Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Η δεύτερη βδομάδα του Φλεβάρη τελειώνει αύριο· και μεθαύριο (16/2) έχουμε την Κυριακή του Ασώτου, δηλ. “εμέσαρε” κιόλας η περίοδος του Τριωδίου, δεν του μένουν παρά οι άλλες δύο αποκριάτικες βδομάδες για να ’ρθει η Καθαρά Δευτέρα, αρχές του Μάρτη (3/3). Ωστόσο δίνουν και παίρνουν οι συντεχνιακές συνάξεις με τα παραδοσιακά κοψίματα πρωτοχρονιάτικης πίτας κι ας είμαστε ενάμισι μήνα μετά την Πρωτοχρονιά! Ας είναι, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα, υγεία να ’χουμε!…
***
Και τώρα, απ’ όσα διαβάσαμε στα: “Χανιώτικα νέα”, πρόσφατα: Πολλοί είναι οι προβληματισμοί μας κι ασφαλώς και όλων μας, απ’ όσα διαβάσαμε προχθές, αλλά και κάθε μέρα:
Αγωνία, λοιπόν, από το θέμα: “Πάνε να μας ξεφορτώσουν τα χημικά της Συρίας”. Από το επιστημονικά πληρέστατο άρθρο του κ. Γιάννη Θ. Πολυράκη, δρα, διδάσκοντα στο Πολυτεχνείο μας, που φιλοξενήθηκε στα: “Χανιώτικα νέα” της Τετάρτης 12.2.2014. Το παραπάνω άρθρο δεν μας έβαλε απλά “ψύλλους στ’ αφτιά”, μας ξεσήκωσε κυριολεκτικά, αναλογιζόμενοι την τύχη των παιδιών κι εγγονιών μας, για μας τους ίδιους καθώς και ποιες είναι οι αντιδράσεις μας. Θ’ αφήσουμε ν’ αλωνίζουν στις γύρω μας θάλασσες και θα καθησυχάζουμε;… Ερώτημα που η απάντησή του επείγει…
***
Στο ίδιο φύλλο των έγκριτων “Χανιώτικων νέων” (δηλ. της 12.2.2014, σελ. 7η) άλλο ένα θέμα που προβληματίζει. Τίτλος του: “Οι πολιτικοί γάμοι λόγω κρίσης”, γραμμένο από την εκλεκτή, του ρεπορτάζ δημοσιογράφο των “Χαν. νέων”, κα Ελένη Φουντουλάκη.
Σαν τ’ αποδιάβασα σκέφτηκα για τους δικούς μας μελλόνυμφους κι όχι για τους αλλοδαπούς ή τους τουρίστες στον Νομό μας: Είναι τόσο δύσκολο να πάνε στην Ενορία τους ή σε ένα ξωκκλήσι που επιθυμούν, με τον παπά και τον κουμπάρο και να τελέσουν αθόρυβα τον γάμο τους; Για δαπανηρά κέντρα και τραπέζια σ’ αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται λόγος! Παραμένουμε όμως, με τη σωστή ενέργειά μας αυτή, πιστοί στην πίστη μας και στα όνειρά μας για ένα νοικοκυριό που στήνουμε, για έναν ευλογημένο γάμο, για ένα σπιτικό που ξεκινούμε, με την ευχή της Εκκλησίας.
Θα συστήναμε σε υποψήφια ζευγάρια πριν τον γάμο τους να μελετήσουν το θαυμάσιο, το ιδιαίτερα κατατοπιστικό, μοναδικό έργο, του πολυσέβαστου Γέροντα της Εκκλησίας Κρήτης, του Σεβασμιώτατου Κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη: “Προς ένα Χριστιανικό γάμο”, βιβλίο θεόπνευστο, πάμφθηνο εξ άλλου, στην πρόσφατη ανατύπωση της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλέπας.
Ο πολιτικός γάμος ίσως εξυπηρετεί σε κάποιες ιδιαίτερα επείγουσες περιπτώσεις, χωρίς βέβαια να εμποδίζεται η στη συνέχεια τέλεση και του θρησκευτικού γάμου του ζευγαριού. Αλλά, για’ αυτά, ίσως αναφερθεί άλλος αρμοδιότερός μας… Εμείς σταματούμε εδώ!
***
Και τώρα στη λοιπή τρέχουσα ύλη της στήλης μας:
Περιοδική έκδοση: “Ναυτική Ελλάς”
Με το νέο έτος -86ο- της έκδοσης του μηνιαίου περιοδικού της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενωσης και της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού: “Ναυτική Ελλάς”, τεύχος αρ. 963/Ιανουαρίου 2014, το εξώφυλλό του κοσμείται από τον ιστορικό Φάρο των Χανίων, ενώ στις εσωτερικές σελίδες φιλοξενούνται σχετικά κείμενα για τους: “Φάρους, τους προστάτες αυτούς των ναυτιλλομένων μας” καθώς και άλλα ενδιαφέροντα εκλεκτά μελετήματα, άρθρα, λογοτεχνήματα καθώς και λοιπή διαλεκτή ύλη, ενώ η όλη εικονογράφηση του τεύχους είναι πρωτότυπη, ζηλευτή! Δίκαια η ναυτική μας αυτή περιοδική έκδοση έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Τιμά την υψηλή αυτή διάκρισή της!
Εμείς, από τη θέση αυτή, στέλνουμε τα συγχαρητήριά μας στη Διεύθυνση και στους συνεργάτες της θαυμάσιας αυτής περιοδικής έκδοσης, που χρόνια τώρα μας τέρπει και μας μορφώνει!
***
Και τώρα στα Χανιά μας:
Τέθηκε σε κυκλοφορία το έργο: “Ζαέρης”, νουβέλα, του γιατρού – λογοτέχνη: Λεωνίδα Ι. Μυλωνάκη, Χανιά, 2013, σχ. 8ο, σ. 164.
Συγκεκριμένα, ο Αποκορωνιώτης (Μαχαιροί) γιατρός κ. Λεωνίδας Ι. Μυλωνάκης μας χάρισε πρόσφατα το πεζογράφημά του: “Ζαέρης”, ιστορία ενός μικρού παιδιού πολυμελούς οικογένειας, σε γλώσσα ρέουσα, ιδιωματική, με μια έκθεση βιωμάτων συναρπαστική, μ’ ένα ξετύλιγμα μύθου του έργου ζηλευτό, που δε σ’ αφήνει πραγματικά να το σταματήσεις ώσπου να φτάσεις στο τέλος του κι ώσπου να γυρίσεις και πάλι πίσω στη σ. 43, να σιγοτραγουδήσεις κι εσύ πως:
“Δεν ξαναπάω στο σκολειό,
μα θα λαλώ τις αίγες,
Να τσι δρομιάζω στα βουνά,
να πηαίνω στους γλετζέδες!”
ή να μελετάς τις καιρικές συγκρίσεις – βιώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ιδιαίτερη πατρίδα του δασκάλου του “Ζαέρη”, σε σχέση με τα δικά μας μέρη -σελ. 51- κι ακόμη τους συλλογισμούς του για το υπερφυσικό χρυσόμαλλο κριάρι που καβαλίκεψαν ο Φρίξος με την Έλλη -σ. 67- καθώς κι εκείνο το ευρηματικό για το “κουζουλό αίμα”, που λέμε στα χωριά μας -σελ. 71. Και βέβαια την αναπάντεχα βλακώδη πώληση του λαδιού που πήγε στη χώρα ο Μπουνταλοθοδωρής και τ’ ανταλλάγματα που έλαβε -σ. 75. Κι ύστερα όλη την παραδοσιακή ζωή της Κρήτης μας, απ’ αρχής μέχρι τέλους του βιβλίου, συχνά ιδιωματικά εκφρασμένη ώσπου να φτάσεις στο θαυμάσιο πατριδογνωστικό τραγούδι του συγγραφέα για τους πολιαγαπημένους του Μαχαιρούς και ν’ απαγγείλεις χαμηλόφωνα από τις σελίδες: 158 – 159 του βιβλίου τους πατριδολατρικούς στίχους: “…Aσπρα σπιτάκια στο χωριό, κόκκινα κεραμίδια,
πολλά αλλάξαν οι καιροί και λίγα μένουν ίδια.
– Το παρεκκλήσι εκεί ψηλά είναι του Αη – Γιάννη,
βολάκους και χαλάσματα εις τον αέρα πιάνει…
…Μ’ αυτός ο τόπος ο μικρός έχει ψυχή που λάμπει,
ως λάμπουνε την άνοιξη οι ανθισμένοι κάμποι.
Αυτός ο τόπος ο μικρός, μεγάλα έκανε ζάλα
και στα ουράνια ανέβηκε με χρυσαφένια σκάλα!”.
Κι ύστερα γυρίζεις στη σ. 160 και χαίρεται το μάτι σου την πανοραμική φωτό του χ. Μαχαιροί από τον φακό Φ. Μανουσάκη! Αγαπητέ μας κ. Λεωνίδα, ο πρωτότυπος και συναρπαστικός: “Ζαέρης” σας, τα εκλεκτά σκίτσα της ταλαντούχου συναδέλφου κας Αγγέλας Μάλμου και όλοι γενικά οι συντελεστές της έκδοσής σας (Β. Χαρωνίτης, Π. Ντουντουλάκη, Σ. Πλανάκης), φέρατε ένα άριστο αποτέλεσμα, έναν “Ζαέρη”, που θα επιζήσει, θα διαβάζεται, θα τον απολαμβάνουμε, γιατί χαρίζει διάθεση θαυμάσια στον αναγνώστη του! Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια!
***
Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Λασιθίου, περιοδ. έκδοση: “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” Αγιος Νικόλαος, έτος: 44ο, αρ. τ. 172 – 175, Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2013, σχ. 8ο, σ. 130.
Είχαμε προαναγγείλλει ότι θα αναφερθούμε σήμερα στα περιεχόμενα του τετραπλού τεύχους της “Αμάλθειας”, έτους 2013, χάριν των αναγνωστών μας. Και τούτο γιατί πρόκειται για ένα τεύχος ουσιαστικά αφιερωμένο στην Εκπαίδευση του Νομού Λασιθίου και τους εργάτες της: Ι. Επιτροπάκη, Ανδρ. Λογκάκη, Γ. Μπία, Μ. Φαϊτάκη – Νιωτάκη, Εμμ. Ταβλά, Στ. Βασιλάκη, Νικ. Ρεμιεδάκη, Αντ. Αλεξανδρή, Γ. Βασιλάκη, Μ. Δαουράκη, Σ. Κονδυλάκη, Γ. Παπαδάκη, Εμμ. Παυλίδη, Εμμ. Πετρουλάκη, Γ. Στεφανουδάκη, Ισμ. Φωνιαδάκη, Ι. Λουκαράκη, Ευστ. Χαλκιαδάκη και τον ποιητή Μ. Πρατιτάκη!
Και βέβαια στην πνευματική παραγωγή των συγγραφέων του ιστορικού αυτού διαμερίσματος της Κρήτης μας!
Στις καθιερωμένες, εξάλλου: “Επισημάνσεις” αφιερώνεται μεγάλο μέρος των στον όντως μεγάλο ποιητή της πατρίδας μας Κ.Π. Καβάφη, απ’ αφορμή τον εφετινό εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννησή του (1863-2013), χωρίς να ξεχνιούνται άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, σαν τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Παλαμά κ.λπ.
Στον τομέα των Συνεντεύξεων, ο δ/ντής της έκδοσης, ακούραστος κ. Σταμέλος πορεύεται ως τη Βικελαία στο Ηράκλειο, όπου συνομιλεί με τον εκ Πηλίου νυν διευθυντή της κ. Σάββα Δημ. και μας προσφέρει μια περιεκτική λίαν συνέντευξη.
Επίσης και με τον Λασιθιώτη πολυγραφότατο κ. Γιάννη Μ. Καραβαλάκη που χρόνια τώρα μελετούμε κείμενά του!
Και πάλι ο δ/ντής Σύνταξης της “Αμάλθειας” κ. Γιάννης Σταμέλος βρίσκει χρόνο για έρευνα και οργάνωση μιας άρτιας πολύτιμης λαογραφικής συνεισφοράς του για τα “Κρητικά ανιώματα”.
Φιλοξενούνται επίσης στο τεύχος πολύτιμα κεφάλαια τοπικής Ιστορίας από τον Ι. Καραβαλάκη “Χάνιαλης, ο στυγνός εκμεταλλευτής του Οροπεδίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας” και τον Στρ. Κουρουπάκη για την προ της Ενώσεως Κρήτη, με “Δύο πολύτιμα συμβουλευτικά γράμματα από τους Προξένους των Μεγ. Δυνάμεων, προς τους κατοίκους της Ανατολ. Κρήτης, στα 1896”.
Ενα τεύχος – μνημείο και πολύτιμη συνεισφορά για την Κρήτη μας!
Συγχαρητήρια και ευχές για απρόσκοπτη συνέχεια!
Εδώ όμως φτάσαμε και σήμερα στο τέλος. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα ως τότε γεια σας!