Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!
Πάει – συν Θεώ- και ο Νοέμβρης του φετινού χρόνου, στο καλό! Με το τέλος αυτής της βδομάδας, του μένουν, μόλις, τέσσερεις μέρες βαρυφορτωμένες βέβαια, γιατί την τελευταία μέρα του, γιορτάζεται πάνδημα ο Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος (τα σχετικά, θ’ αναφερθούν την επόμενη βδομάδα, με το καλό!)
– Για ώρας, οι πεταχτές ματιές μας στην τρέχουσα βδομάδα, κάνουν μια πρώτη στάση, στην Τρίτη (21/11) που περάσαμε, γιατί η πόλη μας, και ασφαλώς όλη η Χριστιανοσύνη, γιορτάσαμε τα: Εισόδια της Θεοτόκου· στη Χάρη Της δε, ως είναι πασίγνωστο, είναι αφιερωμένος ο Μητροπολιτικός μας ναός, η Τριμάρτυρή μας!
Η εφετινή γιορτή Της, ήταν ευλογία Θεού! Πρώτα ο καιρός ο ίδιος εόρταζε, τόσον ώστε η καθιερωμένη περιφορά της κυριώνυμης ημέρας, έγινε με ήλιο, καθ’ όλη την διαδρομή της.
Υστερα το πρόγραμμα του εορτασμού ήταν πλουσιότατο κι ευλογημένο από τη Χάρη Της! Επιβλητικές και μεγαλοπρεπείς οι σεπτές συμμετοχές Ιεραρχών της Κρήτης μας, ως και της Αλεξανδρουπόλεως, και βέβαια ο την ίδια μέρα ετήσιος εορτασμός των Ενόπλων μας Δυνάμεων (με Δοξολογία, Επιμν. δέηση στο Ηρώο της πόλης μας, για τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντες, κατάθεση στεφάνων, κ.λ. σχετικά) με τον θαυμάσιο επίλογο του ως άνω εορτασμού, όλων των Αρχών και Φορέων, στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό μας Κέντρο, τη μουσική εκδήλωση την αφιερωμένη στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου, πολιούχου των Χανίων και στην Ημέρα των Ενόπλων μας Δυνάμεων!
– Το περιεκτικότατο βράδυ της 21/11 που ζήσαμε στο Πνευματικό μας Κέντρο, με την περιεκτικότατη εισηγητική της εσπέρας, ομιλία του πανοσιολογ. πρωτοσυγγέλου της ΙΜΚΑ, αρχιμ. π. Δαμασκηνού Λιονάκη, για τα Εισόδια της Θεοτόκου, το εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα: με κρητική μουσική και τραγούδια, που αποδόθηκε θαυμάσια με την επίκαιρη προβολή βίντεο από τη δράση των Ενόπλων μας Δυνάμεων – που έκοβε την ανάσα μας – και τη σχετική ομιλία του ταγ/ρχη Π.Β. κ. Σταθάκη και την επιβεβλημένη και δίκαιη απονομή ευαρεσκειών, στους κυρίους διοικητές των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού μας και την ηγεσία της τοπικής μας Αστυνομίας, από την Ι.Μ.Κ.Α., με επιστέγασμα την αναπάντεχη βράβευση του σεβασμιώτατου ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού για την 11η επέτειο (σήμερα) της ενθρόνισης Του, στην Ι.Μ.Κ.Α., ιδέα και πρωτοβουλία του πανοσιολογ. αρχιμανδρίτη μας κ. Δαμασκηνού Λιονάκη, μας κατενθουσίασαν όλους!
– Το μουσικό δε πρόγραμμα από την Σ.Μ.Σ./5ης Ταξιαρχίας Π.Ζ. (ΙΙ. Μεραρχία Κρητών), υπό τη δ/νση του ταγ/χη (Μ.Σ.) κ. Νίκου Λαφάτα, που απολαύσαμε στη συνέχεια, μας κατενθουσίασεν όλους κι εκείνο το θαυμάσιο… σιωπητήριο και ο στην συνέχεια Εθνικός μας Υμνος, με τον οποίο έκλεισε η αξέχαστη, θαυμάσια αυτή εσπέρα, μας κατασυγκίνησεν όλους κι όλοι ευχηθήκαμε:
– Συγχαρητήρια στους συντελεστές και βέβαια στον αγαπητό συντονιστή της εκδήλωσης, τον πάντα ακούραστο Σήφη Μαρκάκη, τον μια ζωή συνεργάτη της Νομαρχίας μας και της Π.Ε. Χανίων σήμερα!
– Και του χρόνου με Υγεία σε όλους!
– Η Χάρη της Παναγίας μας, να μας προστατεύει και να μας ενισχύει, και να ενδυναμώνει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας και την Αστυνομία μας, που είναι η θωράκιση και η ελπίδα μας!
***
Αναφερθήκαμε μ’ όλα τα παραπάνω στον εορτασμό των Εισοδίων της Παναγίας, εορτή και πολιούχο της πόλης μας και κόντεψε να ξεχάσουμε μιαν ακόμη ματιά στο θέμα: Την λαογραφική, που, κι αυτή, όπως θα διαπιστώσετε, έχει το ενδιαφέρον της.
Ας χαρούμε λοιπόν μια – δυό σχετικές “λαϊκές” καταθέσεις:
– «…Το πιο σημαντικό σημάδι του Χρόνου για τη σπορά, είναι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στις 21 του Νοέμβρη.
Ανάλογα με το πότε γίνεται η σπορά σε κάθε τόπο, σε σχέση με τη γιορτή, ονομάζεται: “Της Παναγίας της Αρχισπορίτισσας”, όταν αρχίζει η σπορά, “της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας”, όταν είναι στη μέση η σπορά, όπως π.χ. εδώ στον Τόπο μας, και τέλος: “Της Παναγίας της Ξεσπορίτισσας”, στα μέρη, τα πρώιμα, που έχει ήδη τελειώσει η σπορά!
– Αυτήν την μέρα, οι γεωργοί μας, την έχουν αργία και μαγειρεύουν το ειδικό φαγητό της μέρας: “τα πολυσπόρια”. Δηλαδή βράζουν λίγους σπόρους από κάθε είδος δημητριακών και οσπρίων κι είναι το γεύμα τους. Μερικοί προσθέτουν: σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια, κι άλλοι πετιμέζι. Σε μερικά χωριά τ’ ανταλλάζουν με τους γείτονές τους. Σ’ άλλα πάλι, πηγαίνουν και στη βρύση.
Τα πολυσπόρια, σαν φαγητό, τα ετοιμάζουν και δεύτερη φορά το χρόνο: Τη νηστεία της παραμονής του Μεγάλου Αγιασμού.
– Σημειώνομε επίσης, ότι στα χωριά μας λέμε: -“Οτι καιρό ‘χει σήμερο, θα ‘ναι σαράντα μέρες!”.
– Μια λαϊκή φράση για τη μέρα: -“Μισά ’σπειρα”, “μισά ’φαγα”, “μισά ν’ έχω ακόμη”, κι είναι στα τέλη του ο Νοέμβρης!
– Κι ένα τελευταίο: Σήμερα στον τόπο μας συνηθίζεται να γιορτάζουν οι ελεύθερες Μαρίες, γιατί η Μαρία πήγε μικρό κορίτσι στο ναό. Πάντως η στήλη μας, εύχεται σ’ όλες τις Μαρίες, ελεύθερες και παντρεμμένες έστω και λίγο καθυστερημένα: Χρόνια Πολλά, με Υγεία!
– Και μια βιβλιογραφική σημείωση: Τα τοπικά μας παραπάνω έθιμα, τα επιβεβαιώσαμε και στο μνημειώδες έργο: Δ.Σ. Λουκάτου: “Τα φθινοπωρινά”, Αθήνα, 1982 και στον τόμο: “Οι 12 μήνες – Τα λαογραφικά” της Αλκης Κυριακίδου – Νέστορος, αείμνηστοι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι μας, και οι δύο!
***
– Και οι αναφορές μας στο εορτολόγιο της λήγουσας εβδομάδας, συνεχίζονται: – Χθες Πέμπτη (23/11) ήταν η εορτή του Αγίου Αμφιλοχίου. Είχε γεννηθεί στην Καισάρεια το 340 μ.Χ. Υπήρξεν συμμαθητής του Βασιλείου του Μεγάλου και του Γρηγορίου του Θεολόγου.
Μεγάλωσεν ασκητικά και ήταν θεοφοβούμενος. Αξιώθηκε να εκλεγεί Επίσκοπος Ικονίου και να ποιμάνει το ποίμνιό Του με θεία καθοδήγηση. Πέθανε το 400 μ.Χ. Χαρακτηρίστηκεν: «ως η θεία βροντή, η σάλπιγξ η του Πνεύματος, πιστών φυτουργός και πέλεκυς των αιρέσεων!».
– Με την ευκαιρία των παραπάνω μας γραμμών, ευχόμεθα και από τη θέση αυτή, εις τον φέροντα το Αγιο ονόμά Του σεβασμιώτατον μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιον, υγείαν, έτη πολλά και ενίσχυσιν του έργου του, από τον Θεόν!, ασπαζόμενοι την δεξιάν Του.
***
– Αύριο Σάββατο (25/11) υπενθυμίζομε στους αναγνώστες μας ότι εορτάζει η Αγία Αικατερίνη. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια ήταν κόρη ανωτάτου αξιωματούχου και μητέρας κρυπτοχριστιανής.
Πανέμορφη και αρκετά μορφωμένη, ονειρεύτηκε πως ο Χριστός της έφερε ένα δαχτυλίδι. Το πρωί ξυπνώντας το βρήκε στο κρεβάτι της. Το φόρεσε, έγινε Χριστιανή, και άρχισε να κηρύττει και να έρχεται σε αντιπαραθέσεις με αλλόθρησκους. Οδηγήθηκε στο μαρτύριο, ανακηρύχτηκε αγία, με τεράστια αγιολογική και θαυματουργική φήμη!
– Στις φέρουσες το άγιο όνομά Της, ευχές από τη στήλη μας, για Υγεία, Ευτυχία και κάθε καλό!
***
– Θα κλείσουμε τα σημερινά πνευματικά μας γεγονότα, με τις θερμότατες ευχές μας, για τα 25/χρονα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας μας: “ΡΑΔΙΟ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ”, της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.
«Του σταθμού που για εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια, ακολουθεί μια δημιουργική πορεία με πλήθος εκπομπών, από καταξιωμένους ανθρώπους, στηριζόμενος στην εθελοντική παρουσία παραγωγών, κρατώντας συντροφιά, στους πολυπληθείς ακροατές του…».
Νοιώθουμε ευτυχείς κι εμείς προσωπικά, γιατί στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του “Ράδιο-Μαρτυρία”, ήμουν με τακτική εβδομαδιαία εκπομπή με τον τίτλο: “Χριστιανική Λαογραφία”, από 17-4-1993, μέχρι και 1.9.1994. Στη συνέχεια και μέχρι 16.3.2013 κάπως αραιότερα.
Οι ηχογραφημένες μου αυτές εκπομπές, 127 τον αριθμό, μου είναι πολύτιμες!
– Ευχόμεθα ευώδοση του τεράστιου πνευματικού έργου του Σταθμού, να συνεχίζεται πάντα, για την πνευματική βοήθεια του πληρώματος της εκκλησίας μας. Δύναμη και ενίσχυση παρά Θεού!
Εδώ όμως φτάσαμε, για σήμερα, στο τέλος. Τα ξαναλέμε – συν Θεώ – την άλλη βδομάδα ως τότε γειά Σας και καλό Σαββατοκύριακο!