Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω πανδημίας

Πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα επήλθε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Oμως, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίασή τους “συνδέεται” και το επίκαιρο θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής κρίσης.

Τα παραπάνω υπογράμμισαν χθες από τα Χανιά, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γλυκερία Αράπη και η
υπεύθυνη του τμήματος για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα , της οργάνωσης, Μαρία Νακασιάν οι οποίες συμμετείχαν στο φεστιβάλ μαθητικής δημιουργίας στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.
Η κα Αράπη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάναμε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος: “Εγώ και εσύ μαζί”, που είναι χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να δουν πως η περιβαλλοντική αδικία και η κλιματική αλλαγή συνδέονται με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνδέονται με πάρα πολύ διαφορετικούς τρόπους, σε όλο το φάσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε επίσης ότι «ο άνθρωπος ευθύνεται για την περιβαλλοντική αδικία. Κάνει ενέργειες οι οποίες οδηγούν στην περιβαλλοντική καταστροφή και στην κλιματική αλλαγή. Αυτό έχει συνέπειες που βιώνουν περισσότερο από όλους οι φτωχότεροι των φτωχών, οι πιο ευάλωτες ομάδες. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Προχωράμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ενεργοί πολίτες μέσα από τον ακτιβισμό, τη θεσμική πίεση, τη δράση για την περιβαλλοντική προστασία».
«Το κλειδί στη σημερινή εκπαίδευση είναι να αντιστρέψουμε ένα μηδενισμό, να αντιστρέψουμε ένα αίσθημα παραίτησης που μπορεί να έχει η νεότερη γενιά και να δείξουμε ότι η αλλαγή έρχεται και έρχεται από εμάς», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και τον κόσμο, η κα Αράπη απάντησε:

«Πριν από ένα μήνα περίπου έγινε η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, για κάθε χώρα ξεχωριστά από τις 150 χώρες που έχουμε μελετήσει, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας. Το 2021 ήταν μια χρονιά τεράστιας οπισθοδρόμησης στα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί και με την κρίση του Covid 19, η οποία λειτούργησε σαν φύλλο συκής, είδαμε να παραβιάζονται θεμελιώδη σημαντικά δικαιώματα. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά πράγματα να πούμε. Αν έχω να ξεχωρίσω κάτι θα ήταν σίγουρα το δικαίωμα στη συνάθροιση, στη δημόσια διαμαρτυρία, μέσα από νόμο ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι του 2020 με αφορμή τον Covid. Είναι ένας νόμος όμως, ο οποίος παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Μπορούμε να μιλήσουμε βεβαίως για το προσφυγικό και για τις επανειλημμένες επαναπροωθήσεις. Και δεν είμαστε η μόνο οργάνωση που έχει μιλήσει για αυτό. Και η Ευρωπαική Επιτροπή έχει κάνει συστάσεις στην Ελλάδα.
Μπορούμε να μιλήσουμε για την έμφυλη βία. Μόνο το 2021, 17 γυναίκες βρήκαν το θάνατο από συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους».

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του τμήματος για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας, Μαρία Νακασιάν, αναφερόμενη στη δράση για τους μαθητές, σημείωσε ότι «η βιωματική δράση για τα παιδιά γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος: “Εγώ και Εσύ Μαζί”, που υλοποιούμε δεύτερη χρονιά και στην Κρήτη. Συνολικά συμμετέχουν πάνω από 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, στην Κρήτη συμμετέχουν πάνω από 15 σχολεία. Στόχος μας είναι να φέρουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις σχολικές τάξεις, στις αυλές, στα σπίτια των παιδιών. Ολη αυτή η γνώση να μεταφέρεται και στην κοινωνική τους ζωή, έξω από το σχολείο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα