Την κοινωνική εργασία σε Δήμους των Χανίων αντί της αποπληρωμής της ποινής τους, προτιμούν πάρα πολλοί καταδικασμένοι για οικονομικές κυρίως παραβάσεις (ακάλυπτες επιταγές, χρέη προς δημόσιο αλλά και ζωοκλοπές).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Χανίων ο αριθμός των καταδικασθέντων που εκτελεί κοινωνική εργασία είναι διψήφιος, ενώ καταδικασθέντες απασχολούνται και σε άλλους Δήμους όπως του Αποκόρωνα και του Πλατανιά.
Οι συγκεκριμένοι πολίτες έχουν καταδικαστεί σε μερικούς μήνες φυλάκιση για διάφορες μικρό παραβάσεις οικονομικής φύσεως, τους οποίους μπορούν να εξαγοράσουν προς 5 ευρώ την ημέρα. Ωστόσο πολλοί εξ’ αυτών δηλώνουν οικονομική αδυναμία να πληρώσουν πχ. τα 450 ευρώ για μια τρίμηνη ποινή και προτιμούν να εργαστούν στην καθαριότητα, το πράσινο και στα τεχνικά συνεργεία των Δήμων.
«Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο όποιος καταδικαστεί για οικονομικό αδίκημα, για χρέη στο δημόσιο μπορεί η ποινή του να μετατραπεί σε εργασία κοινωφελή στους δήμους της χώρας. Αυτό απαιτεί να κατατεθεί αίτημα από τον καταδικασθέντα και το χρονικό πλαίσιο της ποινής το ορίζει ο νόμος και το καταγράφει στη συνέχεια η δικαστική απόφαση» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Δασκαλάκης.
Ο κ. Δασκαλάκης επισημαίνει πως ειδικά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης από το 2010 και έπειτα « ήταν μια πολύ καλή συγκυρία αυτό το θεσμικό πλαίσιο γιατί αυξήθηκαν σε μεγάλο αριθμό οι καταδίκες για οφειλές και χρέη. Ακόμα και τώρα στα δικαστήρια είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με ακάλυπτες επιταγές, με χρέη στο δημόσιο κτλπ.»
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους – από τη δεύτερη θητεία μου αν θυμάμαι καλά το 2014 – που δεχθήκαμε αυτό το μέτρο» τονίζει ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης επεξηγώντας πως « επειδή κάποιοι καταδικασθέντες δεν έχουν να πληρώσουν τα 5 ευρώ την ημέρα που τους έχει επιβληθεί η ποινή, το δικαστήριο τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν κοινωνική εργασία. Εμείς βλέπουμε το αδίκημα του – τα περισσότερα έχουν να κάνουν με χρέη προς το δημόσιο, ακάλυπτες επιταγές και καμιά φορά και κάποια ζωοκλοπή – τις ικανότητες που έχουν και τους κατανέμουμε στις υπηρεσίες μας. Εστιάζουμε στο να είναι δημότες της περιοχής μας».
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
«Είναι ένα πολύ σωστό μέτρο. Χάρις σε αυτό το μέτρο λύσαμε πολλά προβλήματα καθώς βρήκαμε ξυλουργό που μας έκανε πολύ σημαντική δουλειά και προσωπικό στην καθαριότητα» αναφέρει ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Ο ίδιος εκτιμάς πως οι «οι κρατούμενοι που έχουν ελαφριές ποινές, όχι οι βαρυποινήτες φυσικά, θα μπορούσαν κάλλιστα να προσφέρουν κοινωφελή εργασία υπό επιτήρηση φυσικά».
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Μεγάλο αριθμό καταδικασθέντων χρησιμοποιεί ο Δήμος Χανίων για κοινωφελή εργασία. Ο γ.γ. του Δήμου κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι αυτοί «χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί στο πράσινο, ως εργατικό προσωπικό στα τεχνικά συνεργεία και ορισμένοι στη Διεύθυνση πρόνοιας και κοινωνικής πολιτικής. Δεν αναλαμβάνουν τη χρήση μηχανημάτων κα. Του Δήμου. Εμείς όταν έρχονται εδώ ρωτάμε για την εργασία τους και ανάλογα του πηγαίνουμε στις υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν. »
Οι περισσότεροι καταδικασθέντες εργάζονται από μερικές ημέρες μέχρι και 4 μήνες αναλόγως την ποινή που τους έχει επιβληθεί.
ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΤΟΣ ATOMA
2019 52
2020 32
2021 27
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΕΤΟΣ ΑΤΟΜΑ
2020 2
2021 6
ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΕΤΟΣ ΑΤΟΜΑ
2019 6
2020 6