Κουπόνι κοινωνικού τουρισμού που να καλύπτει όλα τα έξοδα παραμονής σε αγροτουριστικές επιχειρήσεις διεκδικούν οι ιδιοκτήτες τους σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν τις μικρές μονάδες τους.
Στην Κρήτη που δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του αγροτουρισμού εδώ και χρόνια υπάρχουν κρατήσεις από το εξωτερικό από τον Ιούλιο και μετά ωστόσο η αστάθεια που επικρατεί κάνει τους επαγγελματίες να επιζητούν την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.
«Μέσα στις προτάσεις που καταθέσαμε στο Υπουργείο είναι να υπάρξει ένα κουπόνι κοινωνικού τουρισμού με το οποίο να καλύπτονται όλα τα έξοδα παραμονής αλλά και μετάβασης σε αγροτουριστικά καταλύματα. Έστω και αν αυτό αφορά μια παραμονή για 3-4 ημέρες, είναι ιδανικό για να πάρει μια ανάσα ο κόσμος αλλά και παράλληλα να επαναλειτουργήσουν κάποιοι συνάδελφοι» τονίζει στα “Χ.Ν.” η κ. Κορίνα Μηλιαράκη πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης.
Όπως και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες του τουρισμού, έτσι και οι εμπλεκόμενοι με τον αγροτουρισμό δούλευαν ως επί το πλείστον με επισκέπτες από το εξωτερικό. «Οι πελάτες μας είναι από Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία κα. Τώρα πχ. η Αγγλία δεν έχει ανοίξει ακόμα και αν ακόμα ανοίξει οι άνθρωποι είναι μουδιασμένοι αλλά και εμείς πόσο προετοιμασμένοι είμαστε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αρκούν; Δεν νομίζω…» τονίζει η κ. Μηλιαράκης.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μικρές μονάδες που λειτουργούν είτε με Έλληνες τα Σαββατοκύριακα, είτε με λίγους ξένους που ήλθαν με τις πρώτες διεθνείς πτήσεις που επαναλήφθηκαν μετά από 3 μήνες. Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν αρκεί για την επιβίωση τους.
«Κρατήσεις υπάρχουν αλλά αυτό δεν λέει τίποτα πραγματικά γιατί έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν ανά πάσα στιγμή. Έχουμε κρατήσεις τον Ιούλιο από Αγγλία μάλιστα αλλά και για Αύγουστο, για Σεπτέμβρη. Όμως είναι όλα πολύ ρευστά και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ουσιαστικό» επισήμανε ο Νίκος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας και βασικός συντελεστής της Agroxenia, μια συλλογικής προσπάθειας στήριξης του αγροτουριστικού προϊόντος.