Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πλήγμα στη θαλάσσια βιοποικιλότητα

Η υπεραλίευση και η ρύπανση αποτελούν τις κυριότερες απειλές για το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς πολλά θαλάσσια είδη έχουν απολέσει έως και το 80% του πληθυσμού τους. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως τη βιοποικιλότητα την έχει ζωτική ανάγκη η ανθρωπότητα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει η στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τη δεύτερη ημέρα του διεπιστημονικού συνεδρίου με θέμα “Περιβαλλοντικές προκλήσεις στον 21ο αιώνα” που διοργάνωσαν στα Χανιά, στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Γεωγραφίας) με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Ο καθηγητής Αν. Τσελεπίδης
Ο καθηγητής Αν. Τσελεπίδης

Ειδικότερα, ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Αναστάσιος Τσελεπίδης μίλησε για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως παγκοσμίως εκτιμάται ότι τα αποθέματα έχουν μειωθεί σε δραματικό βαθμό. «Μπορεί να μην έχουν εξαφανιστεί είδη στο μεσογειακό οικοσύστημα αλλά καταγράφεται μείωση έως και από 27% έως 80% ανάλογα το είδος. Ειδικά σε μεγάλα πελαγικά είδη όπως ξιφίες, τόνοι η μείωση είναι δραματική», επεσήμανε ο κ. Τσελεπίδης. Παράλληλα, αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου ως κλειστής θάλασσας επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς ο χρόνος ανανέωσης του νερού της Μεσογείου είναι 80 με 90 χρόνια. «Άρα η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη κι αυτό πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι παίρνουν αποφάσεις», υπογράμμισε. Ερωτηθείς για το θέμα των πλαστικών, μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σημείωσε ότι δυστυχώς πλέον έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα. «Είναι παντού πλέον. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν από την Αγγλία ακόμα και στην τάφρο Μαριάννα, νότια των Φιλιππινών, σχεδόν στα 11 χλμ ανιχνεύθηκαν πλαστικά. Το ίδιο και στις δικές μας θάλασσες στη Μεσόγειο. Οπότε μπορεί να έχουν μειωθεί τα ποσοστά μολύβδου κατά 40% αλλά από την άλλη τα πλαστικά έχουν κατακυριεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι μια συνέπεια αυτού είναι ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό θαλάσσιων θηλαστικών και γι’ αυτό καταγράφονται κατά διαστήματα μαζικοί θάνατοι.

 

Ο ερευνητής Π. Λυμπεράκης
Ο ερευνητής Π. Λυμπεράκης

Ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης μίλησε για τη χερσαία βιοποικιλότητα της Μεσογείου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ανθρωπότητα δεν έχει συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη βιοποικιλότητα καθώς μέσα από αυτή τρέφονται, παρασκευάζουν φάρμακα, εξασφαλίζουν την σωματική και ψυχική τους υγεία κ.ά.
«Παράλληλα ένα πρόβλημα από τη σύγχρονη αλαζονική στάση του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον είναι ότι ο άνθρωπος έχει αποξενωθεί από τη φύση», τόνισε ο κ. Λυμπεράκης. Επεσήμανε, δε, ότι ακόμα και οικονομολόγοι διατυπώνουν πλέον ενστάσεις για τη σύγχρονη αναπτυξιακή λογική που δεν σέβεται το περιβάλλον και καταστρέφει τη φύση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η στάση θα κοστίσει και οικονομικά στις κοινωνίες. «Δυστυχώς αυτό που δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό είναι ότι οδηγούμαστε σε μια σύγκρουση με τον υπόλοιπο πλανήτη και σε αυτή τη σύγκρουση σίγουρα εμείς θα χάσουμε. Ας αλλάξουμε λοιπόν ρότα και ας επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση τώρα γιατί μετά θα μας κοστίσει πολύ ακριβά», είπε καταλήγοντας ο κ. Λυμπεράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα