Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πλημμύρες και προβλήματα με την πρώτη βροχή σε Κλαδισό και Καλαμάκι

Πρωταγωνιστές… σε ένα θρίλερ όπου απειλούνται οι περιουσίες αλλά και οι ζωές τους είναι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στη διασταύρωση του Κλαδισού και στο Καλαμάκι. Ένα “θρίλερ” που αξιώνουν να λάβει τέλος άμεσα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να πάψουν να ζουν με τον κίνδυνο της πλημμύρας.

Μια μικρή περιοδεία στις δύο περιοχές του Δήμου Χανίων είναι αρκετή να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, κυρίως όμως να επισημάνει την ανησυχία κατοίκων και επαγγελματιών.
ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΙΣΟ
«Είμαι στο συγκεκριμένο σημείο 7 χρόνια και έχω πλημμυρίσει 5 φορές!» δηλώνει ο κ. Γιώργος Μαζαράκης που διαθέτει κατάστημα με γεωπονικά είδη. Ο κ. Μαζαράκης δηλώνει απογοητευμένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζει κάθε φορά που θα βρέξει και ο ίδιος έχει ξενυχτίσει πολλές φορές στο κατάστημα του προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. «Άλλες φορές το νερό έφτανε στα 50 εκατοστά μέσα στο μαγαζί. Τα ξημερώματα της Τρίτης μπήκε και βγήκε το νερό. Το έργο που έκανε η ΔΕΥΑΧ πριν από 2-3 χρόνια κάτι έκανε, ήταν καλό, δεν έλυσε όμως απόλυτα το πρόβλημα. Τη Δευτέρα το χαλάζι έριξε τα φύλλα που έκλεισαν τα φρεάτια και εξ’ αυτού προέκυψε η πλημμύρα. Σαν να μην έφταναν αυτά πάθαμε αυτή τη φορά μεγάλη ζημιά και από το χαλάζι. Έσπασε τα πολυκαρμπονικά φύλλα των θερμοκηπίων που η αντικατάσταση τους είναι πανάκριβη. Αποζημίωση δεν έχω πάρει ποτέ, ούτε θέλω, αλλά κάτι να γίνει ώστε να πάψουμε να ανησυχούμε κάθε φορά που βρέχει» τονίζει ο επαγγελματίας.
«Με την πρώτη βροχή εδώ και χρόνια η διασταύρωση πλημμυρίζει. Τα νερά έρχονται από διάφορα σημεία και λιμνάζουν. Είχε κάνει η ΔΕΥΑΧ ένα έργο πριν από 2-3 χρόνια και κάπως βελτίωσε την κατάσταση δεν έλυσε όμως το πρόβλημα» τονίζει ο Κωνσταντίνος Ψυλλάκης.
Για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει κάθε φορά που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα μας μιλάει ο κ. Κωνσταντίνος Μπικουβαράκης. Μας δείχνει την λεωφόρο Καζαντζάκη που ξεκινάει από τον κόμβο του Κλαδισού και φτάνει μέχρι το Βαμβακόπουλο. «Σε αυτόν τον δρόμο από το φούρνο που υπάρχει μέχρι τον κόμβο δεν υπάρχει ένα φρεάτιο! Ούτε ένα φρεάτιο που να διοχετεύει το νερό προς το ποτάμι! Υπάρχουν μόνο δύο οπές μπροστά στο μαγαζί μου για να φύγει το νερό. Το νερό δεν φεύγει γρήγορα, λιμνάζει και από τα αυτοκίνητα που περνάνε δημιουργούνται κύματα που μπαίνουν μέσα στο κατάστημα μου! Έβαλα το θέμα στο δήμαρχο που προς τιμήν του ήλθε και το βράδυ να δει τι έγινε και στην πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ και μου είπαν ότι θα κατασκευστούν φρεάτια. Ελπίζω να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους γιατί το έχουμε ακούσει πολλές φορές» τονίζει.
Με το εμπόρευμα των καταστημάτων του να είναι λευκά είδη και στρώματα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ακόμα και λίγο νερό αρκεί για να κάνει τη ζημιά. «Και ένα χιλιοστό νερού να μπει μέσα στο μαγαζί αν ακουμπήσει στρώμα, το καταστρέφει , το πετάς» τονίζει.
Παράλληλα ο κ. Μπικουβαράκης μας τονίζει πως πριν από δύο μήνες έκοψε καλάμια από ένα σημείο προς τον ποταμό Κλαδισό ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του νερού. «Παρότι έχει περάσει τόσο καιρός, παρότι τηλεφώνησα και 10 φορές στη ΔΕΔΙΣΑ λέγοντας το αίτημα μου και με διαβεβαίωναν ότι μια από τις επόμενες ημέρες θα στείλουν συνεργείο στο τελευταίο τηλεφώνημα μου είπαν ότι…το πρωτόκολλο δεν προβλέπει να παίρνει η ΔΕΔΙΣΑ τα καλάμια! Ενδιαφέρθηκα να πληρώσω και ιδιώτη, που επίσης μου είπε δεν μπορεί να το κάνει γιατί είναι αρμοδιότητα της ΔΕΔΙΣΑ και του Δήμου» καταλήγει ο κ. Μπικουβαράκης.

ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Με το «ένα μάτι ανοικτό» κοιμούνται οι κάτοικοι της οδού Θησέως όταν βρέχει, από τον φόβο μήπως πλημμυρίσουν τα σπίτια τους, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Η νυχτερινή καταιγίδα της περασμένης Δευτέρας πάντως, τους έπιασε “στον ύπνο” αφού είχαν καθησυχαστεί από το γεγονός ότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί μόλις λίγες ημέρες πριν. Παρά ταύτα, χρειάστηκε να επέμβουν με τσουγκράνες και σκούπες για να καθαρίσουν οι ίδιοι μέσα στη νύχτα την έξοδο του ρέματος, όπου βρήκαν ακόμα και ξύλινες παλέτες. Τα «Χ.ν.» επισκέφθηκαν την περιοχή και συνομίλησαν με ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι ζητούν μια τεχνική παρέμβαση από την Περιφέρεια Κρήτης ώστε να μεγαλώσει η διάμετρος της εξόδου του ρέματος για να μην μπλοκάρει τόσο εύκολα η απορροή των υδάτων προς την θάλασσα.
«Η πρώτη φορά που πλημμυρήσαμε ήταν το 2000, επί νομαρχίας Κατσανεβάκη. Τότε ανοίχτηκε μια δεύτερη έξοδος στο ρέμα, έργο το οποίο δούλεψε πολύ καλά και προστάτεψε την περιοχή για 15 χρόνια. Από το 2015 όμως το πρόβλημα επανήλθε επειδή χτίστηκαν σπίτια ειδικά πάνω στην περιοχή του Δαράτσου κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται φερτά υλικά σε όλο το μήκος του ρέματος» εξηγούν οι κάτοικοι Ξενοφών Κατερινάκης, Μανώλης Βαρουξάκης και Γιώργος Μαραγκάκης στα «Χ.ν.».
Οι ίδιοι, το 2017 είχαν ζήσει όπως θυμούνται «εφιαλτικές στιγμές» βλέποντας τις περιουσίες τους να χάνονται από τις πλημμύρες, οικοσκευές, έπιπλα και αυτοκίνητα και έκτοτε όπως μας λένε «πάντα μόλις βρέξει είμαστε έξω με τις γαλότσες μας, να μετακινήσουμε τα αυτοκίνητά μας και να καθαρίσουμε το ρέμα». «Προχθές ένας γείτονας με κίνδυνο της ζωής του μπήκε μέσα στο ρέμα και απομάκρυνε τα σκουπίδια, είμαστε τυχεροί που βρέθηκε ο γείτονας αυτός. Και μιλάμε για βροχή μισής ώρας. Αν έβρεχε 2 ή 3 ώρες δεν θα υπήρχε καμία διαφορά με το 2017» τονίζουν, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη παρότι το ρέμα είχε καθαριστεί πρόσφατα. Αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια χωρίς καμία ανταπόκριση, είναι να γίνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, να ενοποιηθούν σε μία ενιαία έξοδο με μεγαλύτερη διάμετρο οι δύο υπάρχουσες, κάτι που όπως λένε αποτελεί μια απλή και σχετικά οικονομική τεχνική παρέμβαση που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, έχει συνταχθεί σχετική μελέτη από ιδιώτη με πρωτοβουλία των κατοίκων, η οποία έχει κατατεθεί στα τεχνικά έργα της Περιφέρειας.
«Δεν αρκεί ένα απλό άνοιγμα της εξόδου των ρεμάτων» τονίζει από τη μεριά της η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Ελένη Δοξάκη. Η κ. Δοξάκη επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και ότι η υπηρεσία της έχει δρομολογήσει μια σειρά από ενέργειες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
«Καταρχήν η δίδυμη έξοδος είναι κλεισμένη από αγωγούς της ΔΕΥΑΒΑ και της ΔΕΥΑΧ που έχουν περιορίσει και την έξοδο των νερών και απαιτείται η μεταφορά τους. Επίσης απαιτείται να γίνει η οριοθέτηση των δύο ρεμάτων που καταλήγουν στο Καλαμάκι, να πάρουμε την έγκριση της αρχαιολογίας γιατί η μία έξοδος είναι θολωτή και ίσως είναι νεότερο μνημείο και να εξετάσουμε τι γίνεται και με τον κυματισμό της θάλασσας που καταλήγει στη δίδυμη έξοδο. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί» τόνισε η κ. Δοξάκη.

Πολλά προβλήματα στο Ηράκλειο
Σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Ηρακλείου προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που καταγράφονται για δεύτερο 24ωρο στην Κρήτη. Μετά τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση, τα ξημερώματα της Τρίτης, εχθές το πρωί, πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε μεγάλο τμήμα του Ηρακλείου. Κλειστή παρέμεινε το πρωί η παραλιακή λεωφόρος, αφού τα νερά είχαν μετατρέψει τον δρόμο σε λίμνη, ενώ στον κόμβο της Νέας Αλικαρνασσού, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μέσα στο νερό που ξεπέρασε τα 80 εκατοστά. Στην Ανάληψη Χερσονήσου, οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους λόγω του νερού, ενώ και στην περιοχή του Καρτερού, οι δρόμοι ήταν μέχρι και αργά το βράδυ, απροσπέλαστοι.
Όπως δήλωσεστο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Γιώργος Τσικαλάς που κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μέχρι να περάσει το φαινόμενο. «Θα υπάρξει πρόβλημα πολύ μεγάλο και οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, για να μην έχουμε κάποια τραγική εξέλιξη» επισήμανε.

 

Σήμερα είπαμε να μιλήσουμε για νούμερα και αριθμούς…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα