Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πληθωρισμός και ακρίβεια

Τα σχέδια για την “πράσινη μετάβαση” και τον παραμερισμό των ορυκτών καυσίμων τώρα η ηγεσία των Βρυξελλών τα έχει παγώσει. Οι Ευρωπαίοι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο ρευστή ήταν η εξάρτησή τους απ’ τα ρωσικά προϊόντα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τρέχουν να βρουν τρόπους, ν’ απαλλαγούν απ’ αυτή την κατάσταση.

Το ενεργειακό είναι “θηλιά” που πνίγει τον καταναλωτή και επιβαρύνει ανοδικά το κόστος παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων σε σημαντικό βαθμό εν σχέσει με τα επίπεδα προ κρίσης covid και ρωσοουκρανικού πολέμου. Η ακρίβεια ανέκαθεν, όπως και σήμερα, πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά, επέλεξε τις επιδοτήσεις με την επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις των μισθώσεων και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, θεωρεί δε ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα βάλει φρένο στις υπερβολικές αυξήσεις.

Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο προκαλεί τις ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής. Το μεγάλο σφάλμα των κυβερνώντων είναι η άνευ σχεδίου απολιγνιτοποίηση της χώρας, παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις των ειδικών, επί της ενεργειακής τεχνολογίας ότι θα βρεθούμε στο χάος από πλευράς αναγκών και κόστους σε περίπτωση, που συμβεί κάτι αναπάντεχο.

Ο ήλιος και ο αέρας που γενναιόδωρα μας χάρισε η φύση θα μπορούσαν να μας δώσουν με ελάχιστο κόστος ηλεκτρικό ρεύμα και η ΔΕΗ να ήταν αντίβαρο στο χρηματιστηριακό ενεργειακό καρτέλ. Φαίνεται, όμως, ότι ο σκληρός πυρήνας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος λειτουργεί στο καζίνο της ενέργειας, προκαλώντας υπερκέρδη. Σε ποιους άραγε πηγαίνουν αυτά τα αθέμιτα οφέλη; Πόσο μεγάλα είναι τα ωφελήματα των παρόχων που με τόσο σθένος υπερτονίζουν την ανταγωνιστικότητά τους στη ΔΕΗ; Τι κέρδη εισπράττουν και τι κόστος; Πώς προέκυψε και ποιος γνωρίζει τι σημαίνει “ρήτρα αναπροσαρμογής”, που γράφεται στις αναλυτικές χρεώσεις των λογαριασμών; Για παράδειγμα, αν η κατανάλωση ρεύματος είναι 150 ευρώ, αυτή η νέα χρέωση σκαρφαλώνει στα 330 ευρώ. Πρόκειται για αδιευκρίνιστο ποσό, που πονοκεφαλιάζει τους καταναλωτές και τους προκαλεί ταχυπαλμία.

Όπως, λοιπόν, σταδιακά βρέθηκαν τρόποι ελέγχου της πανδημίας, έτσι, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες του πληθωρισμού, πρέπει, για να τιθασευτεί η άνοδός του, να χτυπηθεί το φαινόμενο της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός εξελίσσεται και μεγαλώνει εκεί που αναπτύσσονται θύλακες ανάφλεξης. Η βεβαιότητα ότι φέτος θα ξεπεράσει το 7% συνιστά μείωση της αγοραστικής ικανότητας του καταναλωτικού κοινού, καθ’ όσον τα εισοδήματά του δεν αναπροσαρμόζονται.

Το φαινόμενο της ακρίβειας αποδίδεται σε πολλές αιτίες. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Πέρυσι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός. Απότομα άρχισε ν’ ανεβαίνει, για να φτάσει τον Δεκέμβριο στο 5,5% και τώρα να προσεγγίζει το 7%.

Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως και οφείλεται στην πανδημία, επιδεινώθηκε δε και απ’ τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, χωρίς να λέμε ότι δεν είναι άμοιρη και η ελληνική Κυβέρνηση που αντιμετώπισε και συνεχίζει να επιδεικνύει επιπόλαιη στάση για να επιλύσει αυτή την κατάσταση με πυροσβεστικά μέτρα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα