των εταιρικών φόρων κάθως πάνε σε φορολογικούς παραδείσους; Συνεπώς το ερώτημα είναι με ποιους είμαστε; Με τους πολλούς ή με τους λίγους; Γιατί η πολιτική που ακολουθείται δεν έχει στο προσκήνιο τη μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα αλλά τη μεγάλη και τις πολυεθνικές που έχουν οδηγήσει και σε αυτό τον χαμό στις τιμές των προϊόντων και που παρότι ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η χώρα δεν είναι “μπανανία”, φαίνεται ότι αυτή παραμένει “μπανανία”».

«ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ»

Για «αναχρονιστικές διατάξεις» του νέου νόμου φορολόγησης ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δημήτρης Χριστοφοράκης τονίζοντας ότι τα μέτρα παραπέμπουν σε νομοθετήματα του 1994 περί αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος. «Η φορολόγηση με ένα τεκμαρτό τρόπο εισοδήματος άμεσα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Επιπλέον, υπάρχουν παράγοντες που δυνητικά θα μπορούσαν να προσαυξήσουν ακόμα περισσότερο τεκμαρτά το εισόδημα (πχ κόστος μισθοδοσίας, ο μέσος όρος του ΚΑΔ του κλάδου κ.ά.). Ο νόμος αυτός θα φέρει τεράστιες επιβαρύνσεις κυρίως σε μικρομεσαίες – ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Για να γίνει κατανοητό αυτό το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή ατομική επιχείρηση είναι 10.920 ευρώ δηλαδή ο ελάχιστος μισθός επί 14. Φανταστείτε όμως ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο στις 8.500, 9.000 ή 10.000 ανάλογα με τα παιδιά που έχουν. Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν τέτοιο. Επίσης, είναι εντελώς άδικο να συγκρίνονται ο μισθός του υπαλλήλου με το εισόδημα που βγάζει ο εργοδότης σε κάθε χρήση γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος των επενδύσεων που κάνει ο εργοδότης», ανέφερε ο κ. Χριστοφοράκης ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για «απόλυτη ψηφιοποίηση του κράτους και την ίδια στιγμή να φορολογούμε τους πολίτες με αναχρονιστικά νομοσχέδια ή να δημιουργούμε κοινωνικούς αυτοματισμούς συγκρίνοντας μισθούς ελεύθερου επαγγελματία ή ατομικά απασχολούμενου με τον εργαζόμενο».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ Γιάννης Παυλάκης ανέφερε ότι δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένοι οι επαγγελματοβιοτέχνες για τις φορολογικές αλλαγές, ενώ ανέφερε ότι οι αλλαγές θα επιβαρύνουν πολύ όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ως προς τις νέες διαδικασίες που επιβάλλονται και οι μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα