Νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε χθες τα ξημερώματα στον θαλάσσιο χώρο 78 χι-λιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, όπως έκανε γνωστό το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστερο-σκοπίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Χαράλαμπο Φασουλά η εν λόγω σεισμική δόνηση εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού, έντασης 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ, που είχε σημειωθεί στις 2 Μαΐου στην ίδια περιοχή. Διευκρίνισε, δε, πως πρόκειται για μια σεισμική δραστηριότητα που προ-κλήθηκε εξαιτίας της μετακίνησης των τεκτονικών πλακών, η οποία, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, φέρνει κάθε χρόνο κατά 4 εκατοστά πιο κοντά την Κρήτη στην αφρικανική ήπειρο!
ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
«Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει από τις αρχές του μήνα μια έντονη σεισμική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στις 2 Μαΐου. Αυτός ο σεισμός έχει ενεργοποιήσει όλο τον χώρο νότια της Ιεράπετρας και δίνει αυτούς τους μετασεισμούς κυρίως λόγω της φύσης του πρώτου μεγάλου σεισμού και του πολύ χαμηλού εστιακού βάθους», εξήγησε ο κ. Φασουλάς. Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο μεγάλος σεισμός στις αρχές του μήνα ουσιαστικά έσπρωξε όλη την περιοχή προς τον νότο.
«Ο πρώτος μεγάλος σεισμός στις 2 Μαΐου οφείλεται σε αυτό που ονομάζουμε προσέγγιση ανάμεσα στην Κρήτη και την Αφρική που βρίσκεται σε εξέλιξη λόγω της κίνησης των πλακών. Ουσιαστικά δηλαδή σπρώχθηκε όλος αυτός ο χώρος προς τα νότια κι αυτό το σπρώξιμο προ-καλεί μια παραμόρφωση η οποία μεταφέρεται στα πετρώματα τα οποία σπάζουν σε επιμέρους κομμάτια και δίνουν όλους αυτούς τους σεισμούς», εξήγησε ο κ. Φασουλάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός στις 2 Μαΐου νότια της Άρβης και της Ιεράπετρας, έχουν καταγραφεί περίπου 50 μετασεισμοί σεισμοί εντάσεως άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από εκεί και πέρα, η σεισμικότητα που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, καθώς το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν σεισμοί κοντά στη Γαύδο, βόρεια του νησιού στο ύψος της Σητείας κ.α. εντάσσονται στο πλαίσιο της συνηθισμένης σεισμικότητας που χαρακτηρίζει την Κρήτη.
Στα 1000 χρονια θα πλησιασουμε 40 μετρα και κατι εγινε λεμε ….. πολυ τρεχουμε
Μια βολτιτσα πάμε κ επιστρεφουμε