Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στέκονται πάνω σε πέδιλα από τσιμέντο και σίδερο, τα οποία κάθονται στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθη συχνά μεγαλύτερα από 40 μέτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος εγκατάστασης της τεχνολογίας.
Πώς θα μας φαινόταν μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια χωρίς θεμέλια, η οποία θα επιπλέει στον ωκεανό και θα εκμεταλλεύεται την αιολική ενέργεια;
Η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και τρεις εταιρείες ανταγωνίζονται για την κορυφαία θέση σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
—Windfloat
Στον αγώνα για την ηγεσία του κλάδου των πλωτών ανεμογεννητριών αυτή τη στιγμή προηγείται η πλατφόρμα Windfloat της αμερικανικής εταιρείας Principle Power.
Η Windfloat είναι η δεύτερη πλωτή ανεμογεννήτρια μεγάλης κλίμακας που έχει ποτέ εγκατασταθεί. Οι έλικές της περιστρέφονται σε ύψος 120 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πύργος σταθεροποιείται πάνω σε μια τριγωνική πλατφόρμα ακτίνας 35 μέτρων, με βραχίονες που βυθίζονται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Οι βραχίονες περιέχουν έρμα που μετατοπίζεται και ελέγχει την ταλάντευση του συστήματος.
Από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε, το Windfloat έχει παράξει περισσότερες από ένα εκατομμύριο Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, το περασμένο χειμώνα ανταπεξήλθε στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των ακτών της Πορτογαλίας όπου βρίσκεται.
Πρόσφατα, η Principle Power επιδοτήθηκε με 50 εκατομμύρια δολάρια από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση πέντε πλωτών ανεμογεννητριών ισχύος έξι Μεγαβάτ έκαστη στα ανοιχτά των ακτών του Όρεγκον στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου το βάθος φτάνει τα 350 μέτρα.
Σχεδιάζει επίσης την εγκατάσταση τριών γιγάντιων ανεμογεννητριών ισχύος 6-8 Μεγαβάτ η καθεμιά στα ανοιχτά των πορτογαλικών ακτών ως τα τέλη του 2017.
—Hywind
plotes-anemogennitries-116029 (3)Την πλατφόρμα Windfloat της Principle Power ανταγωνίζεται η πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε ποτέ, η Hywind της νορβηγικής Statoil στην ακτή του Στάβανγκαρ στη σκανδιναβική χώρα.
Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια από το 2010. Ο σχεδιασμός της διαφέρει σημαντικά από τις υπόλοιπες με μία μοναδική κολώνα που περιέχει έρμα και που βυθίζεται στα 100 μέτρα. Η κολώνα αυτή είναι χαλάρά προσδεδεμένη στον πυθμένα με ειδικά συρματόσχοινα.
—Mitsubishi και Mitsui
Στη μάχη για την κατάκτηση της αγοράς των πλωτών ανεμογεννητριών έχουν μπει για τα καλά και δύο ιαπωνικές εταιρείες.
Το ενδιαφέρον για αυτή την καθαρή τεχνολογία εκδηλώθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.
Για την πρωτοκαθεδρία τη “Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου” ερίζουν οι Mitsubishi and Mitsui που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ένα Γιγαβάτ ενέργειας ως το 2020 με 80 ανεμογεννήτριες στα ανοιχτά της Φουκουσίμα: όσο δηλαδή ισχύ παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο.
Πηγή: econews.gr