Αγαπητοί αναγνώστες
Καλημέρα Σας!
Η βδομάδα που διανύουμε, άρχισε με τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα (12/11). Η ζωή του ήταν μια συνεχής ελεημοσύνη. Γι’ αυτό και επονομάστηκε: Ελεήμονας!
Γεννημένος στην Κύπρο, όπου και μεγάλωσε, παντρέφτηκε και απέκτησεν παιδιά. Η ζωή όμως, του επεφύλασσε μεγάλες δοκιμασίες: Εχασε, μέσα σε λίγο χρόνο, γυναίκα και παιδιά, κι έμεινεν έρημος κι ολομόναχος, στο σπίτι του. Προσευχόμενος θερμά και πάντα δακρυσμένος, αποφάσισε ν’ αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του, στον Θεό! Κι η Χάρη Του, τον αντάμειψε, για τα τόσα αγαθά έργα και τις αμέτρητες ελεημοσύνες του, με τον Πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας, στον οποίο παρέμεινε ως τα χρόνια των φοβερών περσικών επιδρομών, οπότε παραιτήθηκε και γύρισε στη Γενέθλια γη Κύπρο.
Δεν την χάρηκε δυστυχώς πολύ, γιατί έφυγε για την Ανω Γη, 64 χρονών!
***
Την επόμενη μέρα (13/11) γιορτάσαμε την ιερή μνήμη Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Με την αναγνώριση του τεράστιου έργου του, εκλέχτηκεν Αρχιεπίσκοπος στη Βασιλεύουσα Πόλη. Ακολούθησεν μια βασανισμένη διαδρομή η ζωή του, εξορίες δυσβάσταχτες, που τον οδήγηησαν στον θάνατο. Η ποιμαντική του δράση, η μοναδική ευγλωττία του, εξ ου και “Χρυσόστομος”, τα θεόπνευστα έργα του, η θεία λειτουργία που παρακολουθούμε στις εκκλησίες μας, είναι λίγα μόνον, απ’ όσα θαυμάσια έπραξε και μας άφησε στην ζωή του!
***
Την Τρίτη (14/11) γιορτάσαμε τον άγιο, Απόστολο Φίλιππο, στις εκκλησίες μας. Με την γιορτή του, αρχίζει, ως γνωστόν, και η νηστεία των Χριστουγέννων (14/11-24/12), το γνωστό μας: Σαρανταήμερο!
Η στήλη μας, θυμίζει στους αναγνώστες της, επίσης, ότι ο Απόστολος Φίλιππος, είναι ο προστάτης των γεωργών και κύρια, των φτωχών!
Και κανείς μας δεν ξεχνά τις διηγήσεις των γονιών και παππουδογιαγιάδων μας, για τον Αγιο, πως ήταν ζευγάς, είχεν όμως μόνο ένα βόδι για τα οργώματα. Δανειζόταν δεύτερο, για να οργώσει…
Είπαμε πιο πριν ότι 14 του Νοέμβρη που γιορτάζεται, είναι και οι απόκριες για το Σαραντάημερο της Χριστουγεννιάτικης νηστείας.
Στο χωριό του Φιλίππου δεν είχαν να σφάξουν ζώο για κρέας της αποψινής αποκριάς. Τότε ο Φίλιππος αποφάσισε, αν κι ο πιο φτωχός απ’ όλους, να σφάξει το βόδι του το μοναδικό και τόσο χρήσιμο να το τεμαχίσει και να το μοιράσει σ’ όλα τα σπίτια του χωριού!
Μ’ αυτό το κρέας, δώρο “αποκρίγιωσαν”, όλοι οι Χωριανοί!
Ομως, την άλλη μέρα το πρωί, ο Φίλιππος έπρεπε να συνεχίσει και να τελειώσει, τα οργώματά του. Κι ο Μεγαλοδύναμος Θεός του ‘δειξε το θαύμα του: – Κατεβαίνοντας στον στάβλο του, βλέπει έκπληκτος το βόδι του, που χθες έσφαξε, στο παχνί του, να περιμένει για να πάνε στο χωράφι για το τελευταίο όργωμα της χρονιάς! Μέγα θαύμα!
***
– Χθες (16/11) είχαμε τη γιορτή του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ματθαίου. Ανεβήκαμε ως τον Αγ. Ματθαίο για να λειτουργηθούμε και για να καμαρώσουμε τους μαθητές/τριες της Πατριαρχικής Εκκλησιασικής μας Σχολής, όπου, ως γνωστόν, επιτελείται ζηλευτό εκπ/κό, θεάρεστο έργο. Τελώνης ήταν ο Ματθαίος, όμως άκουσε του Χριστού μας την πρόσκληση: – “Ακολουθεί μοι”. Ισως, πολλοί σπουδαστές μας στον Αγ. Ματθαίο, ν’ αξιωθούν ν’ ακούσουν, κι εκείνοι, όταν θα ‘ρθει η ώρα τους, το: “Ακολούθει μοι!”. Εμείς το ευχόμαστε!
– Και στην Δ/νση και το Εκπ/κό και λοιπό Προσωπικό, τα θερμότερά μας συγχαρητήρια, για το ζηλευτό έργο που επιτελείται! Πάντα άξιοι
***
– Σήμερα (17/11), το Πανελλήνιο, αναθυμάται και μνημονεύει, “Το Χρονικό των Τριών ημερών”, την τριήμερη δηλ. κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μας, από τους φοιτητές/τριες μας, και παγώνει με τη βίαιη κατάληψή του”, από τα τανκς.
Στ’ αυτιά μας πάντα ακούγεται το: “Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων…».
– Δεν είναι της ώρας και της στήλης μας, να πλατειάσουμε. Γι’ αυτό θα συστήσουμε στους αναγνώστες μας, να μελετήσουν ξανά, ένα έστω σχετικό έργο, ας πούμε π.χ. “Το Χρονικό των Τριών Ημερών”, της Κωστούλας Μητροπούλου, έκδοση: Κέδρος Α.Ε. και πρόσφατα διανομή από την αθηναϊκή εφημερίδα: “ΤΑ Νέα”, δωρεάν (σχ. 16ο, σ. 180).
***
– Στο σημείο αυτό, το μακρύ μεν αλλά τόσον σημαντικό Εορτολόγιο της βδομάδας μας, τέλειωσε, θα συνεχίσουμε στον περιορισμένο χώρο που μας μένει, με ένα ενδιαφέρον ξεφύλλισμα κι ανάγνωση μαζί, του τεύχους 108, Νοε.-Δεκ. 2017 και Ιαν. 2018, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου “Ο Ψηλορείτης”, με τον τίτλο: “Του Ψηλορείτη οι στράτες”
Το μήνυμα που διαβάζομε και στο εξώφυλλο του περιοδικού: “Η καρδιά τση Κρήτης, χτυπά και στη Ρόδο”, το επιβεβαιώνουν: Οι ζηλευτές δράσεις και δραστηριότητες των αδελφών μας Κρητικών, στη Ρόδο, και μεσ’ από τις σελίδες του κάθε τεύχους τους όπου, με γλαφυρότητα παρουσιάζονται!
Ρίξετε μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους που λάβαμε προχθές: Από την πρώτη κι όλας σελίδα, τίτλος της: “Από τεύχος… σε τεύχος”, “η Παρουσία του Βασίλη Σκουλά, του άρχοντα της Κρητ. Μουσικής”, όπως γράφει ο υπεύθυνος ύλης του περιοδικού, φίλος Γιάννης Νιωτάκης, ως “το αφιέρωμα στ’ Αρκάδι”, του Μ. Παπαμαστοράκη, φιλολόγου, “την Αρκαδική εθελοθυσία”, όπως την τίμησαν οι συμπατριώτες μας, “τα μελετήματα”, “για την μουσική της Ανατολ. Κρήτης”, την έκθεση ζωγραφικής της κας Φασουλά – Ντούνη, “το μουσικό αντάμωμα Κρήτης – Ρόδου – Πόντου”, στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου, στην πανέμορφη παλιά πόλη της Ρόδου, τα ιδιωματικά κείμενα: “Ο Μουτζαλέξαντρος” του Α. Κουκλινού, και το: “Με βάρσαμο κι αρισμαρή”, τις “Αθιβολές” και τα “νάκλια”, γεμίζουν τις καρδιές με φωνές από την γενέτειρα γη της Κρήτης, από τις στράτες του Ψηλορείτη! Συγχαρητήρια, λοιπόν, ολόθερμα. Πάντα άξιοι!
***
Και από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, το πολύτιμο έργο:
Μανόλη Καρέλλη: “Ιστορικά Σημειώματα για την Κρήτη, από την Επανάσταση του 1866 ως την Κατοχή” – Ηράκλειο, 2016, σχ. 8ο, σ. 370.
Να σημειώσουμε εξ αρχής ότι: ύστερ’ από το “Εισαγωγικό σημείωμα”, του καθηγητή κ. Γ.Μ. Σηφάκη, και τον “Πρόλογο” του Μανόλη Δετοράκη, ακολουθούν οι πολύτιμες ιστορικές μονογραφίες του αείμν. Μανόλη Καρέλλη, ως ο πίνακας περιεχομένων που ακολουθεί:
Α. Απο την Κρητική Επανάσταση του 1866-69 στη σφαγή του Ηρακλείου (1898)
1. Διονυσίου Μαραγκουδάκη. Το ιερόν και ηρωϊκόν της Κρήτης Αρκάδι και η Περιήγησις εις Κρήτην του Ιωσήφ Χατζηδάκη.
2. Στους έγκλειστους του Αρκαδίου
3. Οι προξενικές εκθέσεις για την επανάσταση 1866-69
4. 25 Αυγούστου 1898. Η μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου.
Β. Μορφές της Κρητικής ιστορίας των αρχών του 20ου αιώνα.
5. Το “Ημερολόγιο του Θερίσου” του Μιχαήλ Σακλαμπάνη.
6. Προσωπικότητες της Κρητικής Πολιτείας
7. Ο ευπατρίδης Γεώργιος Κατεχάκης.
Γ. Ο Αριστείδης Στεργιάδης και η Μικρασιατική εκστρατεία.
8. Αριστείδης Στεργιάδης: Ο αποπομπαίος τράγος του Εθνους – Η άλλη όψη.
9. “Η Ελλάς να αποβή αληθώς μοντέρνο κράτος”
Τρείς ανέκδοτες επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Αριστείδη Στεργιάδη ρίχνουν φως στη Μικρασιατική πολιτική του.
10. Οι ευθύνες των αντιβενιζελικών κυβερνήσεων και ο ρόλος του Αριστείδη Στεργιάδη.
Δ. Η Γερμανική Κατοχή
11. Τόποι μαρτυρίου και θυσίας στο διαμέρισμα του Ηρακλείου κατά την περίοδο της κατοχής 1941-1944.
12. Αντίσταση και Τύπος κατά τη Γερμανική Κατοχή (1941-1944) στο διαμέρισμα του Ηρακλείου.
13. Πρόλογος στην Εκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ:
Εκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη.
Και οι τέσσερεις ενότητες των παραπάνω περιεχομένων μελετών, μας είναι πολύτιμες. Στην α’ ενότητα, π.χ. “Για το Αρκάδι”, η σοφή του γνώμη, ύστερ’ από τις γνωστές συγκρούσεις για τον πυρπολητή του: Κ. Γιαμπουδάκη ή Εμμ. Σκουλά, αποφαίνεται ότι: «και οι δυο των, συστρατεύτηκαν στον απελπισμένον αυτόν αγώνα… και οι δυο τους, συμπορεύτηκαν στον δρόμο της Δόξας και του Εθνικού Μεγαλείου…».
Στεκόμαστε επίσης με πολλήν συγκίνηση στο μελέτημά του, για “το Ημερολόγιο του Θερίσου” του Μ. Σακλαμπάνη (σ. 61-76) και ευγνωμονούμε για τα πολύτιμα στοιχεία που μας κληροδοτεί. Σκέψεις που ισχύουν για όλα τα μελετήματά του.
Προσωπικά δεν ξεχνώ, την παρουσία του αείμν. Καρέλλη, στο Πολιτιστ. Κέντρο της Ι.Μ.Κ.Α. στις 17/5/2000, όπου η ΙΛΑΕΚ είχεν οργανώσει συνέδριο με θέμα “Την Μάχη και την Αντίσταση της Κρήτης, στον Τοπικό Τύπο”. Ημασταν κι οι δυο εισηγητές: εκείνος για τον Ηρακλειώτικο Κατοχικό Τύπο, κι η δική μου ανακοίνωση για “Τον Χανιώτικο”. (Τα πρακτικά του συνεδρίου, έχουν εκδοθεί)…
– Παρακαλώ, προ πάντων να σταθείτε με δέος μπρός στις σ. 254-366, όπου αναδημοσιεύεται “η έκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως ωμοτήτων εν Κρήτη”, των Ι. Καλιτσουνάκη, Ι. Κακριδή και Ν. Καζαντζάκη και φωτογράφου του Κ. Κουτουλάκη, απ’ ευθείας από το χ/φο αντίγραφό της του Αρχείου Του Ιστορ. Μουσείου Κρήτης, και με αρκετές φωτ. Κουτουλάκη, που συνοδεύονταν!
– Επαινούμε τις Πανεπιστημιακές μας εδόσεις, και για την πολύτιμη αυτή έκδοση, και σας ευχόμαστε:
Καλή ανάγνωση του έργου. Γειά Σας!