Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας και Καλό μήνα!
Αρχές τ’ Οχτώβρη λοιπόν, από την αρχή της τρέχουσας βδομάδας. Είμαστε -τώρα και πέντε μέρες- στον δέκατο μήνα του χρόνου, κι ας ήταν ο όγδοος στο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Έγινε, λοιπόν, δέκατος, αλλά κράτησε βλέπετε, τ’ όνομά του: Οκτώβρης!
Οχτώβρης λοιπόν, ο μήνας της σποράς, κατά που παραγγέλνει στην αγροτιά μας, ο λαός:
«Οχτώβρη και δεν έσπειρες,
λίγον καρπό θα κάμεις!»
Μήνας, επίσης, πρωτοβροχάρης και βέβαια Αγιοδημητριάτης (26/10), αν και πιο πριν έχομε κι άλλες σημαντικές γιορτές: Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προ ημερών (3/10), των Αγίων 99 Πατέρων στον Αζωγυρέ, αύριο (7/10) και στο Γουβερνέτο, τσ’ Αγίας Πελαγίας τη Δευτέρα (8/10), τ’ Αποστόλου Λουκά, του Ευαγγελιστή, στις 18/10, κ.ά., κ.ά., για τις οποίες θ’ αναφερθούμε στην ώρα τους, όπως και για τις Εθνικές μας γιορτές: 12 τ’ Οχτώβρη, η Αθήνα ελεύθερη από του Γερμανού τη μπότα, 28η Οκτωβρίου, η μεγάλη εθνική γιορτή της έναρξης του πολέμου του ‘40 και γιορτή της Αγίας Σκέπης.
– Ευχές λοιπόν στους αναγνώστες μας, και σ’ όλο τον κόσμο, να ’ναι γεροί και υγιείς κι αυτόν τον μήνα και πάντα και στους μαθητές και φοιτητές μας, υγεία και πλούσιο, καρποφόρο έργο.
*** * ***
Και τώρα στην λοιπή της στήλης μας, ύλη:
50 χρόνια Ο.Α.Κ.
Για τα 50χρονα της Ο.Α.Κ. (Γωνιά, Κολυμπάρι) και τις ιδιαίτερα σημαντικές και τόσο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον εορτασμό τους, ο τοπικό Τύπος -και όχι μόνο- αφιέρωσαν πολλές σελίδες.
Είχαμε κι εμείς, αφιερώσει την προηγούμενη συνεργασία μας (της 28/9).
Έτσι, για σήμερα, συμπληρώνουμε μόνο, ότι στις τρεις και πάνω ώρες που ήμασταν στην μεγάλη αίθουσα τελετών της Ο.Α.Κ., για να ζήσουμε και να παρακολουθήσουμε τα προγραμματισθέντα για τη Μεγάλη Μέρα της Ο.Α.Κ., την 3-10-2018, κανείς δεν κουράστηκε, από τον κόσμο της ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας, ήταν όλα τόσο ενδιαφέροντα!
Με το πέρας της άφιξης των Επισήμων, τελέστηκαν η Ακολουθία του Αγιασμού “επί τη αναμνήσει των Εγκαινίων της Ο.Α.Κ.”, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη.
Η έναρξη των εκδηλώσεων από τον Δ/ρα κ. Κων/νο Ζορμπά, Γενικό Δ/ντή της Ο.Α.Κ. και το Καλωσόρισμα του Σεβασμ. Μητροπολίτη Κισσάμου – Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου του Δ.Σ. της Ο.Α.Κ., είχαν συνέχειά τους, τους Χαιρετισμούς των Επισήμων και με το πέρας τους, την ομιλία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και την ομιλία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η στήλη μας επιθυμεί να τονίσει την βαρύτητα των λόγων των Υψηλών Προσκεκλημένων μας, των Αρχών και Φορέων μας, και βέβαια τη δίκαιη αναφορά – μνεία των, στον ιδρυτή της Ο.Α.Κ. αοίδιμο σήμερα Ιεράρχη Ειρηναίο Γαλανάκη, την καθοριστική πορεία και γραμμή πλεύσης της Ο.Α.Κ., από το ιερό Του πρόσωπο, σε αγαστή πάντα συνεργασία με τον συνιδρυτή και μια ζωή Γενικό Δ/ντή της, Δ/ρα αξ. κ. Αλεξ. Κ. Παπαδερό.
Η ψυχή του αοίδιμου Ιεράρχη Ειρηναίου, θα αγάλλεται από τα Ουράνια ύψη που μας παρακολουθούσε κι άκουσε τα όσα δίκαια και πρέποντα ειπώθηκαν και ασφαλώς θα ευλογεί απ’ εκεί, την από αύριο πορεία, την ορθόδοξη και δημιουργική της Ο.Α.Κ.
Θέλουμε, από καρδιάς, να συγχαρούμε τον Σεβ. Μητροπολίτη μας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΟΑΚ κ.κ. Αμφιλόχιο, τον Γενικό Δ/ντή της κ. Κων/νο Ζορμπά, καθώς και το σύνολο εκλεκτό και “αβάρετο” επιτελείο τους, απ’ όλες τις θέσεις του Ιδρύματος, γιατί, στις χθεσινές, της Τετάρτης (3/10), εξετάσεις των, καθώς και πάντα, για την οργάνωση και επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων των 50 χρόνων της Ο.Α.Κ., πήραν απ’ όλο τον κόσμο (Επισήμους, Αρχές και Λαό), άριστα.
Ευχές για καρποφόρο συνέχεια και δημιουργική πορεία, για τη δεύτερη πεντηκονταετία, που ήδη ξεκίνησε, βέβαιοι όντες ότι η Ακαδημία μας, θα ζει και θα πορεύεται -παρά Θεού ευλογημένη- στους αιώνες!
*** * ***
Η Εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας
Ιδιαίτερα σημαντικό, επίσης, πνευματικό γεγονός, για τις Λαογραφικές σπουδές της Πατρίδας μας, είναι, το ότι το Κέντρο Ερευνας της Ελληνικής Λαογραφίας, της Ακαδημίας Αθηνών, συνεπλήρωσε την πρώτη Εκατονταετία της δημιουργικής πορείας της (1918-2018), φέτος!
Το βαρύτιμο έργο της, όλ’ αυτά τα χρόνια: της περισυλλογής, διάσωσης και έκδοσης μνημείων του βίου και της γλώσσας του Λαού μας, είναι όντως πολύτιμο επίτευγμα.
Φωτισμένος νους ο θεμελιωτής του, ο Καθηγητής Λαογραφίας, αείμνηστος Νικ. Γ. Πολίτης (1852-1921) ο και θεμελιωτής της Επιστήμης της Λαογραφίας στην Πατρίδα μας· και βέβαια και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, την αξέχαστη ημερομηνία 28.12.1908, μαζί με άλλες, βέβαια, δυόμισι δεκάδες και πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος!
Την επόμενη, μάλιστα, δεκαετία από την ίδρυσή της, δηλ. το 1918 συγκεκριμένα, ίδρυσε και το Λαογραφικό Αρχείο, το οποίο σε σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα (το 1926), προσαρτήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, με τους σημαντικούς στόχους έργου του: «τη συλλογή, κατάταξη και δημοσίευση λαογραφικού υλικού, μέσα από τις επιτόπιες έρευνες, των συντακτών του Κέντρου» (δες: Γ. Χ. Κούζα: «Ελληνική Λαογραφική Εταιρία», Αθήνα 2009, σχ. 8ο, σελ. 270, στη σελ. 133).
Το πόσο βαρύτιμο και πολύτιμο έργο έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια, όποιος ενδιαφερόμενος ξεφυλλίσει έστω και έναν από τους τριάντα και πλέον ογκωδέστατους τόμους της “Επετηρίδος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας – Κ.Ε.Ε.Λ.”, της Ακαδημίας Αθηνών, ή των προ της προσάρτησης στην Ακαδημία, τόμων της «Επετηρίδος του Λαογραφικού Αρχείου» (1939 κ.ε.), θα το επιβεβαιώσει.
Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στον τέως Δ/ντή Ερευνών του Κ.Ε.Ε.Λ. επιστήθιο φίλο Γιώργο Ν. Αικατερινίδη, για το επίκαιρο δημοσίευμά του, στα έγκριτα “Κρητικά Νέα” του Μαΐου 2018, σελ. 18, με τίτλο “Μια Εκατονταετία επιστημονικής δραστηριότητος του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδ. Αθηνών”, γιατί μάς υπενθύμισε έμμεσα την υποχρέωσή μας, ως Εταίρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, από το 1962, να θυμίσουμε κι εμείς μέσ’ από τις γραμμές της εξηντάχρονης και πλέον στήλης μας, στα έγκριτα “Χανιώτικα νέα”, το σημαντικό, όντως, πνευματικό γεγονός, το οποίο και ασφαλώς, ενδιαφέρει πολλούς αναγνώστες μας.
Η καρποφόρος συμπλήρωση 100ετίας του Κ.Ε.Ε.Λ. της Ακαδημίας Αθηνών, τιμά όλως ιδιαιτέρως τους πρωτεργάτες της διευθυντές, τους επιστήμονες ερευνητές του, τους μελετητές και συλλογείς της πολύτιμης λαογραφικής ύλης του, της ψυχής, μ’ έναν λόγο του Λαϊκού Πολιτισμού μας!
Γιατί, στο Κ.Ε.Ε.Λ. συλλέγεται και διασφαλίζεται ο ανεκτίμητος θησαυρός του Λαϊκού μας Πολιτισμού.
Χρέος μας, η τιμητική και αναγνωρισμένη αναφορά μας στις προσωπικότητες που διοίκησαν τον ως άνω φορέα, από τον αείμνηστο Νικόλαο Πολίτη, και τους επίσης αείμνηστους Γεώργιο Μέγα, Στίλπωνα Κυριακίδη, Πέτρο Φουρίκη, τον συντοπίτη μας (από το Κατσιδόνι της Σητείας) Γεώργιο Κ. Σπυριδάκη. Και απαραίτητα τον Δημ. Β. Οικονομίδη και εκ των εν ζωή και πλήρη δράση Στέφανο Δ. Ημελλο, Αικατερίνη Πολύμερου – Καμηλάκη και τον νυν Δ/ντή Ευάγγελο Καραμανέ.
Ασφαλώς θα ‘χουμε λησμονήσει και άλλους. Ζητούμε γι’ αυτό την επιείκειά σας.
Για προμήθεια τόμων Επετηρίδας του Κ.Ε.Ε.Λ., απευθύνεστε οι ενδιαφερόμενοι στη Δ/νση του Κ.Ε.Ε.Λ., Ηπίτου 3, πλησίον πλατείας Συντάγματος και στο τηλ. 210/3318042.
*** * ***
Εδώ όμως σάς αφήνουμε για σήμερα. Τα ξαναλέμε -συν Θεώ- την άλλη βδομάδα· ως τότε γεια σας!