Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες
Καλημέρα Σας!

O_Euaggelismos_ths_Theotokou_10Η προτελευταία βδομάδα του Μάρτη, πορεύεται προς το τέλος της, βαρύτιμα στολισμένη: Χθες (22/3) με τον Μεγάλο Κανόνα στις εκκλησίες μας, απόψε (23/3) στους ίδιους ιερούς μας χώρους, ο Ακάθιστος Υμνος, στο σύνολό του (Α-ω), για να ξημερώσει το Σάββατο (24/3) με τα προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Επετείου της 25ης Μαρτίου, που πανελλήνια θα γιορταστεί πανηγυρικά στις Εκκλησίες μας, στα Ηρώα των Πεσόντων μας, με τις καθιερωμένες τελετές, συμμετοχές και παρελάσεις!
Βαρύτιμη λοιπόν, βδομάδα η λήγουσα και οι ευχές της στήλης μας ολόθερμες προς τους αναγνώστες μας ξεχωριστά βέβαια στους εορτάζοντες: Βαγγέλη και Ευαγγελία, κι επίσης στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία μας, που θα τους καμαρώσουμε και θα τους χειροκροτήσουμε μεθαύριο, στις παρελάσεις, στις καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα μας και στις σχολικές γιορτές που θα μας παρουσιάσουν!
Και βέβαια δίπλα και πανύψηλα ξεκορφίζουν τα στρατευμένα νιάτα μας, η ελπίδα του Εθνους μας, με το παράστημα και τη λεβεντιά των, που θα καταχειροκροτηθούν παρελαύνοντας, μεθαύριο στις 25 του Μάρτη και στην πόλη μας και σ’ όλον τον Ελλαδικό χώρο!
Αυτή η βδομάδα λοιπόν, είναι όντως βαρύτιμη, κι ό,τι και να γράψει ο συντάκτης της στήλης αυτής, φτωχικό και λίγο θα ‘ναι! Εύχεται λοιπόν σε όλους Υγεία και Χρόνια πολλά και πιστεύει ότι σ’ όλα τα παραπάνω θα μετέχουμε όλοι ολόψυχα!
Αρχίζοντας, χρονιάρα μέρα, την παρουσίαση ιδιαίτερα ενδιαφερόντων βιβλίων, θα μας επιτρέψετε μια σχετική με πρόσφατη έκδοση ανακοίνωση, μιας κι ο δημιουργός της, καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος, πνευματικός άνθρωπος και σ’ όλα του Δάσκαλος, ο Βαγγέλης Κακατσάκης, που γιορτάζει κιόλας, έθεσε σε κυκλοφορία από προχθές, τη νέα του ποιητική συλλογή με τον τίτλο: “Οπως το ψωμί”, από τις εκδόσεις: “Πυξίδα, της πόλης”, της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης”, του επίσης αγαπητού μας Ματθαίου Φραντζεσκάκη. Εικονογράφηση της κας Αγγέλας Μάλμου.
Για το παραπάνω, τέταρτο ποιητικό βιβλίο, του ξεχωριστού φίλου Βαγγέλη, η στήλη μας θα αναφερθεί υστερ’ από λίγες μέρες.
– Δεν μπορούσεν όμως, να λάβει το έργο, και να μην το αναγγείλλει στους αναγνώστες, την ίδια μέρα. Βαγγέλη, καλοτάξιδο το νέο σου έργο. Από το ξεφύλλισμα του και μόνο, μας επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα της νέας σου, αυτής, ποιητικής παραγωγής!
***
– Κι από τον Αποκόρωνα των Χανίων, στη Θεσ/νίκη της Μακεδονίας μας, απ’ όπου μας ήρθε έργο πολύτιμο για θέμα: Κρητικό!
– Πρόκειται για τα Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, αφιερωμένου στην κα Κομνηνή Δ. Πηδώνια, με θέμα:
Ο “Ερωτόκριτος” του Β. Κορνάρου”
– Ερευνητικές Προτάσεις και προοπτικές –
Θεσ/νίκη, Ιούλιος 2017, σχ. 8ο, σ. 256+ εικονογράφηση.
Την επιμέλεια της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου, που έγινε στη Θεσ/νίκη, 28-29/5/2015 από τους τομείς: Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, ανέλαβαν οι κ.κ. Τάσος Α. Καπλάνης, Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη και Σωτηρία Σταυρακοπούλου. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Δήμου Σητείας και συνεργάστηκαν προσφέροντες τις υπηρεσίες των και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού αφιλόκερδα.
ekdoseisΟ ενδιαφέρων τόμος ανοίγει με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σητείας κ. Θ. Πατεράκη και συνεχίζεται με τον περιεκτικό Πρόλογο των επιμελητών της έκδοσης, και με ένα επίσης ενδιαφέρον Επίμετρο εικόνων, που μας λένε πολλά!
Στη συνέχεια έχομε σύντομο βιογραφικό σημείωμα για την κα Κομνηνή Δ. Πηδώνια, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα φιλολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/νίκης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κας Πηδώνια και τα δημοσιεύματά της, αφορούν κατ’ εξοχήν στη Δημώδη Μεσαιωνική Ελληνική και την Παλαιότερη Νεοελλ. Λογοτεχνία και μάλιστα την Κρητική του 16ου και 17ου αιώνων.
Η εργογραφία της είναι πλουσιότατη και δημοσιεύεται στις σελ. 19-24 του παρόντος τόμου, αναλυτικά.
Ακολουθεί το ενδιαφέρον μελέτημα: “Κομνηνής Δ. Πηδώνια, Επαινός”, της κας Σωτ. Σταυρακοπούλου, ιδιαίτερης σημασίας και αξιολόγησης, ακριβοδίκαια, του πολύτιμου έργου της Τιμώμενης.
Είχα την ευτυχία, για χρόνια, να συνομιλώ και ν’ αλληλογραφώ με τον αείμν. Δάσκαλο Κριαρά και θυμάμαι που πάντα εκφραζόταν με βαθύτατη εκτίμηση στο πρόσωπο και στο έργο της κας Πηδώνια, καθώς τονίζεται από την παραπάνω μελέτη της κας Σταυρακοπούλου.
Ενα μικρό παράθεμα από την εργασία της, ακολουθεί, ως δείγμα:
«…Το κύριο προσόν του χαρακτήρα της κυρίας Πηδώνια είναι η εφ’ όρου ζωής αφοσίωση. Η αφοσίωση γενικά μπορεί να αφορά το δάσκαλο, αλλά αντανακλάται στα γράμματα, στην επιστήμη, στο έργο και ουσιαστικά βοηθώντας τον άνθρωπο στη δουλειά και παίρνοντας πάνω της ένα μέρος των πρακτικών αναγκών του, προώθησε την επιστήμη. Και μάλιστα η προβολή αυτή έγινε προς το πρόσωπο του δασκάλου της, ενώ εκείνη έμεινε στη σκιά, που σημαίνει ότι δεν είχε προσωπικές φιλοδοξίες ούτε εφήμερη ματαιοδοξία, κι αυτό αποδεικνύεται και από το ότι οι συνάδελφοι, αναγνωρίζοντας το έργο της, σχεδόν την πίεσαν να δεχτεί την αφιέρωση αυτού του συνεδρίου στο πρόσωπό της…». (σ. 31)
Ακολουθεί στον τόμο, το Β’ μέρος (σ. 35 – 253) με τα μελετήματα – συμμετοχές, των κ.κ. εισηγητών του εν λόγω συνεδρίου. Περιοριζόμαστε, λόγω χώρου, στους τίτλους των και μόνο
Κομνηνή Δ. Πηδώνια, “Παρατηρήσεις στο κείμενο του Ερωτόκριτου”…
Γιώργος Κεχαγιόγλου, “Νεότερες φιλολογικές εκδόσεις του Ερωτόκριτου, εκτιμήσεις, απορίες, εικασίες, προτάσεις”…
Ντία Φιλιππίδου – Wilm F. Bakker, “Nέες εξελίξεις στην ανάλυση του Ερωτόκριτου: η συμβολή της Νένας στην Ερωφίλη και στον Ερωτόκριτο”.
Alfred Vincent, “Σε αναζήτηση του Χαρίδημου: ο Κρητικός στα ιστορικά και πολιτισμικά του συμφραζόμενα”…
David W. Holton, “Το επίθετο στον Ερωτόκριτο”…
Σωτηρία Σταυρακοπούλου, “Κλητικές προσφωνήσεις στον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου”…
Γιώργος Ποιμενίδης, “Εγώ δε θέλω και δειλιώ να σασε πω με γράμμα: ανίχνευση της αφηγηματικής εξοικονόμησης στον Ερωτόκριτο”…
Μαρία Αποστολίδου, “Τα χρώματα στον Ερωτόκριτο”…
Κώστας Γιαβής, “Ερωτόκριτος και Aretusa”…
Mιχαήλ Πασχάλης, “Μυθοπλασία και ιστορία στον Ερωτόκριτο”…
Γιώργος Καλλίνης, “Η εικόνα μιας χαμένης αυτοκρατορίας ή το Βυζάντιο στον Ερωτόκριτο”…
Τάσος Α. Καπλάνης, “Εικαστικές εκδοχές του Ερωτόκριτου: μια πρώτη διερεύνηση”…
Η επισταμένη μελέτη του τόμου, φωτίζει τα μέγιστα το θέμα του “Ερωτόκριτου” του Κορνάρου, διευρύνει τις γνώσεις μας, μας ενθουσιάζει.
Συγχαίρουμε ολόψυχα για την απόδοση της δέουσας και δικαιουμένης τιμής στην αθόρυβη κα Πηδώνια και επαινούμε θερμά τους μετέχοντες στον Τόμο μελετητές και βέβαια τον Δημο Σητείας για την ευγενέστατη χειρονομία του, την δαπάνη της έκδοσης!
Από τα Χανιά, κα Πηδώνια, τον σεβασμό και την εκτίμησή μας!
Να ‘στε πάντα καλά!
***
222– Και να μας πάλι στην Κρήτη, στο Μεγάλο Κάστρο, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, τρ. έτους, στις 7.30 το απόγευμα, θα γίνει πανηγυρική παρουσίαση του εκλεκτού έργου του Δημήτρη Θεοδοσάκη: “Απ’ τα χώματα σου”, με την εμπνευσμένη μουσική του Γιάννη Δαμαρλάκη, του “Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής: “Ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης”, με δεκάδα μουσικών καλλιτεχνών, υπό τη διεύθυνσή του, στην αίθουσα “Ανδρόγεω”, του Δήμου Ηρακλείου, με ελεύθερη είσοδο!
Είμαστε βέβαιοι πως θα γίνει το αδιαχώρητο και ότι και από τα Χανιά μας, αρκετοί θα φτάσουν ως το Ηράκλειο, για να παρακολουθήσουν την περιεκτική πνευματική αυτή εσπέρα. Εξάλλου η στήλη μας έχει παρουσιάσει αναλυτικά το έργο του Δ. Θεοδοσάκη: “Απ’ τα χώματά σου”, στις 9-2-2018, και τον μουσικό κ. Γιάννη Δαμαρλάκη, γνωρίζει κάλλιστα, από παλαιότερες μουσικές του παρουσίες που είναι πάντα εμπνευσμένες!
***

Untitled-1Για την τιμητική εκδήλωση στο Ρέθυμνο, στις 19/3 το βράδυ, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της πόλης (Μ. Βερνάρδου 28-30), ένα μεγάλο ευχαριστώ: στους διοργανωτές: Ιστορικό, Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, την αιγίδα της Ι.Μ.Ρ. κ. Αυλοποτάμου, της Π. Ενότητας και του Δ. Ρεθύμνης, στους εκλεκτούς ομιλητές – εισηγητές: κ.κ. Φ. Βογιατζάκη, Αναστ. Πλατύρραχου, Χάρη Στρατιδάκη, Βασ. Χαρωνίτη, Βαγγέλη Κακατσάκη, Γιάννη Παπιομύτογλου, Θεοδ. Πελαντάκη, Κώστα Φουρναράκη, Μαρ. Ασημομύτη – Εκκεκάκη, Μάνο Γοργοράπτη, Ματθ. Φραντζεσκάκη, Κατερ. Τσακάλη – Δομαζάκη και Εύα Λαδιά, σας είμαι βαθύτατα υποχρεωμένος, όπως και στους χαιρετίσαντες την εκδήλωση στην αρχή. Ο βαρύτιμος έπαινος (πλακέττα) που μας τιμήσατε και η συγκινητική σας προσφώνηση κ. Φ. Βογιατζάκη, δεν ξεχνιούνται κι ό,τι και να είπα στην αντιφώνησή μου είναι φτωχά και λίγα. Ποτέ δεν θα ξεχαστεί αυτό το βράδυ στο Ρέθυμνο, και μου δίνει κουράγιο και ζωή και για συνέχεια! Πάντα υπόχρεως, ευχαριστώ, και θα επανέλθω σύντομα!
Εδώ όμως φτάσαμε, συν Θεώ, στο τέλος και σήμερα. Ευχές στους εορτάζοντες, ευχές για την εθνική μας επέτειο, και καλό Σαββατοκύριακο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα