Δεκάδες είναι τα περιστατικά ρευματοκλοπών αλλά και κλοπής χαλκού γείωσης από κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά που καταγράφηκαν τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ευρώ δαπανώνται ετησίως για την αντικατάσταση μετασχηματιστών που καταστρέφονται είτε λόγω κλοπών είτε από κεραυνούς λόγω της μη τοποθέτησης αλεξικέραυνων.
Eιδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, οι κλοπές του χαλκού γείωσης που κατεβαίνει από κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και υπογείων καλωδίων σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζουν να… “καλπάζουν”. Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί πάνω από 50 τέτοια περιστατικά στον Νομό Χανίων. Oπως μας έλεγε άνθρωπος του ΔΕΔΔΗΕ η οικονομική αξία του χαλκού που αφαιρείται μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή, ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θανατηφόρο ατύχημα τους τεχνίτες που θα δουλέψουν σε ένα στύλο χωρίς γείωση.
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί πανελλαδικά και η κλοπή μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Διαχειριστή το 2017 καταγράφηκαν 844 κλοπές μετασχηματιστών πανελληνίως (πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η περιοχή της Λιβαδειάς με 319), ενώ στην Κρήτη τα αντίστοιχα περιστατικά ήταν 31 και αφορούν όλα τον Νομό Ηρακλείου.
Το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν έχει παρατηρηθεί στα Χανιά οφείλεται μόνο και μόνο στο ό,τι οι μετασχηματιστές έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα – ορατά σημεία αποτρέποντας έτσι τους επίδοξους κλέφτες να δράσουν.
Παρότι, όμως, οι μετασχηματιστές δεν απειλούνται στα Χανιά από κλοπές δεν συμβαίνει το ίδιο με τα… καιρικά φαινόμενα.
Πιο συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα έχει επισημανθεί το πρόβλημα να καταστρέφονται μετασχηματιστές λόγω της έλλειψης αλεξικέραυνων. Το οξύμωρο είναι ότι το μέσο κόστος των μετασχηματιστών που καταστρέφονται κυμαίνεται σε περίπου 3.500 ευρώ, ενώ το κόστος ενός αξιόπιστου αλεξικέραυνου που τοποθετείται πάνω στους μετασχηματιστές δεν ξεπερνάει το 50 ευρώ!
Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι ένας μετασχηματιστής στα Ασκύφου χρειάστηκε να αντικατασταθεί 5 φόρες μέσα σε ένα χρόνο λόγω των ζημιών που του προκάλεσαν κεραυνοί.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις στελέχους του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στον Νομό απαιτείται η προμήθεια περίπου 4.000 αλεξικέραυνων! «Αν το σκεφτεί κανείς η οικονομική αιμορραγία είναι τεράστια από τις καταστροφές που υφίστανται οι μετασχηματιστές επειδή δεν υπάρχουν αλεξικέραυνα πάνω σε αυτούς», σημείωσε άνθρωπος του Διαχειριστή που αναφερόμενος στο πρόβλημα. Το ερώτημα βέβαια που καλείται να απαντήσει η κεντρική Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι γιατί δεν δαπανά το -κατά πολύ μικρότερο- ποσό που χρειάζεται για αλεξικέραυνα αντί να πληρώνει -πολύ ακριβά- την αντικατάσταση του εξοπλισμού της που είναι έρμαιο των κεραυνών…
Η καταστροφή, ωστόσο, του εξοπλισμού και η αγορά νέων μετασχηματιστών δεν είναι η μόνο οικονομική “πληγή” για τον ΔΕΔΔΗΕ. Μεγάλο μερίδιο σε αυτό κατέχουν και οι ρευματοκλοπές. «Δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην έχουμε κάποιο περιστατικό», μας τόνισε άνθρωπος που γνωρίζει καλά το φαινόμενο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017 σημειώθηκαν συνολικά πάνω από 100 κρούσματα ρευματοκλοπών, ενώ πανελλαδικά ο αριθμός των περιστατικών ανέρχεται σε περίπου 2.000. Κρούσματα που εξαιτίας της σύγχρονης μηχανοργάνωσης που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι σχεδόν αδύνατο να μην εντοπιστούν μέσα από τις ενδείξεις των πληροφοριακών συστημάτων και των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται από τον Διαχειριστή. Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο ότι ο δράστης θα εντοπιστεί και όχι μόνο θα πληρώσει αναδρομικά την αξία του ρεύματος που έκλεψε αλλά θα οδηγηθεί και στο δικαστήριο.
Η σοβαρότερη, ωστόσο, πτυχή του προβλήματος αυτού είναι ότι οι επιτήδειοι μέσω των δήθεν εισαγόμενων διακοπτών που τοποθετούν στα ρολόγια των καταναλωτών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των χρηστών των εγκαταστάσεων αφού παρεμβαίνουν σε ζητήματα ασφαλείας. Πολλές δε φορές οι χρήστες των εγκαταστάσεων αγνοούν εντελώς τον κίνδυνο που διατρέχουν.