Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, καλημέρα σας!
Στο τέλος του Μάρτη η βδομάδα που διανύουμε. Ηδη την Κυριακή (30/3) γιορτάζεται η Τέταρτη Κυριακή των Νηστειών, η αφιερωμένη στον Ιωάννη, τον συγγραφέα της “Κλίμακας” και Τρίτη πρωί (1/4) έχουμε την Πρωταπριλιά και επομένως την αρχή του τέταρτου μήνα του χρόνου, μήνα ανοιξιάτικου, μήνα με θερινή ώρα πια, μήνα που θα μας φέρει στις 20 του το Πάσχα!
Σ’ αυτές τις τελευταίες μέρες του Μάρτη γιόρτασε το πανελλήνιο την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, με τη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα που της πρέπει.
Τα τελεσθέντα κατά την 25η Μαρτίου στην πόλη μας (επίσημο πρόγραμμα κλ.) τα έγραψαν στα χθεσινά τους φύλλα οι τοπικές μας εφημερίδες και τα ζήσαμε και ολοζώντανα από τις εκπομπές που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί μας σταθμοί.
Επιθυμούμε πάντως να σημειώσουμε με ικανοποίηση την πλούσια συμμετοχή: των προσκοπικών και οδηγητικών ομάδων, των πολιτιστικών, παραδοσιακών μας συλλόγων, με τις θαυμάσιες παραδοσιακές τοπικές των ενδυμασίες, τα σχολεία μας – όλων των βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, εκκλησιαστική μας σχολή) καθώς και των ανωτέρας και ανωτάτης εκπ/σης. Ολων η εμφάνιση, το παράστημα, εντυπωσίασαν.
Ευχές στα παιδιά μας και συγχαρητήρια στους εκπ/κούς μας!
***
Εδώ, νομίζουμε, πως έχει τη θέση της μια ξεχωριστή αναφορά μας, σε γιορτή νηπιαγωγείου της Νέας Χώρας (Χανιά) που παρακολουθήσαμε αρχή της βδομάδας.

H EΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ ΣΤΟ 5ο Ν/ΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αναφερόμαστε στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο κλασικό τμήμα του 5ου Ν/γείου Νέας Χώρας Χανίων όπου φοιτά η εγγονή μας.
Πρωί, λοιπόν, της 24/3, παραμονής της εθνικής γιορτής, παρακολουθήσαμε πολλοί γονείς και παππουδογιαγιάδες, τη σχολική γιορτή του νηπιαγωγείου των παιδιών κι εγγονιών μας.
Προσωπικά, είχα να ζήσω ανάλογες στιγμές, από τα χρόνια μου ως συναδέλφου στο 6ο Δημ. και Ν/γείο Χανίων, δηλ. προ 20ετίας!
Αυτά που χάρηκα και παρακολούθησα, κι εγώ κι όλοι οι παρευρεθέντες γονείς και κηδεμόνες των νηπίων, στο 5ο Ν/γείο, ήταν θαυμάσια. Πολλές στιγμές νόμιζα πως βρίσκομαι σε ανάλογη γιορτή τάξης δημοτικού.
Τα νήπια είχαν ήδη ζήσει από τα προηγηθέντα “μαθήματα” και ζούσαν σήμερα τόσο έντονα, το μεγαλείο της Μεγάλης μας Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Γνώριζαν το πότε των γεγονότων, το γιατί, το από ποιους, το πώς κατορθώθηκεν το δαφνοστεφανωμένο αυτό αποτέλεσμα.
Ντύθηκαν, εξάλλου ανάλογα, για κάθε φάση και περίοδο, με τη φροντίδα της ακάματης νηπιαγωγού των, τη μια Σουλιώτισσες, την άλλη καβαλάρηδες σ’ άλογα πολεμιστές. Θυμήθηκαν Ηρωες και Ηρωίδες και τέλος μας απήγγειλλαν καλοδιαλεγμένα επίκαιρα ποιήματα, για τα οποία καταχειροκροτήθηκαν απ’ όλους μας. Χόρεψαν τέλος και… κεράστηκαν! Κι η γιορτή τους τέλειωσε!
Φύγαμε κι εμείς κατευχαριστημένοι και κατασυγκινημένοι!
Ζήσαμε την ευσυνείδητη εργασία που συντελείται εδώ κι ασφαλώς και σ’ όλα τ’ άλλα ν/γεία και σχολεία μας. Εμείς ό,τι είδαμε, μαρτυρούμε, ευχόμενοι προόδους και υγεία στα μαθητούδια μας και θερμά συγχαρητήρια στους εκπ/κους μας όλων των βαθμίδων, για το έργο τους, δρόμος ελπίδας για το μέλλον των παιδιών μας!
***
Και τώρα μια πολύτιμη έκδοση, καρπό μόχθου συναδέλφου της Μέσης, που συνιστά τιμή και λόγο βράβευσης από την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία μας. Πρόκειται για το έργο:

Ανδρέα Λενακάκη:
“Πυργιώτισσα. Ονομάτων επίσκεψις”
Ηράκλειο, 2014, σχ. 8ο, μεγάλο, σ. 560, εκδ. Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Το πρόσφατα εκδοθέν και κυκλοφορούν έργο του ακάματου εργάτη της Εκπαίδευσης και γενικά των Γραμμάτων και επάξια βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών, φιλολόγου Ανδρέα Λενακάκη, με τον τίτλο “Πυργιώτισσα – Ονομάτων επίσκεψις”, είναι ένας ανεκτίμητος τοπωνυμικός θησαυρός της περιοχής, ως χθες αθησαύριστος!
Μόνον δε όποιος έχει συστηματικά ασχοληθεί με τη συλλογή, ερμηνεία, κατάταξη και ομαδοποίηση του τοπωνυμικού πλούτου μιας περιοχής, μπορεί να εκτιμήσει την αξία και τη σημασία αυτού του θησαυρού και βέβαια τον μόχθο που προϋποθέτει η εργασία αυτή. Θησαυρού, ο οποίος πρέπει, χωρίς καθυστέρηση να συλλεγεί -και σωστά- γιατί κάθε μέρα που περνά, χάνεται. Ελειψαν πια οι παλαιοί αγροφύλακες, σπανίζουν, επίσης, οι ντόπιοι εκτιμητές γης στα χωρία, “αδειάζουν, εξάλλου τα χωριά μας, με τη φυγή μας στην πόλη” και οι γνώστες των τοποθεσιών μας λιγοστεύουν κάθε μέρα…
Ο αγαπητός Αντρέας Λενακάκης, πραγματοποίησε “άθλον μέγα” για την Πυργιώτισσα, με τ’ αποθησαύρισμα που έχουμε στις 560 σελίδες του ομώνυμου τόμου του!
Μας χάρισε δε και έναν επιστημονικά σχεδιασμένο… “τυφλοσύρτη”, οδηγό και υπόδειγμα για κάθε επίδοξο τοπωνυμιοσυλλέκτη, αρκεί να μελετηθεί το έργο του με προσοχή, αρχίζοντας από τον Πρόλογο και την Εισαγωγή του, σ. 11-25, γιατί:
Στις γραμμές του Προλόγου του, τονίζει την αξία της τοπωνυμικής συλλογής, το παράλληλα απαραίτητο ξεφύλλισμα του ιστορικού χρόνου που αποθησαυρίζεται στα τοπωνύμια της υπό έρευναν περιοχής από τον συλλογέα – ερευνητή, στην επίδραση της αναπόφευκτης αλλαγής τρόπου ζωής στην ύπαιθρο πάνω στα τοπωνύμια ιδίως των αγροτικών περιοχών, στις νέες σύγχρονες επεμβάσεις στους χώρους των τοπωνυμίων (ιδέ περίπτωση: αεροδρομίου Τυμπακίου, κ.λ. σχετικά) και βέβαια στους αναδασμούς, που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, αθρόα, σε πολλές αγροτικές περιοχές της Κρήτης μας!
– Στις γραμμές, εξ άλλου, της τόσο κατατοπιστικής Εισαγωγής του έργου, σ. 19-25, ο κ. Λενακάκης αναλύει επιστημονικά την όλη πορεία καταγραφής και μελέτης των τοπωνυμίων της επαρχίας Πυργιώτισσας, την αρχική ιδέα του εγχειρήματός του, τα της μεθόδου καταγραφής του συλλογέα, τους πληροφορητές του και τις αμέτρητες επαναεπιβεβαιώσεις της ορθότητας, του συγκεντρωθέντος υλικού του και από άλλες πρόσφορες πηγές, ώσπου να φτάσει στην τελική καταλογοποίηση του αποθησαυρισμένου πλέον, τοπωνυμικού του υλικού!
Η προσεκτική μελέτη, τελικά, της Εισαγωγής, συνιστά βοήθημα πληρέστατο για ανάλογα εγχειρήματα, από συναδέλφους που θα ήθελαν να συντάξουν και ν’ αθανατίσουν τον τοπωνυμικό θησαυρό του χωριού των, της επαρχίας των, του ευρύτερου διαμερίσματός των. Γι’ αυτό τους συνιστούμε το έργο, εκθύμως.
– Το κύριον σώμα του τόμου, σ. 29 – 557, είναι μεθοδικά και απόλυτα επιστημονικά οργανωμένο, σε τέσσερις -4- ενότητες:
Α’ Επαρχία – Οικισμοί: (Η περιοχή Πυργιώτισσας διαχρονικά, το όνομά της, με τα ιστορικοαρχαιολογικά του προβλήματα, κλ. Κι έπονται οι οικισμοί της Επαρχίας -έντεκα τον αριθμό- με όλα τα σχ. στοιχεία τους).
Β’ Ετυμολογική προσέγγιση – Γλωσσικές επισημάνσεις: Ενότητα στην οποία αφιερώνονται οι σελ. 143 – 193, όπου μελετούνται όλα τα τοπωνυμικά προβλήματα και γίνονται οι σχετικές γλωσσ. επισημάνσεις!
Γ’ Μικροτοπωνύμια των οικισμών. Η κύρια τοπωνυμική συλλογή, στην οποία αφιερώνεται το μεγαλύτερο, σ. 195 – 457, μέρος του έργου.
Δ’ Επισημάνσεις – Συμπεράσματα: Οι σελ. 459 – 530 πιστοποιούν για άλλη μια φορά τον μόχθο, αλλά και τον ερματισμό του συγγραφέα του έργου. Δεν θα σημειώσουμε τίποτε άλλο εδώ, γιατί ο μελετητής του… μεμαρτύρηκεν!
– Θα σταθούμε μόνο για λίγο στις γραμμές του Επιλόγου, σ. 531 – 532 και για δεύτερη φορά, προκειμένου να συγχαρούμε από καρδιάς τον τόσον μοχθήσαντα αγαπητό Ανδρέα Λενακάκη και για τον λόγο ότι, ενώ διαθέτει όλον τον απαιτούμενο επιστημονικό οπλισμό και για το μνημειώδες έργο του αυτό, εν τούτοις δεν τον κατέλαβε οίηση για το επίτευγμά του, γράφοντας ότι: «η εργασία αυτή δεν επιδιώκει να αποτελέσει υποδειγματική επιστημονική γλωσσολογική μελέτη των τοπωνυμίων της Πυργιώτισσας. Είναι ένα πρώτο εγχείρημα καταγραφής και ερμηνείας των τοπωνυμίων [της]…» σ. 531.
– Εν τούτοις και η έκδοση του έργου από τη γεραρά Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου, συνιστά τίτλο και αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς αυτού του έργου!
– Από τα Χανιά, αγαπητέ Ανδρέα, σε συγχαίρουμε εκ βάθους καρδίας και θα συνιστούμε το έργο σου σε κάθε μελετητή, Κρητολόγο, Αρχαιολόγο, Λαογράφο και επίδοξο συλλογέα ανάλογου υλικού, γιατί τ’ αξίζει. Πάντα άξιος και δυνατός!
***
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα