Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, αγαπητοί αναγνώστες, και τα τρυγοπατήματα στ’ αμπέλια μας, είναι στη “φούρια” τους, κι όπως τ’ αναστορούμαστε, όσοι τα ζήσαμε στα χωριά μας, είναι από τις πιο χαρούμενες και κεφάτες γεωργικές εργασίες.

krhthΕυχή μας: Παππουδογιαγιάδες και γονείς, που διατηρούν τ’ αμπέλια τους ακόμη στα χωριά τους, ενώ οι πιο πολλοί μεταφυτευτήκαμε στην πόλη, να παίρνουμε τα Σαββατοκύριακα, έστω, τα παιδόγγονά μας, και να πηγαίνουμε στα χωριά μας, ν’ ανοίγουμε τις πόρτες των σπιτιών μας, να παίρνουμε τα σύνεργα του τρύγου και του πατητηριού μας, να φτάνουμε ως τ’ αμπέλια μας, όπου θα ζήσουμε με τα παιδιά μας, τη χαρά του τρύγου, τ’ αστεία και τα τραγούδια του, βιώματα που συγκινούν βαθειά!
Κι ύστερ’ από τη μεταφορά των σταφυλιών μας στο πατητήρι, στην επίσης χαρούμενη βραδιά – απασχόληση του πατητού.
Η συνέχεια, σ’ ένα μήνα, θα ‘ναι στο ρακιδιό του χωριού, που έχομε φέρει “τα στράφυλλά” μας. Και τα έχουμε αποθηκεύσει.
Εδώ θα χαρούμε την απόσταξή τους, θα δοκιμάσουμε πρωτοράκι, θα κάνουμε κέφι, και προ πάντων θα ζήσουμε ωραίες ώρες στο πατρογονικό μας περιβάλλον, παίρνοντας και τη σοδειά της ρακής μας, της γνωστής μας “τσικουδιάς”, για το σπίτι!
Σας συνιστούμε να φροντίσετε να ζήσουν τα παιδιά κι εγγόνια σας, αυτά τα βιώματα, αυτές τις απασχολήσεις. Εχουν τη χάρη και την ομορφιά τους, και αναθερμαίνουν την αγάπη των πατρογονικών μας, στα χωριά μας!…
– Ερχόμαστε τώρα στην τρέχουσα λοιπή ύλη της στήλης μας. Τον πρώτο λόγο, για σήμερα, τον έχει μια πολύτιμη επιστημονική περιοδική έκδοση, που μας ήρθεν από το Ρέθυμνο, πριν από κάποιον καιρό.
Εκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η “ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ”, της οποίας το περιεκτικό, πολυσέλιδο και βαρύτιμο 35ο τεύχος – τόμος, είναι, όπως πάντα, σε σχήμα 8ο και σ. 496, έκδοση 2017.
Το μελετήσαμε προσεκτικά και μας ενθουσίασε.
Αφιερωμένο στον απόηχο των εορτασμών της 150/ετηρίδας του Ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, συνιστά θησαυρό για τους μελετητές, ερευνητές και για τον καθένα μας που θέλει να μελετήσει και να μάθει την ιστορία μας.
Δικαιότατα ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, στο “προλόγισμα” Του, δοξάζει και ευχαριστεί τον Θεό, που έχει η Ι.Μ. Ρ. κ Αυλ. τη δυνατότητα να συνεζίει απρόσκοπα την έκδοση τέτοιας ποιότητος επιστημονικής έκδοσης, χάρη -βέβαια- και στην αποφασιστική όπως τονίζει, συνδρομή της Εκκλησίας Κρήτης, στον δ/ντή σύνταξής της κ. Μ. Τρούλη και στην κα Ελενα Νταντή, και βέβαια στους εκλεκτούς συγγραφείς των κειμένων που φιλοξενούνται, στον ως άνω πολύτιμο τόμο.
Από τα Χανιά, τα σεβάσματά μας και γι’ αυτό Σας το έργο Σεβασμιώτατε, και τα συγχαρητήριά μας για τον βαρύτιμο τόμο που μας κληροδοτήσατε, και του οποίου τους τίτλους των εκλεκτών περιεχομένων μελετών σας παραθέτουμε:
Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, Προλόγισμα… 7-8
Κατερίνα Σπετσιέρη – Beschi, To “Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου”. Σχέσεις προτύπου και αντιγράφων… 9-41
Μιχαήλ Πασχάλης, Ο πολυφωνικός Καζαντζάκης και το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου… 43-51
Νικόλαος Ε. Παπαδογιαννάκης, Ρίμες για το Αρκάδι άπό τό Αρχείο τού Παύλου Βλαστού… 53-102
Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Τό Ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου καί η επική του αναπαράσταση στο έργο τού Παντελή Πρεβελάκη “Παντέρμη Κρήτη”… 103-121
Στέλιος Χιωτάχης, Τό Νόημα τού Αρκαδίου: τότε καί σήμερα… 123-128
Βασίλειος Οικονομίδης, Διδάσκοντας στο νηπιαγωγείο τό Ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου… 129-156
Αρκαδική εθελοθυσία. Ανιχνεύοντας κώδικες ανάγνωσης του αγώνα και της θυσίας στην τέχνη
Ερατοσθένης Καψωμένος, Η αντίληψη τού προσώπου, ερμηνευτικός κώδικας τής εθελοθυσίας τού Αρκαδίου… 159-175
Μάνος Γοργοράπτης, Η Πινακοθήκη τής Ιεράς Μονής Αρκαδίου… 177-198
Βασίλης Τζούρας, Αναπαραστάσεις τού ολοκαυτώματος Αρκαδίου στην Κρήτη στην ελεύθερη Ελλάδα καί στην Ιταλία καί η εθνική ενοποίηση τής Ιταλίας… 199-224
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, Εξακρίβωση τής θέσης ορισμένων καθιδρυμάτων τού Αγίου Ιωάννη τού Ξένου, διά τής γλωσσικής, φιλολογικής καί θεολογικής θεώρησης τής διαθήκης καί των συναξαρίων αυτού… 225-234
Μαρία Γ. Πατραμάνη, Ένα άγνωστο λάβαρο τού Κρητικού Πολέμου: τών ιερωμένων Καλλονά τής Άγκαράθου καί ή πρόταση αναπαράστασής του… 235-273
Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Ιερόθεος καί Μεθόδιος Πραουδάκης-Κουτσουδάκης. Συμβολή στη μελέτη τής ζωής καί τού έργου τους… 275-314
Γρ. Μπελιβανάκης. Ό Επίσκοπος Ρεθύμνης καί Αύλοποτάμου Ιερόθεος Μπραουδάκης ή Κουτσουδάκης έξ Άδάμαντος Μήλου, 1882-1896. Η αναζήτηση τού διπλού επιθέτου του… 315-322
Κωνσταντίνος Φουρναράκης, Ή Άντωνούσα Καμπουροπούλα ώς ιστορικός τής έπανάστασης τού ’21 στην Κρήτη (συμπληρωματικές παρατηρήσεις)… 323-365
Μανόλης Α. Βουρλιώτης, Κρητικοί με έρωτα παιδείας (1829-1850)… 367-421
Νικόλαος Ι. Δερεδάκης, Η συμβολή τού Επισκόπου Κισάμου καί Σελίνου Ανθίμου Λελεδάκη στήν Παιδεία επί Κρητικής Πολιτείας… 423-442
Γεώργιος Εμμ. Μαρνέλλος, Τό ιστορικό τής ίδρύσεως τής Εκκλησιαστικής Σχολής τού Ηρακλείου, ή καρποφορία καί ή ταυτότητά της. Μικρό αφιέρωμα στα είκοσι χρόνια από την ίδρυση της Σχολής…. 443-465.
Και βέβαια τα καθιερωμένα: Βιβλιογρ. σημειώματα.
Πρόκειται, πράγματι, για μελέτες πολύτιμες. Τα συγχαρητήρια μας, για το μόχθο των συνεργατών Σας, ολόθερμα. Πάντα άξιοι!
***
KRHTIKA SXOLIEAΜιας κι είμαστε όμως στο γειτονικό μας Ρέθεμνος, θυμούμαστε πως πρέπει ν’ αφιερώσουμε λίγες έστω γραμμές της στήλης μας, για την πρόσφατη εργασία του ιδιαίτερα αγαπητού φίλου μας Χάρη Κ. Στρατιδάκη, του πολυτάλαντου, με τον τίτλο:
“- Τα Κρητικά Σχολικά βιβλία, 1813-1995”
– “Η συλλογή του Γιώργου Π. Εκκεκάκη” (Ρέθυμνο, 2018, σ. 80).
Εκδοση: Σχολ. Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης.
Επίμετρο: Ελληνικά Αλφαβητάρια (1771-2006).
Ο χαρισματικός επιμελητής του Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης Χάρης Κ. Στρατιδάκης, με τη διοργάνωση της τόσο ενδιαφέρουσας αυτής Εκθεσης Κρητικών Σχολικών Βιβλίων. Η Συλλογή του Γιώργου Π. Εκκεκάκη, που λειτουργεί στο εν λόγω Μουσείο, στους χώρους του πρώην Δημ. Σχολείου Αμνάτου, του Δήμου Ρεθύμνης, μας χαρίζει με την εργασία του αυτή, έναν πολύτιμο κατάλογο της Εκθεσης και σε επίμετρο 130 ελληνικά αλφαβητάρια περιόδου 1771-2006, που παρουσιάζονται τα εξώφυλλα των, στις σελ. 61-75 του τόμου.
Αξίζει τον κόπο, να οδεύσουμε -ιδιαίτερα οι δ/λοι, συν/χοι και εν ενεργεία, αλλά και κάθε φιλίστορας- ως τις αίθουσες αυτού του πολύτιμου θησαυροφυλακείου – Μουσείου Σχολικού, στην Αμνάτο, για να χαρούμε τα εκθέματα, να πληροφορηθούμε για την Κρητική Εκπαίδευση της περιόδου 1771-2006, αλλά και να θαυμάσουμε το έργο που στήθηκε χάρη στον μόχθο και το ασίγαστο μεράκι λίγων φωτισμένων, δραστήριων” ανθρώπων! που πονούν τον Τόπο!
– Καμαρώνουμε για την αδελφική μας σχέση με το Χάρη. Μελετούμε και τα έργα του, και βέβαια για το σημερινό θέμα: “Μια μέρα στο σχολείο της ύστερης Κρητικής Πολιτείας” (Ρέθυμνο, 2014), “Τα Κρητικά Σχολ. βιβλία (1813-1981). Η συλλογή του Γ.Π. Εκκεκάκη”, “Το τετράδιο Σχολ. Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης”, το 2018 κ.ά. και σχεδιάζομε το πότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε ως την Αμνάτο…
Ως τόσο: – Μια θερμή χειραψία συγχαρητηρίων από κοντά, επιβάλλεται! Κλείνοντας, παραθέτουμε τον πίνακα περιεχομένων του τεύχους, για τα οποία ο λόγος σήμερα, για τους ενδιαφερόμενους:
“Πρόλογος…
Εισαγωγή…
Τα Κρητικά σχολικά βιβλία…
Οι συγγραφείς των βιβλίων..
Τα τυπογραφεία και οι εκδότες των βιβλίων…
Η εικονογράφηση των βιβλίων και η παιδαγωγική τους πρωτοτυπία…
Παρατηρήσεις για τα Ρεθεμνιώτικα σχολικά Βιβλία..
Κατάλογος των Κρητικών σχολικών βιβλίων (1813-1995)…
Κατάλογος αχρονολόγητων Κρητικών σχολικών Βιβλίων…
Κατάλογος Κρητικών σχολικών βιβλίων μη εντοπισμένων…
Κατάλογοι συγγραφέων, τυπογραφείων και εκδοτών…
Παράρτημα…
Προσθήκες στα Κρητικά σχολικά βιβλία…
Διαφημιστικές καταχωρίσεις Κρητικών σχολικών βιβλίων
Ο Γιώργος Π. Εκκεκάκης ως Κρητολόγος και ως συλλέκτης σχολικών Βιβλίων…
Επίμετρο: Ελληνικά Αλφαβητάρια της περιόδου 1771-2006.
Βιβλιογραφία…
Το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης.
Οι δραστηριότητες και οι εκδόσεις του»…
Και πάλι, θερμά θερμότατα συγχαρητήρια!

***
09_08 Γενέσιον ΘεοτόκουΕδώ όμως φτάσαμε για σήμερα στο τέλος, ευχόμενοι στους αναγνώστες μας Υγεία και η Χάρη της Παναγίας, που το Γενέθλιό Της, γιορτάζομε απόψε (παραμονή), κι αύριο Σάββατο (8/9 κυριώνυμη ημέρα) να μας βοηθά.
Στη Χάρη Της, θα πάμε και θα προσευχηθούμε! Ολοι μας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα