Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!

 

DSC00082.previewΞεκινώντας από την Κυριακή πρό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (10/9) και φτάνοντας ως αύριο (16/9), που τελειώνει η τρέχουσα εβδομάδα, έχομε διατρέξει μια χρον. περίοδο με πλούσιο εορτολόγιο, που το πλουτίζει ακόμη περισσότερο, η χθεσινή (14/9) μεγάλη γιορτή της Πίστης μας, η αφιερωμένη στην Υψωση του Τιμίου Σταυρού!
– Ευλογημένη η Αγία Ελένη, που τον βρήκε στους Αγίους Τόπους, και ευτυχέστατος ο αοίδιμος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος, που τον ύψωσε, στις 14 Σεπ. του 335 μ.Χ.
– Γιορτή Παγκόσμια, η Υψωση του Τιμίου Σταυρού, τονίζει ο αείμν. Καθηγητής Λαογραφίας Δημ. Λουκάτος, στο έργο του: “Τα Φθινοπωρινά” (Αθήνα, 1982) και αφιερώνει πολλές σελίδες, με ενδιαφέρον λαογραφικό υλικό.
Ξεκινά με το: “εν τούτω Νίκα”, το όραμα που αξιώθηκεν ο Μέγας Κων/νος να δει στους Ουρανούς και το τάμα του, να ανακαλύψει τον Σταυρό, όπου κι αν βρίσκεται στέλνοντας τη μητέρα του Αγία Ελένη, να φροντίζει τις σχετ. έρευνες.
Τις περιπέτειες του έκτου αι. μ.Χ. οπότε Πέρσες επιδρομείς, πήραν τον Τίμιο Σταυρό, τους αγώνες και την θριαμβευτική επιτυχία του Ηρακλείου, ώστε να πάρει και να υψώσει θριαμβευτικά τον Σταυρό στην Κων/πολη, στις 14-9-629 μ.Χ., και που, στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 630 μ.Χ. μετέφερε στην οριστική θέση του, στα Ιεροσόλυμα…
– Από λαογραφικής πλευράς, η Υψωση του Τιμίου Σταυρού, είναι φορτωμένη με θρύλους και παραδόσεις αμέτρητες.
Θα σας θυμήσουμε έναν: «-Οταν η Αγ. Ελένη απορούσε, ανάμεσα στους Σταυρούς που βρέθηκαν, ποιος να είναι του Χριστού, ένας μυρωδάτος βασιλικός, της τον αποκάλυψε», γι’ αυτό και την ημέρα της γιορτής Του, μοιράζονται στις εκκλησίες ματσάκια βασιλικού, στους πιστούς!
Οι γεωργοί μας, εξάλλου, “πριν σταυρώσει η γη”, δηλ. προ της Υψώσεως (14 Σεπτ.), δεν αρχίζουν γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους κι οι ζευγάδες δεν ξεχνούν να φέρουν σπόρο σιταριού στην εκκλησία, σήμερα, για να λειτουργηθεί και να ευλογηθεί.
– Γυναίκες, επίσης, δένουν μαντήλια στον Υψωμένο Σταυρό της εκκλησίας και παίρνοντάς τα με την απόλυση, τα φυλάγουν για ευλογία, στο σπίτι τους.
– Την ημέρα του Σταυρού (14 Σεπτ.), η νηστεία είναι καθολική. Και στις επισκέψεις μας στους εορτάζοντες: Σταύρο, Σταυρούλα, τα κεράσματα είναι αυστηρά νηστήσιμα. Είναι, εξάλλλου, εποχή, πλούσια σε φρούτα και δεν υπάρχει δυσκολία!
– Ευχόμαστε στους χθές εορτάσαντες, να ‘ναι καλά, να ‘ναι πολύχρονοι και υγιείς και να χαίρονται ότι επιθυμούν…

 

***
BIBIO– Και τώρα, στην λοιπή ύλη της σημερινής συνεργασίας μας:
1. Λάβαμε με πολλή χαρά και ευγνωμοσύνη, το νέο, 27ο παρακαλώ, έργο του χαρισματικού αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου θεολόγου, τ. Λυκειάρχου κ. Ιεροκήρυκα, π. Ιγνατίου Θ. Χατζηνικολάου, με τον τίτλο: “Αγιολογικόν Λειμωνάριον – Γνωριμία με τους αγίους μας”, (Χανιά, 2017, σχ. 8ο, σ. 216).
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φροντισμένη και επιμελημένη έκδοση, με φωτεινά στοιχεία και θαυμάσια οργάνωση περιεχομένων. Ετσι, όλη η εμφάνιση του έργου, επιβεβαιώνει την τελευταία φράση του Προλόγου, το ότι δηλ. «είναι γραμμένο με πολλή αγάπη και με αρκετό κόπο και αλίευση στο πέλαγος και στο νέφος των αγίων, η ύλη του».
Εχουν συμπεριληφθεί όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης του πολύτιμου αυτού έργου – βοηθού μας, αρκετοί άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι μας -107 συνολικά- τους οποίους ή γιορτάζαμε σε λάθος ημερομηνία, ή κι αγνοούσαμε παντελώς!
Η ταξινόμηση της ύλης του έργου είναι κατ’ αλφαβητική σειρά ιδιαίτερα υποβοηθητική στον αναγνώστη της. Ανατρέχει στον πίνακα περιεχομένων και οδηγείται σωστά, για να τον μελετήσει.
Υστερα: Η δομή και οργάνωση του νέου αυτού έργου του πατρός Ιγνατίου, επιβεβαιώνει τη θεολογική θωράκιση, γνώση και πίστη του, στις άγιες μορφές των “καλώς αθλησάντων και στεφανωθέντων” οσίων και δικαίων, αγίων και μαρτύρων της Πίστης μας!
Εχει την απέραντη γνώση, γι’ αυτούς. Τους δίδασκε
-εξάλλου- μιά ζωή, είτε από τη γυμνασιακή έδρα, είτε από την απ’ άμβωνος ομιλία του, προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μας!
Μα πάνω απ’ όλα: Τον αναθέρμαινε διακαής πόθος: Οι άνθρωποι της Εκκλησίας μας, κληρικοί και λαϊκοί, να γνωρίζουν σωστά, τον άγιο του οποίου το όνομα αξιώθηκαν να φέρουν.
Γι’ αυτό γίνεται πολύ σημαντικό το σημερινό, νέο του σύγγραμμα, που μας χαρίζει. Κρατώντας το στα χέρια μας και μελετώντας το προσεκτικά, ευχόμαστε στον Κύριο, να ενισχύει τον δημιουργό του και να τον ενδυναμώνει, για επόμενες συγγραφές του, που μας είναι πάντα πολύτιμα!
– Πάτερ Ιγνάτιε, σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς και για το σημερινό έργο σου, που μελετούμε και για την κατάλληλη ώρα που τίθεται σε κυκλοφορία γιατί με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς θα ρωτάμε τους γονείς το όνομα του παιδιού τους, θα τους πληροφορούμε για την σωστή ημερομηνία της γιορτής των, και για τον βίο των!
Πάντα άξιος και παρά Θεού ευλογημένος!

 

***
BIBIO22. Η κυρία Αθηνά Κανιτσάκη, γεννημένη στην μαγευτική Ελασσόνα της Λάρισας, από μητέρα Χανιώτισσα, ζει, ζωγραφίζει και γράφει, χρόνια τώρα στην πόλη μας, στα πανέμορφα Χανιά μας!
Την ευνόησε, φαίνεται, το κλίμα και οι εμπνεύσεις της, είναι συνεχείς, γιατί το σημερινό έργο της, που μας προσέφερε -όπως πάντα- αφιλόκερδα, με τον τίτλο: “Εύθυμα και σοβαρά των καιρών μας” (Χανιά, 2017, σχ.8ο, σελ. 150) είναι θαρρώ, το δέκατο τρίτο, αν λογαριάζω σωστά. Κι όλα της τα έργα, κυκλοφορούν εκτός εμπορίου. Χαρίζονται!
Ο, για χρόνια πρόεδρος των Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, αγαπητός Δημήτρης Νικολακάκης, τη χαρακτηρίζει ως: «καταξιωμένη πνευματική δημιουργό, μυθιστοριογράφο, διηγηματογράφο, ποιήτρια και ζωγράφο», και δεν υπερβάλλει!
Διαβάζοντας, κι εμείς, το πρόσφατο έργο της: “Εύθυμα και σοβαρά, των καιρών μας”, διαπιστώνουμε, από το πρώτο του κιόλας κείμενο- όλα σύντομα και ξεκούραστα – ότι συναρπάζει, ξεκουράζει και προ πάντων μας κάνει ευχάριστη συντροφιά!
Πάρετε για παράδειγμα, αυτό που μας φέρνει την απώλεια της ακοής μας, είναι στη σ. 17 κι έχει τίτλο: “Απρόσκλητοι επισκέπτες”. Εξ’ αρχής σας κάνει να χαρείτε την ευρηματική σύλληψή τους, να νοιώσετε την παρατηρητικότητα της δημιουργού του, να ζήσετε το βάσανο του κάθε θορύβου που μας ταλανίζει, και τέλος, να το καταγράψετε!
Ετσι, πιστεύουμε, λειτουργεί κάθε παραγωγή κειμένου της συλλογής της, και γίνεται αρχόντισσα της πένας, με την προσεγμένη της γραφή. Τα “εύθυμα και σοβαρά των καιρών μας”, μας κάνουν ευχάριστη συντροφιά και μας ξεδίνουν από τα όντως βασανιστικά μας προβλήματα.
– Κυρία Αθηνά, σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς. Συνέχισε να μας γράφεις, γιατί τα γραπτά σου είναι ευαίσθητα, ωραία, ξεκούραστα, ανθρώπινα, και μας δίνουν χαρά, που την έχομε αναγκη!
Πάντα άξια – καλή συνέχεια…

 

***
KANTANOS3. Βρεθήκαμε στην πλατεία της Μαρτυρικής Καντάνου – Σελίνου, και φίλος καλός, αγαπητός και παραδοσιακός μερακλής, μέλος του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών: “Καντανία”, ο Ιάκωβος Κασελάκης, με την εκλεκτή παρέα του, μας χάρισε έναν πολύτιμο χάρτη αναδιπλούμενο πολλαπλά, πλήρη τουριστικό οδηγό της Καντάνου.
Τον μελετήσαμε προσεκτικά και θαυμάσαμε την πληρότητά του, καθοδηγητικός της πορείας μας, της προβολής των αξιοθεάτων και της συνοπτικής Ιστορίας της Μαρτυρικής μας Καντάνου.
Συγχαίρουμε τους συντελεστές της έκδοσής του, και των ευχόμαστε: – Πάντα άξιοι, πάντα δημιουργικοί!
– Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Ευχόμαστε σε όλους καλό Σαββατοκύριακο με Υγεία και τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα. Ως τότε: γειά σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα