Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πληθωρισμός και λιτότητα

Η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 1,6% τον Ιούνιο έναντι 2,9% τον Μάΐο είναι η Ισπανία του Πέδρο Σάντσεθ. Είναι μεγάλο κατόρθωμα εν σχέσει με την Ιταλία και τη Γερμανία, που παλεύουν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 6%.
Η μείωση του πληθωρισμού στην Ισπανία οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας, στις οποίες ο Σάντσεθ επέβαλε πλαφόν, αλλά και στις ελεγκτικές παρεμβάσεις στις τιμές των τροφίμων, στα ενοίκια στέγασης, στην ελαχιστοποίηση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής τρόφιμα, ψωμί, λάδι και κρέας.
Ο βασικότερος παράγοντας ανόδου του πληθωρισμού είναι η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των επιχειρήσεων μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επέδρασε δε καταλυτικά και η αύξηση των επιτοκίων του κόστους αγοράς του χρήματος από τις τράπεζες.
Οι κερδοσκόποι είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι ώθησης των τιμών προς τα πάνω. Η έκρηξη των αυξήσεων άρχισε με την έξαρση της πανδημίας το 2020, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η Λαγκάρντ της Ε.Κ.Τ. έκανε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, να σταματήσουν τις επιδοτήσεις και να επανέλθουν στην πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας.
Η κυβέρνηση διεμήνυσε, ότι σε μια ελεύθερη οικονομία δεν θα θέσει φραγμούς, οπότε η αγορά νονιμοποιείται, να βάζει ό,τι τιμές θέλει στα προϊόντα της. Οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται, αλλά την επομένη επικρατεί η “λογική” της αισχροκέρδειας.
Τα marketpass και τα επιδόματα είναι για τις ιδιωτικές εταιρείες και τους παρόχους. Το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ δεν πρόκειται να περάσει στις τσέπες των καταναλωτών. Τούτο οφείλεται στην αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Παράδειγμα ο καφές, που από 24% έπεσε στο 13% κι όμως αυξήθηκε περισσότερο από όσο είχε πριν.
Αλλά και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (B.I.S.) κάνει συστάσεις για “ψαλίδισμα” των δημοσίων δαπανών υπογραμμίζοντας, ότι έτσι θα περισταλεί ο πληθωρισμός, μόνον αν τα ίδια τα κράτη μετριάσουν τις υπερδαπάνες τους, προϋπόθεση να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

» Ο εκπαιδευτικός με την 20ετή συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική παρουσία, αποχαιρετά την πόλη μας και μιλά για την κοινωνία που γνώρισε

Οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να παρασυρθούν οι κυβερνήσεις εκτός της “περιοχής σταθερότητος” και ο εμπορικός κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του στις κυβερνήσεις, που παίρνουν αντιοικονομικές αποφάσεις για τους πολίτες.
Αυτό, που μετράει περισσότερο είναι οι αυξήσεις των γεωργικών προϊόντων, που σημείωσαν άνοδο 17% εν σχέσει με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Σε πραγματικούς αριθμούς οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, δηλαδή φεύγει στο εξωτερικό περισσότερο χρήμα και παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας στο εσωτερικό. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται στα αυγά 60%, στο ρύζι 51%, στο χοιρινό κρέας 49% κ.ά.
Πάντως η μέση αύξηση στις χώρες του Ευρώ ξεπέρασε το 16% εν σχέσει με πέρυσι στις τιμές των φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και σπόρων. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι, αναμένουν δε το υπόλοιπο 2023 να είναι δυσκολότερο εν σχέσει με το 2022.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα