Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας

Αγαπητοί αναγνώστες, Καλή χρονιά με υγεία!
Με τη χάρη του Θεού, αξιωνόμαστε και φέτος, για 51 χρόνια, κι αρχίζουμε τα γνωστά σας πια, “πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας”, μια στήλη παρουσίασης σημαντικών εκδόσεων, εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών γεγονότων κ.λ. σχετικών θεμάτων.
Αρχίζουμε λοιπόν, για σήμερα: Παρασκευή (11/1) την πρώτη συνεργασία μας, με τον γνώριμο σας τίτλο. Την προηγούμενη Παρασκευή (4/1) την είχαμε παραχωρήσει – αφιερώσει στα “Λαογραφικά του Μεγάλου Αγισμού (των Θεοφανείων), όπως είχαμε κάμει και στις (22/12) για τα “Λαογραφικά των Χριστουγέννων, και στις (31/12) για τα “Λαογραφικά της Πρωτοχρονιάς” γιατί έπρεπε -σκεφτήκαμεν εμείς- τα θαυμάσια και τόσον ενδιαφέροντα έθιμα της Κρήτης μας, και όχι μόνο, να τα θυμηθούν οι μεγαλύτεροι που ζούνε τώρα στις πόλεις και να τα διαβάσουν και στα παιδιά τους. Σε αρκετά, πάντως, πιστεύουμε ότι θα συμμετείχαν και ενεργά, π.χ. κάλαντα, ποδαρικό, χριστουγεννιάτικο δέντρο, βοήθεια των παιδιών στο στόλισμά του, βοήθεια στα γλυκά κ.λ.
Ευχαριστούμε με την ευκαιρία, τους φίλους μας, αναγνώστες των “Χανιώτικων Νέων”, που διάβασαν και χάρηκαν και παραπάνω στα παιδιά τους, και κράτησαν τα φύλλα στο αρχείο τους.
AgiaTatiani02Η επικοινωνία τους, ήταν μια ακόμη αναγνώριση της προσφοράς των αγαπητών μας “Χανιώτικων Νέων”, εκτός όλης της άλλης πάντα διαλεχτής ύλης των, και σε μας, ένα κουράγιο για την όσο μπορούμε συνέχιση της συνεργασίας μας. Και γι’ αυτό ευχαριστούμε κι απ’ εδώ, και την εφ. “Χανιώτικα Νέα” και τους αναγνώστες της! Καλή Χρονιά!
Και τώρα ο λόγος στη λήγουσα μεθαύριο βδομάδα:
Στο εορτολόγιο της μνημονεύουμε, για τη Δευτέρα (7/1) τη Σύναξη Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου, την Τρίτη (8/1), την αγία Δομνίκη. Χθες (10/1) του Αγ. Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης, σήμερα Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και αύριο (12/1) της Αγίας Τατιανής. Ευχές στους εορτάζοντες και Υγεία.
***
1Για πρώτη-πρώτη παρουσίαση, “ποδαρικό” δηλ. στη στήλη μας, σκεφτήκαμε να μας κάνει το Ημερολόγιο Τσέπης 2019, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Χανίων: “Ο Αγιος Νεκτάριος”. Ενα καλαίσθητο, έγχρωμο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον ημερολόγιο από την πρώτη του σελίδα, μέχρι την τελευταία. Ξεκινά:
Με την επιτυχή αφιέρωση του “σ’ όσους έχουν υπομονή!” προς τον Κύριον, και σ’ όσους προσέρχονται με ευλάβεια στον Άγιο Νεκτάριο και προσφέρουν από το υστέρημά τους, στο πολύπλευρο όντως, έργο του”, συνιστά ευλογία! Γιατί το έργο, τόσων χρόνων και τόσου μόχθου αθόρυβου, στο Φιλανθρωπικό αυτό Ιδρυμα της πόλης μας “Ο Άγιος Νεκτάριος”, στα Παχιανά, είναι και πανελλήνια γνωστό και εκτιμάται απ’ όλους δεόντως!
Ο βίος της Αγίας Υπομονής, στις πρώτες, κιόλας σελίδες του Ημερολογίου, το πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό στη συνέχεια, και βέβαια: το ιερό κείμενο του Παρακλητικού Κανόνα στον Αγιο Νεκτάριο, στις σελ. 55-70, συνιστούν ευλογία και ιερή συντροφιά στον κάτοχό του. Θερμά, θερμότατα συγχαρητήρια, Καλή Χρονιά με Υγεία, και η χάρη του Θεού, να ευλογεί και να ενισχύει το πολύτιμο έργο Σας. Η φροντίδα και η σωστή αγωγή, και βέβαια η όλη διαμονή των παιδιών που εμπιστεύτηκεν ο Θεός σε Σας που υπηρετείται αυτό το έργο, με τόση υπευθυνότητα και φόβον Θεού, είναι μεγάλο και θεάρεστο έργο. Και θέλω κλείνοντας να υπενθυμίσω τους αναγνώστες μας να φροντίσομεν όλοι – καθένας με τον τρόπο του, να συντελέσουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση του θεάρετου και ευλογημένου έργου, που συντελείται στο Φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα, που σκέπει ο Αγιος Νεκτάριος.
Και το περιεκτικό τους Ημερολόγιο να τ’ αποκτήσωμεν όλοι!

***
2Θα ‘ρθουμε τώρα, στις ποιητικές συνεισφορές της Κρήτης μας, από πολυβραβευμένους, χαρισματικούς εκπροσώπους της. Αναφερόμαστε στο πρόσφατο έργο του:
Θανάση Πατεράκη: “Στα ζάλα των Προγόνων”, Κρητική Ποίηση: (Μαντινάδες, Ρίμες, Ριζίτικα, Ποιήματα) Χανιά, 2018, σχ. 8ο, σ. 224.
Ο Θανάσης Πατεράκης καιρό τώρα, μας δίνει εξετάσεις με τις συλλογές του, που εκδίδει, και όλο βαθμολογείται με άριστα.
Ο αναγνώστης των, είτε μελετήσει τον: “Αντίλαλο παλιού καιρού” (του 2009), είτε την: “Ξομπλιάστρα του Πολιτισμού – Κρήτη Λεβεντογέννα” (του 2009), είτε χαρεί τις σελίδες του “Αετού τση Ρωμιοσύνης” (του 2011), είτε το: “Ταξιδεύοντας στη Ζωή”, (του 2016) φυλλομετρήσει, σ’ όλα θα ενθουσιαστεί και θα καμαρώνει τον Θανάση, για την αθόρυβη προσφορά του στην ποιητική παράδοση της Κρήτης μας, είτε την Λαϊκή, είτε την Εντεχνή του.
Σου ευχόμαστε Θανάση από καρδιάς συγχαρητήρια, καλή συνέχεια του έργου σου και προσυπογράφουμε όλα όσα σου έγραψαν σημαντικά ονόματα ομότεχνων σου, όπως η κα Ελευθ. Αθουσάκη Μαστορακάκη, η Ευαγγ. Αγγελάκη – Βάμβουκα, ο Ηλίας Βλαμάκης, ο Γιώργος Γιακουμινάκης, ο Κωστής Γ.Γ. Καλλέργης (Κ.Ι.Γ.Κ.), ο Δημ. Κοτζάκης, η Χαρ. Κουκουμπεδάκη, ο Λευτέρης Κουτουλάκης, η Χρυσούλα Κουτσάκη, ο Κωστής Λαγουδιανάκης, ο Μιχ. Λιοντάκης, η Αντωνία Μηλογιαννάκη, ο Μαν. Μπρόκος, η Πηνελόπη Ντουντουλάκη, ο Γ. Παπδάκης, η Ελένη Πλαγιωτάκη – Σαατσάκη, ο Γ. Πλατανάκης, ο Μάρκος Σελλιανάκης, ο Γεώργιος Σηφάκης (Σιμισακογιώργης) και η Αννα Σκανδαλάκη, δηλ. όλη η ομότεχνη του Κρήτη. Τηρήσαμε τη σειρά του βιβλίου.
Θα κλείσουμε την φτωχική μας παρουσίαση, μ’ ένα δείγμα της Τέχνης και της Εμπνευσης του αγαπητού Θανάση Πατεράκη.
Εμπνεύστηκε, από το θάνατο του αοίδιμου Ιεράρχη μας Ειρηναίου Γαλανάκη, το επόμενο ποιητικό του δημιούργημα: “Ειρηναίος”.
“Βουρκώσαμε οι γι- εκκλησιές, κλαίνε τα μοναστήρια,
μοιρολογάται η Κίσσαμος, το Σέλινο δακρύζει,
πενθεί κι ο Αποκόρωνας, πέρα στο Νεροχώρι,
κι όπου υπάρχει Χριστιανός, θρηνεί κι αναστενάζει,
γιατί εχάθη ο Γέροντας, ο ταπεινός Ποιμένας,
που σήκωνε στη ράχη Του, τη Χριστιανοσύνη,
κι όπου επέρνα, έπλυνε του Κόσμου τσ’ αμαρτίες,
όπως ξεπλύνουν τα βουνά, τα χιόνια του Γενάρη,
τα χιόνια δάκρυα γίνονται κι οι στεναγμοί ποτάμια, κι η Κρήτη βάνει πένθιμα!” (σελ. 137).

***
3Για σήμερα, θα κλείσουμε την παρούσα συνεργασία μας, με δυό πρώτες γραμμές -γιατί θα επανέλθουμε- στο περιοδικό:
“Τα Κρητικόπουλα”
Ετήσια έκδοση του Συλλόγου – Νεανικής Δημοσιογραφίας: “Τύπος και Θυσία”, τεύχος 1, Νοέμβριος 2018, σχ. 4ο, σ. 24, πλούσια εικονογρ.
Πλούσια χαρά πήραμε όταν αγαπητός συνάδελφος ο Γιώργος Πιτσιτάκης, μας χάρισεν αντίτυπο του τεύχους πρόσφατα. Χαρά γιατί σε επίσκεψη μας στο Ηράκλειο, τη μέρα που το είχε ως ένθετο η εφημερίδα Πατρίς, δεν το προλάβαμε, είχε εξαντληθεί…
Τώρα το έχουμε μπροστά μας, ενώ μας πλημμυρίζουν οι αναμνήσεις από “Τα Χανιωτάκια” του 1982 και τη σχέση μου μ’ αυτά, ως το σημερινό “Τα Κρητικόπουλα” που είναι μια αποκάλυψη, ένα επίτευγμα του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Θυσία”.
Το σχήμα του, τα περιεχόμενά του, η προσεγμένη του εικονογράφηση τα θέματά του προ πάντων, δείχνουν φροντίδα και μεράκι.
Ανατρέχοντας στην ιστορία των περιοδικών του χώρου καθώς και του ονόματος του σημερινού “Τα Κρητικόπουλα”, κατατοπιζόμαστε αρκετά και με το περιεκτικό εισαγωγικό κείμενο του Γιώργου Δασκαλάκη (σ. 2) και βέβαια με το πολύτιμο μελέτημα: “Μαθητικά – Νεανικά έντυπα της Κρήτης – “ένας αιώνας ιστορία” του φίλου συναδέλφου ερευνητή Γιώργου Γ. Πιτσιτάκη στις σ. 14-15 του τεύχους.
Μια βιαστική ματιά στα περιεχόμενα του πρώτου αυτού τεύχους: “Εκδοτικός οίκος “εντός σχολείου””, “Η βιομηχανική κληρονομιά του Ηρακλείου”, “Οι “διαφορετικές” συμμαθήτριες”, “Οι δύο Βαγγελιές”, “Ο πύργος Δαμολίνου”, “Αλμυρές πατάτες για τους Ναζί”, το άρθρο του Γιώργου Πιτσιτάκη, που προαναφέραμε, και όλα τ’ άλλα ενδιαφέροντα κείμενα των σ. 16-24 που λόγω χώρου δεν αναγράφομε σήμερα (γιατί θα τα ξαναπούμε) μας ενθουσιάζουν και ευχόμαστε να συνεχίσει η έκδοση γιατί όντως προσφέρει και γιατί ο νέος σύλλογος στον χώρο, της Νεανικής Δημοσιογραφίας, ξεκινά με όνειρα και σχέδια πλούσια, ενδιαφέροντα και χρησιμότατα για την Νεανική μας Δημοσιογραφία! “Κρητικόπουλα” καλοτάξιδα και τα συγχαρητήρια μας ολόθερμα!
***
Εδώ όμως τελειώσαμε για σήμερα· ευχές για καλό Σαββατοκύριακο και καλό μας χειμώνα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα