» Αντιδράσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου
«Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που προωθεί η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και χωρίς καμία διαβούλευση, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία του Κέντρου».
Aυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά Γιώργος Γαβριλάκης που μίλησε στα “Χ.ν.” έπειτα από το σάλο που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στον τρόπο Διοίκησης του Κέντρου και να καθιερώσει διορισμένα και έμμισθα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο στη θέση των άμισθων και αιρετών που υπάρχουν σήμερα.
Ο κ. Γαβριλάκης επεσήμανε συγκεκριμένα ότι με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, χωρίς κανένα διάλογο και αιτιολογία, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ που ισχύει τα τελευταία 37 χρόνια.
«Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πλήγμα για τη λειτουργία του Κέντρου Θεραπείας στη λογική ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ μέχρι τώρα εκλέγονταν από το προσωπικό, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους και ήταν άμισθο και εθελοντικό. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου το αυτοδιοίκητο καταργείται, το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι έμμισθο και διοριζόμενο από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό πρακτικά σημαίνει για το ΚΕΘΕΑ γραφειοκρατικοποίηση και απαξίωση του Οργανισμού κάτι που μελλοντικά θα οδηγήσει σίγουρα στη συρρίκνωσή του».
Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Χανίων του ΚΕΘΕΑ αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην αλλαγή του τρόπου ανάδειξης του Δ.Σ. ουσιαστικά το Κέντρο θα καταστεί «όμηρος» των πολιτικών αποφάσεων του εκάστοτε υπουργού Υγείας. «Αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να αλλάζουν διαρκώς με κάθε νέα ηγεσία του Υπουργείου και κάθε νέο Δ.Σ. που θα διορίζεται. Αν συμβεί αυτό πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για τον τρόπο που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ καθώς η θεραπεία δεν βασίζεται στη λογική της θεραπείας αλλά συναποφασίζουμε θεραπευτές, εξαρτημένοι και οικογένειες των εξαρτημένων για το πως θα πορευτούμε», τόνισε ο κ. Γαβριλάκης και υπογράμμισε πως το αυτοδιοίκητο δεν είναι ζήτημα συμβολικό αλλά ουσιαστικό, το οποίο καθορίζει τον χαρακτήρα λειτουργίας του Κέντρου.
Ερωτηθείς για το αν τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» είναι προσχηματικά ή έχουν βάση, ο κ. Γαβριλάκης τόνισε πως το Κέντρο διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ από όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει από τους ορκωτούς λογιστές αλλά και τον πρόσφατο έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «η λειτουργία μας αποδεικνύεται αν όχι άψογη τουλάχιστον πολύ καλή».
«Το ΚΕΘΕΑ τα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει προκαλέσει ποτέ καμία “μαύρη τρύπα”. Ίσα ίσα που είναι ένας πλεονασματικός οργανισμός και κάθε χρόνο υπάρχει ένα πλεόνασμα. Ως εκ τούτου τα όσα επικαλείται η κυβέρνηση θεωρώ ότι μπορεί να είναι είτε προσχηματικά με σκοπό να ελέγξει το Κέντρο ή να οφείλονται σε λάθος πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε από μέρους μας να ενημερώσουμε όλους τους τοπικούς παράγοντες και βουλευτές, και του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, για το τι ακριβώς είναι το ΚΕΘΕΑ και το πως λειτουργεί», είπε καταλήγοντας ο κ. Γαβριλάκης.