Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Καλημέρα Σας

Βρισκόμαστε, συν Θεώ, στα μέσα του Δεκέμβρη (10-16/12) και συμμετέχουμε στις γιορτές των ημερών πιστά! Ετσι: την Τρίτη (12/12) γιορτάσαμε πάνδημα τη χάρη τ’ άϊ – Σπυρίδωνα, του θαυματουργού.
Θυμήσαμε στα παιδιά μας την αγιασμένη βιωτή Του, την αρχιερωσύνη Του στην Τριμυθούντα της Κύπρου, τα συγκλονιστικά θαύματά του, που τόσον επιγραμματικά τονίζονται στο απολυτίκιο της γιορτής Του: Νεκρή προσφώνησε και του μίλησε, φίδι μετέβαλε σε χρυσό, για να βοηθηθεί πάμφτωχη οικογένεια που ζητιάνευε, αποστόμωσε τον Αρειο στην Α’ Οικ. Σύνοδο με θαυμάσιο τρόπο:
Πήρε, πάνω στην έντονη συζήτηση με τον Αρειο για το Τρισυπόστατο της Αγ. Τριάδος, ένα κομμάτι κεραμίδι που βρέθηκε μπροστά του, και φώναξε δυνατά: Εις το όνομα του πατρός”, προσευχόμενος θερμά, και η φωτιά που είχε ψήσει το κεραμίδι, πήρε προς τα πάνω και ο άγιος συνέχισε: “Και του Υιού”, και το νερό που είχε ζυμώσει το κεραμίδι, έτρεξε κάτω. Κι όταν συνέχισε: “- Και του Αγίου Πνεύματος”, άνοιξε μπρός στα μάτια του εμβρόντητου Αρείου, την παλάμη Του με το χώμα, που είχε πλαστεί και ζυμωθεί το κεραμίδι. Να την η Αγία Τριάδα του λέει ο ολιγογράμματος Επίσκοπος Σπυρίδων: Ομοούσιο και αχώριστο κεραμίδι, όμως: Φωτιά, νερό και Χώμα, δε σ’ οδηγούν στους: Πατέρα, Υιό και Αγ. Πνεύμα; Και ο Αρειος κατακεραυνωμένος πήρε των αμαθιών του!
Αυτά λέγαμε μεις τους μαθητές μας της Ε’ τάξης Δημοτικού στην Εκκλησιαστική τους Ιστορία: Βίοι αγίων, τα 35 χρόνια της διδασκαλικής μας ζωής.
Και συνεχίζαμε, στις 15/12, σήμερα, γιορτή του Αγ. Ελευθερίου, του προστάτη της ελευθερίας από αιχμαλωσίες, φυλακίσεις, καταδυναστεύσεις, αλλά και της εγκυμοσύνης των εγκύων γυναικών, με το “καλή λευτεριά”, που τους ευχόμαστε, και με το πασίγνωστο: «Αϊ Λευτέρη λευτέρωσέ το, κι άγιε Φανούρη, φανέρωσέ το».
Βέβαια, ο Αγ. Ελευθέριος δεν είχε σχέση με τη Μαιευτική ποτέ. Ορφανός από πατέρα, κατηχήθηκε στον Χριστιανισμό, από τη μάνα του, την Ανθία, που την είχε κι αυτή κατηχήσει ο Απόστολος Παύλος.
Νεότατος χειροτονείται Διάκονος και 18χρονος Ιερέας. Εικοσάχρονος γίνεται Επίσκοπος. Η πίστη και οι αγώνες του, τον οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατο, κατά τους διωγμούς του Σεπτημίου Σεβήρου. Αποκεφαλίστηκε δε μαζί με την Μητέρα του Ανθία, ενώ αγκάλιαζε το πτώμα Του.
Θα σταματήσουμε όμως εδώ, τα συναξάρια των Αγίων μας, θωράκιση και ενίσχυση της πίστης μας και ζωντανή διδαχή για τα παιδιά μας!
Δεν ξεχνούμε και τις θερμές μας ευχές στους προχθές εορτάσαντες: Σπύρο και Σπυριδούλα και σήμερα: Ελευθέριο και Ελευθερία. Η χάρη των Αγίων, που φέρουν τα ονόματά τους, να τους βοηθά στη ζωή των και να είναι πολύχρονοι και γεροί!
***
Στο σημείο αυτό, είναι καιρός να ρίξουμε τη ματιά μας, σε πνευματικές εκδηλώσεις, νέες εκδόσεις και λοιπά σχετικά.
Ξεκινούμε, όπως είναι φυσικό, από τα ψηλά της Πατρίδας μας, από τη Δοξασμένη Ηπειρό μας, και συγκεκριμένα από τη θαυμάσια, την χαρισματική φωνή της, την εφημερίδα της:
“ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ”
Ετος 84ο, αρ. φύλλου: 203 (της γ’ περιόδου), Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017.
Είμαστε χρόνια τακτικοί μελετητές της. Στο πρόσφατο φύλλο της, που λάβαμε προχθές, δεν υπάρχει γραμμή, που να μπορεί ο αναγνώστης της, ν’ αφήσει αδιάβαστη, είναι δεν είναι Ηπειρώτης!
Χαρείτε, σε μια πρώτη, έστω, ματιά, τίτλους συνεργασιών, του 203 φύλλου:
“Κων/νος Δαβάκης – Χαραλ. Κατσιμήτρος, δόξασαν την Ελλάδα και δοξάστηκαν” κείμενο του Σεβασμ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσας, κ. Ανδρέα, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες των ηρωικών αγώνων τους με τους εισβολείς Ιταλούς, του 1940.
Και βέβαια αναφορά και στα σχετικά κείμενα άλλων συνεργατών, για τα παραπάνω ηρωϊκά πρόσωπα.
“Παναγία και Ελληνισμός”, πολύτιμο επίσης άρθρο του κ. Μιχ. Τρίτου, Καθηγητού Θεολογίας του Αριστοτελ. Παν/μίου Θεσ/νίκης.
Και το ξάφνιασμα του φύλλου για τους Κρήτες αναγνώστες και όχι μόνο: “Η Μάχη στα Τρία Χάνια του Μετσόβου (9-11-1912) και η συμβολή των Ηρωικών Κρητών Εθελοντών”, του αγαπητού συντοπίτη μας κ. Μανόλη Σπανουδάκη, από τα Γερακιανά Κισάμου!
Μελέτη πλουσιότατη, περιεκτική. Τιμά την Κρήτη μας και τους Ηρωές της! Η στήλη μας τον συγχαίρει ολόθερμα, καθώς, βέβαια και τη θαυμάσια, ιστορική, εφμερίδα, που τον φιλοξένησε.
Ηπειρος και Κρήτη, μια ζωή στους κοινούς αγώνες!
Γενικά, το φύλλο περιλαμβάνει, όπως πάντα, πλούσια κείμενα, περιεκτικά, με στήλες αφιερωμένες στις “εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης σ’ όλην την Ηπειρο, για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ”, λαογραφικές μελέτες, ποίηση και λοιπά, ώστε το σύνολο των οκτώ σελίδων της, μεγάλου σχήματος 35χ50, να είναι πολύτιμο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Το “Ηπειρωτικόν Μέλλον”, συνεχίζει επάξια την έκδοσή του, τώρα και 83 χρόνια, από τον άξιο συνεχιστή δ/ντή του κ. Σταύρο Αμπάζη, και την ακούραστη κα Ελένη Γκογκώνη – Αμπάζη, σύμβουλο της ιστορικής αυτής έκδοσης, που τιμά την Ηπειρο, τη Δημοσιογραφία, την Πατρίδα μας!
Ευχόμαστε πάντα πρωτοπόροι να συνεχίζετε το έργο Σας και το 2018, να είναι ειρηνικό και πλούσιο σε έργο.
Από την Κρήτη, την αγάπη μας και τις ολόθερμες ευχές μας!
Κι από την Ηπειρο στην Κρήτη μας, στα Χανιά μας, στην παρουσίαση του έργου: Γεωργίου Ευστρ. Ψαρουδάκη:
“Παγκρήτιος Ομιλος Βρακοφόρων: 60 χρόνων Ιστορία (1957-2017), Χανιά, 2017, σχ. 4ο, σ. 180 κ πλούσια έγχρωμη και α/μ με εικονογράφηση.
Λεύκωμα 60 χρόνων παρουσίας του Παγκρητίου Ομίλου Βρακοφόρων, με υλικό πολύτιμο συγκεντρωμένο, οργανωμένο και σχολιασμένο με περισσή φροντίδα από τον κ. Γεώργιο Ευστρ. Ψαρουδάκη, πρωτοχορευτή και τον ίδιο! του εν λόγω Συλλόγου.
Παρακολουθήσαμε την παρουσίαση προσεκτικά. Γνωρίζαμε το περιεχόμενο του τόμου από τις προ της έκδοσής του ενέργειες μας. Ετσι, κρατώντας τον ευπαρουσίαστο τόμο – λεύκωμα, στα χέρια μας, σκεπτόμαστε και προτείνουμε τα παρακάτω: Πώς:
– Οποιος θέλει και ενδιαφέρεται να ξαναζήσει, αν έχει τα χρονάκια του, ή να χαρεί, αν είναι νέος και μερακλής, σημαντικές παρουσίες της γνήσιας, αυθεντικής μας Παράδοσης, δεν έχει παρά να προμηθευτεί το θαυμάσιο και πλουσιότατο αυτό Λεύκωμα, στις σελίδες του οποίου παρελαύνουν μεγάλες ώρες της Κρητικής μας παρουσίας!
Ναι! Μεγάλες και ανεπανάληπτες, σαν π.χ.:
– Κατά την άφιξη και υποδοχή των βασιλέων (18-5-1957) και το ιστορικό τσαλίμι του Λέφα στο τραπέζι της Βασίλισσας.
– Κατά την επίσκεψη – φιλοξενία του Συλλόγου, στο σπίτι του Σ. Βενιζέλου στην Αθήνα (20-6-1957) και στ’ Ανάκτορα.
– Στις Βρύσσες Αποκορώνου με τον Πρίγκιπα Γεώργιο.
– Στ’ Ακρωτήρι και στον τάφο του Εθνάρχη,
– Καλωσορίζοντας τους Κρήτες της Αμερικής – Κρητ. γάμος στο στάδιο,
– Στην κηδεία του Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο Ηρακλείου (5-9-1957),
– Στην Διεθνή Εκθεση Θεσ/νίκης το 1957
– Στην κηδεία του Πρίγκιπα Γεωργίου.
– Στις κινηματογρ. ταινίες: “Το Νησί των γενναίων”, “Αγάπη γραμμένη με αίμα”, στο θέατρο Μάνου Κατράκη, στην Πάτρα, στο Ελσίνκι Φινλανδίας, στον Φιρκά (1-12-1963) με πρωθυπουργό και βασιλιά, για τα 50 χρόνια της Ενωσης. Κι ύστερα: (7-2-1964), στην κηδεία του Σ. Βενιζέλου.
Το 1965 στην Αμερική, Ουάσιγκτον, Καλιφόρνια, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, και οι μοναδικά θαυμάσιες παρουσίες του Συλλόγου, δεν έχουν τελειωμό! Κι όπου βρεθούν, οι εντυπώσεις είναι θαυμάσιες!
– Ευχή μας, οι σελίδες 158-176, με τη νέα γενιά του Συλλόγου, να αποκτήσουν στο μέλλον (στη δεύτερη ίσως έκδοση του έργου αυτού) την δική τους αναλυτική παρουσία, που είναι η συνέχεια τους!
Ο αγαπητός μας Γιώργος Ψαρουδάκης, ασφαλώς και συγκεντρώνει από τώρα το υλικό της συνέχειας, του θαυμάσιου έργου του.
– Και κάτι ακόμη κλείνοντας: Τα λίγα χρήματα με τα οποία αγοράζομε το Λεύκωμα, πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στο ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης: “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ” Χανίων, προσφορά αγάπης στον συνάνθρωπό μας, πολύτιμη!
***
Εδώ όμως φτάσαμε για σήμερα, στο τέλος. Τα ξαναλέμε – συν Θεώ – την άλλη Παρασκευή, ως τότε γειά Σας και Καλό Σαββατοκύριακο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα