Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας!
Σήμερα, Παρασκευή (21/9), ημέρα αφιερωμένη στην ιερή μνήμη: Ιωνά του προφήτη, και χθες (20/9) Ευσταθίου του Μεγαλομάρτυρα, και στη “Διεθνή ημέρα της Ειρήνης”, διαλέξαμε να αναθιβάλλουμε για τους αναγνώστες μας, τα παρακάτω:
– Πρώτα – πρώτα, απ’ αφορμή τη μελέτη του πρόσφατου πολύτιμου έργου του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, δηλ. του ξεχωριστού φίλου “Του Κάστρου τον Ταχυδρόμο”, του πολυγραφότατου, με τον τίτλο: “Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου” (Ηράκλειο, 2018, σχ. 8ο, σ. 216, πλούσια εικονογραφημένο), ανατρέξαμε στα πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα του Tύπου, και ξαναδιαβάσαμε: α) “Η 74η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Μαλαθύρου”, στα “Χαν. Νέα” της 5/9, β) “Συγκίνηση στον Κακόπετρο. Εορτασμός Τιμής και Μνήμης, των θυμάτων του Ναζισμού”, εφ. “Σελιν. Νέα”, 5/9, γ) “Διεκδίκηση γερμαν. αποζημιώσεων, ανακοίνωσε το Πρωθυπουργός της χώρας, από την Κάνατο, καταθέτοντας στέφανο στο Ηρώο του Ολοκαυτώματος της Μαρτυρικής Καντάνου – Σελίνου”, εφ. “Χαν. Νέα” 6/9, δ) “Μήνυμα Ούλριχ Σνάiντερ εν όψει του συνεδρίου για τις γερμ. αποζημιώσεις: Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε”, εφ. “Νέα Κρήτη” 12/9, ε) “14 Σεπτ. 1943, ημέρα Τρίτη, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου”, εφ. “Πατρίς” 16/9 στ) “75 χρόνια μετά την Καταστροφή, η Βιάννος θυμάται και τιμά”, εφ. “Ηχώ της Βιάννου”, Αυγ. 2018 και “Δεν ξεχνώ: η Βιάννος θυμάται και τιμά τους 461 εκτελεσθέντες από τα γερμαν. στρατεύματα κατοχής” στο ίδιο φύλλο (Αυγ. 2018) της “Ηχώ της Βιάννου”.
Προετοιμασμένοι, λοιπόν, από τα παραπάνω και όχι μόνο, αρχίσαμε τη μελέτη του συγκλονιστικού για τα στοιχεία που περιλαμβάνει, έργου του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη: “Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου”, σελίδες: 216.
Μετά την προσεκτική μελέτη του έργου, σταθείτε κι εσείς, στον πίνακα περιεχομένων του, για να ξαναθυμηθείτε τίτλους και περιγραφές, βιώματα και ανατριχιαστικά γεγονότα, τα οποία μας αθανάτισε τόσον πιστά, γλαφυρά και υπεύθυνα, ο χαρισματικός λόγος του αγαπητού μας Δημήτρη Θεοδοσάκη. Yστερα, φτάσετε ως τις σ. 214-215 και ψιθυρίσετε τα -65- ιερά πλέον, ονόματα των αφηγητών των γεγονότων, του πόνου και της θυσίας· και λογαριάσετε: πόσες, αλήθεια, φορές, χρειάστηκεν ο αεικίνητος Δημήτρης να πάρει τους δρόμους, τη μια χειμωνιάτικα, την άλλη με φουριοκαλόκαιρα, από το Κάστρο, που μένει, ως τη Μαρτυρική Βιάννο, για να χτυπήσει τις πόρτες των σπιτιών της, με τους χαρακτηριστικούς σταυρούς για τους σκοτωμένους στα φύλλα τους, και ν’ αρχίσει ν’ αναρωτά και να σημειώνει, καταγράφοντας μεσ’ από το κλάμα των αφηγητών του, τα όσα είδανε τα μάτια τους, κι ακούσανε τ’ αυτιά τους, για κείνον τον μαυρισμένο κι αραχνιασμένο Σεπτέμβρη του ’43, στην Βιάννο και τα χωριά της.
Oποια ιστορία κι αν διαλέξετε, μεσ’ από τις είκοσι οκτώ που κατέγραψε και χώρεσαν στο έργο του: “Από την Κατοχή και το Ολοκαύτωμα της Βιάννου” (τόμος Δ!), η καρδιά σας θα χτυπήσει χαρακτηριστικά, τα μάτια σας θα βουρκώσουν και η συγκίνησή σας θα ’ναι μεγάλη.
Θα θαυμάσετε παλικαριές των Βιαννιτών, θα καταριέστε συνέχεια τον δυνάστη Γερμανό, για τις απάνθρωπες σκληρότητές του και τις εκτελέσεις άοπλων γερόντων, παλικαριών γενναίων, υπερασπιστών όλων, της γενέθλιας γης. Μορφών δηλ. που αθανατίζουν τα όσα τράβηξαν: οι ίδιοι, οι γονείς και οι παπούδες, και τ’ αδέλφια των, από την οργή των Γερμανών, εκείνον τον Σεπτέμβρη του ‘43, στην αιματοβαμμένη κι αγιασμένη πια, μαρτυρική Βιάννο μας!
Προσωπικά, εμείς από τα Χανιά, σφίγγουμε το χέρι του Δημήτρη Θεοδοσάκη, με βαθύτατο σεβασμό, για το έργο του, για το ότι αθανάτισε στα βιβλία του, σ’ αυτό και στ’ άλλα τρία, τα προηγούμενα: “Μαρτυρική Βιάννος”, “Ματωμένη γης της Βιάννου”, “Τα καημένα χωριά της Βιάννου”, και βέβαια στα ποιήματά του, με τον τίτλο: “Απ’ τα Χώματά Σου”, και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι: Ο Δήμος Βιάννου, οι αρμόδιες Αρχές του Ηρακλείου, θα ετοιμάσουν το συντομότερο: πρόταση Βράβευσης του Δημ. Ν. Θεοδοσάκη για τα ως άνω έργα του, από το Ανώτατο της Χώρας μας Πνευαματικό Ιδρυμα, την Ακαδημία Αθηνών, σε αναγνώριση της προσφοράς του και σαν ηθική αμοιβή των μόχθων του, τόσων χρόνων. Γιατί, μ’ έναν λόγο, ο Δ. Θεοδοσάκης, “ο ταχυδρόμος του Κάστρου”, τα παραμέρισε όλα μια ζωή, για να μας γράψει, να μας αθανατίσει και να μας κληροδοτήσει όσα εμπεριέχονται στα είκοσι επτά, τελικά, έργα του. Με βαθύτατη εκτίμηση Δημήτρη, για το έργο Σου, υγεία και καλή συνέχεια.
***
Κι από το Μεγάλο Κάστρο και τη Βιάννο, στο διπλανό τους Αρκαλοχώρι, απ’ όπου και η επόμενη παρουσίασή μας.
Αναφερόμαστε στη μηνιαία περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου: “Πρόθεση”, τεύχος 41, Αυγούστου 2018, σχ. 8ο, σ. 40, εικονογραφημένη.
Η “Πρόθεση” λοιπόν, η τόσον περιεκτική αυτή περιοδική έκδοση, της Ι.Μ. Αρκαλ. Καστελλ. και Βιάννου, έχει φτάσει -συν Θεώ- στο 41ο τεύχος της, και καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο, την ευλογημένη παρουσία της Μητροπόλεώς της, το έργο της, τις δραστηριότητες και την όλη κίνησή της· προ πάντων βέβαια: τον θείο Λόγο που εμπεριέχεται σε κάθε τεύχος της, στις τέσσερις δεκάδες προσεγμένες σελίδες της! Από το σημερινό πρωτοσέλιδο: “Η Παναγία μας”, του Αγίου Σιλουάνου του Αθωνίτη, ως το συγκινητικό: “Οι εν πυρί μαρτυρικώς τελειωθέντες αδελφοί μας”, κατά την πρόσφατη πυρκαϊά της Αττικής (“Μάτι”), με τα αρκετές δεκάδες θύματά της, μας συναρπάζει. Ιερές πανηγύρεις και ευλογημένες συνάξεις -στη συνέχεια- εκδημίες αοιδίμων Ιεραρχών και Καθηγητών, Τιμές σε Πατριάρχες μας, χειροτονίες νέων Ιεραρχών και ενθρονίσεις των, επίκαιρα εκκλησιαστικά γεγονότα, κ.λ. επιβεβαιώνουν το επιτελούμενο θεάρεστο και παρά Θεού ευλογημένο έργο της Μητροπόλεως. Δραστηριότητες, εξ’ άλλου, αλληλεγγύης και Κοινωνικής συνοχής, φροντίδες για τα νιάτα και τα γερατειά, για την Κοινωνία μας και το Λαό μας, μ’ έναν λόγο, τον θεό σωστό.
Από τα Χανιά, τις ευχές, τον βαθύτατο σεβασμό και τα συγχαρητήριά μας, για το θεοδηγούμενο έργο Σας, Σεβασμιώτατε. Καλή συνέχεια!
***
Κλείνοντας την σημερινή συνεργασία μας, με τη Χάρη του Θεού, έχομε χρέος να μην ξεχάσουμε ν’ αναφερθούμε, στην γεμάτη συγκινήσεις και ιερό περιεχόμενο Κυριακή της 16/9, το πρωί, στον ιερό ναό Αγ. Νικολάου Σπλάντζιας· και το απόγευμα στο Μνημείο Μικρασιατών, στη διακλάδωση των οδών Κισάμου – Μ. Μπότσαρη. Το πωρί λοιπόν, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε ιεροπρεπώς, το μνημόσυνο των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Γενοκτονίας, το 1922. Το συνδιοργάνωσαν δε: η δραστήρια Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων: “Ο Αγιος Πολύκαρπος, η Ι.Μ.Κ.Α., η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., και το Πνευματικό μας Κέντρο.
Με το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης η εκλεκτή ομιλήτρια δ/σσα κα Ηλέκτρα Τσίκα, μας συνεκίνησεν βαθύτατα.
Το απόγευμα, εξ’ άλλου, στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, στην οδό Κισάμου – Μ. Μπότσαρη, το σύνολο τιμητικό πρόγραμμα, η μουσική μπάντα, οι καταθέσεις στεφάνων, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να ζήσει την επιβλητική αυτή τελετή και οι σύντομες δηλώσεις, περιεκτικές και συγκινητικές, της προέδρου της Αδελφότητας των Μικρασιατών Ν. Χανίων, κας Στέλλας Γκοζάνη – Χαριτάκη, μας συνεκίνησαν βαθύτατα όλους τους παρευρεθέντες, και ήμασταν αρκετά πολλοί!
Συγχαίρουμε, από καρδιάς την Αδελφότητα των Μικρασιατών μας και όλους τους Φορείς – Συνδιοργανωτές, γιατί γνωρίζουν και επιτελούν σωστά το χρέος των, για να παραμένει άγρυπνη πάντα η Μνήμη μας, για την γενοκτονία του αδελφού Μικρασιατικού Ελληνισμού, το 1922.
Η Μικρασιατική καταστροφή, ράγισε τις καρδιές μας· δεν ξεχνιέται.
***
Εδώ όμως σας αφήνουμε για σήμερα, ευχόμενοι ένα Σαββατοκύριακο ευχάριστο. Θα τα ξαναπουμε -συν Θεώ- την άλλη Παρασκευή, ως τότε: γεια Σας!