Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιρανικόν Προξενείο στη ∆αµασκόν και η σκληρή απάντηση του Ιράν στον Ισραήλ οδηγεί την ανθρωπότητα σε πολύ επικίνδυνα µονοπάτια. Φθάνοµε στην Αρµαγεδώνα;
Είναι αυτό που ο καθένας φοβάται και απεύχεται. Οι σύµµαχοι της άκρας δεξιάς του κ. Νετανιάχου τον σπρώχνουν προς την σκληρή γραµµή. Από την άλλη µεριά, µετριοπαθείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ εύχονται όπως σοφότερες σκέψεις επικρατήσουν µεταξύ των εµπολέµων. Επιπλέον ο Πρόεδρος Μπάϊντεν δεν φαίνεται να επιθυµεί επέκταση του πολέµου στη Μέσην Ανατολή.
Εν τω µεταξύ, στο Ισραήλ συνεχίζεται η συζήτηση αν θα κτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν, πότε θα το κτυπήσει και πως θα το κτυπήσει.
Το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι µετά το κτύπηµά του θα περιµένει την αντίδραση του Ισραήλ.
Παρ’ όλον ότι µεγάλο µέρος της επίθεσης µε drones και πυραύλους του Ιράν απεκρούσθη από το Ισραήλ µε τη βοήθεια συµµάχων του, ως οι ΗΠΑ, το ΗΒ, η Γαλλία, η Ιορδανία, εν τούτοις η επίθεση του Ιράν είναι πολύ σηµαντική προειδοποίηση για την κατάσταση στην περιοχή.
Ας σηµειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται µε αυτό το τρόπον στο Ισραήλ.
Οι σχέσεις των δυο χωρών από το 1979, όταν το νέο καθεστώς πήρε την εξουσίαν στο Ιράν, είναι σε πολύ άσχηµη κατάσταση. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωµα του Ισραήλ να υπάρχει, το δε Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί µιαν απειλήν και για την ίδιαν του την ύπαρξη (βλ. π.χ. BBC news, 14 Απριλίου, 2024, από Raffi Berg, Tom Spender and Jonathan Beale, defence correspondents).
Σχετικά µε την συγκριτικήν στρατιωτική δύναµη των δυο χωρών, το Ιράν είναι χώρα µε περίπου 90 εκατοµµύρια κατοίκους, δέκα φορές περισσότεροι από το Ισραήλ, αλλά αυτό δε σηµαίνει ότι αυτό είναι η διαφορά και στη στρατιωτική δύναµη. Για το θέµα των ατοµικών όπλων οι θέσεις διίστανται, παίζουν, όµως, και οι δυο µε την φωτιάν.
Ό,τιδήποτε κι αν είναι, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δίνει επικίνδυνα µηνύµατα για την ειρήνη στην περιοχή και στο κόσµον.
Φαίνεται, δυστυχώς, ότι – για να χρησιµοποιήσουµε µια Churchillian φράση – ακόµη στο τέλος της αρχής δεν είµαστε.