Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλή Σαρακοστή με Υγεία!
Σήμερα, Παρασκεή (23/2) η πρώτη στάση των “Χαιρετισμών της Παναγίας”, στις εκκλησίες μας, ενώ το πρωί γιορτάσαμε την μνήμη του Ιερομάρτυρα και Ισαποστόλου Αγίου Πολύκαρπου, Επισκόπου Σμύρνης (+156μ.Χ.)
Δεν ξεχνούμε επίσης ότι αύριο (24/2) έχομε το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής, των Αγ. Θεοδώρων, όπως το ορίζει η Εκκλησία μας. “Τρία τα Ψυχοσάββατα του Τριωδίου”, μας ορμήνευγαν οι γονιοί μας: “Της Αποκριάς, της Τυρινής, και των Αγίω Θοδώρω”, μέρα που μνημονεύουμε τους πεθαμένους μας. Με το κερί μας, το ψυχοχάρτι μας και το θυμίαμά μας (στον τάφο, στο σπίτι, στην εκκλησία, η ενθύμησή μας, ευφραίνει την ψυχή του τεθνεώτος μας! Ετσι μας δίδασκε στο μάθημα της Λαογραφίας, ο αείμν. σήμερα καθηγητής μας Δημ. Λουκάτος, κι έτσι μας τ’ άφησε “παραγγελιά” στο μνημειώδες έργο του: “Συμπληρωματικά του Χειμώνα και της Ανοιξης”, σ. 155.
Μεθαύριο (25/2) Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεν ξεχνούμε την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία και περιφορά των Εικόνων, στις Εκκλησίες μας και βέβαια στην εορτάζουσα Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ι.Μ. Γωνιάς, στο Κολυμπάρι και στη συνέχεια εόρτιο ομιλία στην παρακείμενη Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, όπου φέτος ομιλητής θα είναι ο μια ζωή πενήντα χρονών γενικός δ/ντης της δρ κ. Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός. Όσοι πιστοί προσέλθετε!
Καιρός, τώρα, να δούμε, όσες προλάβουμε, εκδόσεις της Κρήτης μας, γιατί, μετά πλούσια εορτολογικά και λαογραφικά της περιόδου, τις αποξεχάσαμε, κι είναι τόσο ενδιαφέρουσες: Αρχίζουμε λοιπόν απ’ ανατολικά, κι ως όπου φτάσουμε:
Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Λασιθίου:
“Αμάλθεια”
Περιοδ. έκδοση Αγ. Νικόλαος, έτος: 48ο, τ. 188-191, 2017, 8ο, σ. 112.
Το τετραπλό, κι εφέτος, τεύχος της πολύτιμης: “Αμάλθειας” ξεπέρασε τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και κυλοφορήθηκε πρόσφατα, πλούσιο και περιεκτικό.
Δεν διέφυγε της Σύνταξης, η 60η επέτειος από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη, και αφιέρωσε, τα δέοντα, στις σ. 13-40, κι όλα πρωτότυπα!
Πλούσια επίσης, τα λαογραφικά και γλωσσολογικά θέματα, που περιλαμβάνονται στο τετραπλό αυτό τεύχος, από “Τα Τοπωνύμια της Θριφτής Ιεράπετρας” του Γ. Μανιαδάκη, ως τις αξέχαστες και συναρπαστικές εύθυμες ιστορίες του αείμν. συνάδελφου Αριστοφάνη Χουρδάκη, κι ως την “Κρητική ντοπιολαλιά” της κας Μαρίας Καρτέρη – Σιγανού, κ.ά. Του Μανώλη Μαρκάκη, η σύντομη μελέτη, “για τη λέπρα, στα προπολεμικά χρόνια”, μας θυμίζει τις παλιές, μικρές ιστορίες στο Νησί. Τέλος: Ιστορικές μελέτες “για τη συμμετοχή των Νεοζηλανδών και την υπεράσπιση του Μάλεμε” του κ. Μαν. Πέπονα, ιστορικού (σ. 69-78) και την “παρουσία της Κρήτης, στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών”, του κ. Ι. Σταμέλου, προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τον κάθε ενδιαφερόμενο. Και οι βραβεύσεις Τιμής και ευγνωμοσύνης, από την Ι.Λ.Ε.Ν. Λασιθίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί και δίκαιες είναι και συμβάλλουν και προτρέπουν φορείς και πρόσωπα για ανάλογες προσφορές. Γενικά, όλες οι σελίδες του τεύχους προσφέρουν, διδάσκουν, γίνονται οδοδείκτες για τους επιγενομένους. Η “Αμάλθεια” αγρυπνά, καταγράφει και τιμά. Χρέος όλων μας, η ενίσχυση της πολύτιμης προσφοράς της!
***
Κι από τα Λασιθιώτικα, στα Καστρινά τα μέρη:
Στα χέρια και στα μάτια μας, η ετήσια έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης: “Παλίμψηστον” (Ηράκλειο Κρήτης, Φθινόπωρο 2017, τ. 34, σχ. 8, σ. 234)
Το πρόσφατο 34ο τεύχος, της περιοδικής έκδοσης “Παλίμψηστον” της Βικελαίας Ηρακλείου, περιλαμβάνει, “μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του”, όπου φιλοξενούνται: α) “Ο επικήδειος, για τον Ν. Καζαντζάκη”, του Μενέλαου Γ. Παρλαμά, β) δύο άρθρα σχετικά με τον “Καζαντζάκη και το έργο του”, του ίδιου, γ) “Ο Ν. Καζαντζάκης και οι Ιστορίες του παπαγάλου” του Γ. Βαρθαλίτη και δ) “Γιατί δεν βραβεύτηκε το 1957 στις Κάννες: “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” του Γ. Ορφανού.
Ακολουθούν, στη συνέχεια σ. 41-230, σημαντικά μελετήματα και έρευνες, των εκλεκτών επιστημόνων, συνεργατών του τόμου: Ι. Μ. Μαρκάκη, Ανδρέα Λενακάκη, Μιχ. Πασχάλη, Παντ. Χαραλαμπάκη, Βιργινίας Βέργη – Νέρη, Ευγενίας Λαγουδάκη, Νίκου Παναγιωτάκη, Σωτήρη Γουνελά και Συμ. Γρ. Σταμπουλου, συνεισφορές όλες, για την προαγωγή των Κρητολογ. σπουδών. Ευχή μας, η απρόσκοπτη συνέχιση της πολύτιμης αυτής περιοδικής έκδοσης της Βικελαίας και υποχρέωσή μας, η αναγνώριση της προσφοράς των συνεργατών της!
Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!
***
Ο δρόμος που ξεκινήσαμε λοιπόν σήμερα, μας οδηγεί από το Μεγάλο Κάστρο στο γειτονικό μας Ρέθεμνος!
Από το Ρέθεμνος λοιπόν, το πολύτιμο δώρο του εκλεκτού φίλου Χάρη Στρατιδάκη· μια αξιόλογη έκδοση της έγκριτης εφημ. “Ρεθεμνιώτικα Νέα”, με τον τίτλο:
“Κόσμημα πνευματικόν της Ρεθύμνης.
Μαρία Τσιριμονάκη (1925 – 2017),
στις πολύτιμες 86 σελίδες της οποίας αποθησαυρίζονται οι ομιλίες – εισηγήσεις, εκλεκτών Ρεθεμνιωτών, κατά την εκδήλωση μνήμης για την αείμνηστη Μαρία Τσιριμονάκη, στο Σπίτι Πολιτισμού Ρεθύμνης, την Κυριακή 14-1-2018, το απόγευμα. Ο περιεκτικός τόμος ανοίγει με το “Αντί προλόγου”, εισαγωγικό στην εκδήλωση, του εκδότη των “Ρεθ. Νέων”, κ. Μ. Χαλκιαδάκη, συνεχίζει με την: “Εισαγωγή” στο όλο περιερχόμενο της επιβεβλημένης αυτής εκδήλωσης, για την αειμν. Μ. Τσιριμονάκη, και στις συμμετοχές αξίων προσώπων – ομιλητών της εσπέρας από τον Χ. Στρατιδάκη, ενώ έπονται οι χαιρετισμοί Αρχών και Φορέων.
Στη συνέχεια (σ. 19-85) έχομε τα κείμενα των περιεκτικών για το Πρόσωπο και το έργο της αειμν. τιμώμενης, εισηγήσεων, των κ.κ. Χαράς Ζωνουδάκη, Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Φέφης Βαλαρή, Μιχ. Τζεκάκη, Κατερίνας Τσακάλη, Χάρη Στρατιδάκη και Ελευθερίας Μιχάλα.
Ενας τόμος προσφοράς και αναγνώρισης του πνευματικού και ευρύτερα κοινωνικού έργου, που μας άφησε η αξέχαστη αυτή Ρεθεμνιώτισσα αρχόντισσα του ήθους!
Θερμά τα συγχαρητήρια της στήλης μας, στους διοργανωτές, πρωτεργάτες και εισηγητές της σημαντικής αυτής εκδήλωσης και βέβαια στα έγκριτα: “Ρεθεμν. Νέα” τα οποία με τη φροντισμένη τους αυτή έκδοση, μας έκαμαν κι εμάς κοινωνούς της τόσον αξιόλογης αυτής εκδήλωσης! Πάντα άξιοι! Ξεπληρώσατε ένα χρέος, τιμήσατε μια δίκαιη αναγνώριση. Μπράβο σας!
***
Για τα Χανιά μας, που ’χουν τώρα σειρά, σταματώ από συγκίνηση στο Ημερολόγιο του 2018 του 1ου Γεν. Λυκ. Χανίων. Συγκίνηση γιατί κι εγώ από αυτό το ιερό τέμενος των Γραμμάτων της πόλης μας, πήρα απολυτήριο, πριν από 68 χρόνια! Ξεφυλλίζω διερευνητικά το ωραίο σας ημερολόγιο και σας συγχαίρω μεσ’ από την καρδιά μου, για το περιεχόμενό του! Προ δεκαετίας, βρέθηκα μπρος στο Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο, με τους μοναδικούς
-όπως γράφετε κι εσείς- θησαυρούς του αρχαίου κόσμου, που… βρίσκονται σε ξένα χέρια! Δεν ξεχνιέται η συγκίνηση εκείνη. Γι’ αυτό ό,τι και να γράφουμε είναι λίγο, για το τόσον σημαντικό περιεχόμενο του εφετινού σας ημερολογίου με αναφορά “στις ελληνικές αρχαιότητες στα μουσεία του Κόσμου”! Συγχαίρουμε για την ιδεά και την εκτέλεσή της: μαθητές, καθηγητές και λυκειάρχη σας και για την ιδεά και για το περιεχόμενο. Το εισαγωγικό σας κείμενο, θαυμάσιο, σωστό, μελετημένο, τα ίδια και για τα γραφόμενά σας και τα έργα μαθητών/τριων.
Σας καμαρώνουμε και σας ευχόμαστε Πρόοδο και Επιτυχίες στη ζωή σας! Εχετε εκπαιδευτικούς που σας δείχνουν δρόμους. Ευχές να προκόψετε και πάντα χαρούμενοι, όπως στις θαυμάσιες φωτογραφίες σας. Καλή σχολική χρονιά, υγεία και προκοπή.
Κι εδώ για σήμερα· τελεία και παύλα· γειά Σας! Και στους εορτάζοντες: θερμές ευχές!